Lenkams Briuselio pinigų maišas atrištas, o lietuviams - dar ne

Elektros jungčiai "Litpol Link", kuri susies Lietuvą ir Lenkiją, toliau byra pinigai iš Briuselio. Deja, kol kas finansavimo sulaukia tik kaimyninėje valstybėje vykdomi projektai, o kaip bus su mūsiškiu - dar neaišku.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2014, 10:07 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:39 PM

Europos Komisija patvirtino dar 60 mln. eurų (207,168 mln. litų) paramą elektros tiltui tarp Lietuvos ir Lenkijos „Litpol Link“. Pinigai iš Europos regioninės plėtros fondo skirti linijos statybai nuo Elko iki Lenkijos-Lietuvos sienos.

Tai jau penktasis „Litpol Link“ projektas, kuriam skirtas europinis finansavimas.

„Energetinio saugumo ir energijos tiekimo problema yra labai svarbi Europos Sąjungai, ir žinome, kaip tai šiuo metu ypač juntama Lenkijoje ir Baltijos valstybėse“, – sakė ES regioninės politikos komisaras Johannesas Hahnas.

EK balandžio pradžioje skyrė 51,8 mln. eurų (179,5 mln. litų) paramą linijos statybai Lenkijos šiaurės rytinėse provincijose.

„Litpol Link“ vadovas Artūras Vilimas yra sakęs, kad Lietuvos daliai iš ES fondo tikimasi gauti maždaug 200 mln. litų.

Anot jo, paramą tikimasi gauti visai lietuviškai investicijai – oro linijai, jungtinės srovės intarpui ir 400 kV linijai, išskyrus 330 kV pastotę, nes ji jau yra gavusi struktūrinių fondų lėšų.

Europos Komisija pernai spalį patvirtino maždaug 250 svarbiausių energetikos infrastruktūros projektų sąrašą, tarp kurių yra ir „LitPol Link“.

Planuojama, kad pirmoji 500 MW (megavatų) galios jungtis bus pastatyta iki 2015 metų pabaigos.

Preliminarios 1,281 mlrd. litų vertės jungtis yra vienas strateginių Lietuvos energetikos projektų, ji pirmą kartą sujungs trijų Baltijos valstybių ir Vakarų Europos elektros perdavimo infrastruktūras ir sudarys sąlygas elektros rinkų integracijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.