Biokuro gamintojai klampoja po rinkos drumzles

Pirmą kartą Lietuvoje atlikta biokuro gamyba ir tiekimu užsiimančių įmonių vadovų apklausa atskleidė, jog net pusės rinkos dalyvių vertinimu ši rinka yra neskaidri. Tai mažina gamintojų norą plėtoti savo veiklą ir atima iš galutinių vartotojų galimybę gauti visą biokuro teikiamą naudą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 16, 2014, 1:17 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 7:23 PM

Visuomenės nuomonių tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ rugpjūčio mėnesį apklausė daugiau nei 100 įmonių, Lietuvoje užsiimančių biokuro žaliavų tiekimu ir gamyba, vadovų.

Pasak tyrimą inicijavusios biokurą gaminančios bendrovės „Energovia“ direktoriaus Edmundo Radavičiaus, apibendrinti apklausos rezultatai rodo, jog daugiau nei pusė biokuro rinkos dalyvių yra priversti dirbti neskaidrioje aplinkoje (tam pritarė 51% respondentų). Tikėtina, jog realus šešėlio dydis yra dar didesnis, nes telefoninėse apklausose ne visi verslininkai atvirauja apie savo verslo problemas.

Apklausos dalyviai dažniausiai pasitaikančia neskaidraus verslo praktika biokuro rinkoje nurodė rinkos monopolisto diktatą nustatant tiekimo sąlygas (41 proc.) ir sutartų atsiskaitymų terminų nesilaikymą (16 proc.). Taip pat minėti pažeidimai nesilaikant aplinkosaugos taisyklių, apskaitant biokuro žaliavos kiekį, įdarbinant ir apskaitant darbuotojus.

„Neskaidriai vykstantis biokuro žaliavos tiekimas ir gamyba griauna kuriamą sistemą ir, vaizdžiai tariant, iš galutinių vartotojų nugvelbia naudą, kurią jie turėtų gauti, jeigu šilumos gamintojų ir biokuro tiekėjų santykiai būtų paremti skaidriu paklausos-pasiūlos balansu, – sakė „Energovia“ vadovas. – Dominuojančių rinkos dalyvių diktatas žaliavos tiekėjams ir šilumos gamintojams griauna natūralią rinkos konkurenciją, didina kainą galutiniams vartotojams (pagal VKEKK duomenis, dominuojančio biokuro tiekėjo pardavimo kaina yra net 19,5 proc. didesnė už vidutinę kitų rinkos dalyvių kainą). Ilgu laikotarpiu tai kelia grėsmę ir visai biokuro rinkai, nes jos ateitis tampa sunkiai prognozuojama“.

Biokuro biržos „Baltpool“ surinkti duomenys rodo, jog prekyba biržoje biokuro vartotojams garantuoja mažesnes kainas, nei perkant tiesioginiais sandoriais, kurių rodiklius apibendrina ir skelbia VKEKK.

Prekiaujant biržoje išnyksta manipuliavimo kaina galimybės, o efektyvi mažesnių biokuro gamintojų ir tiekėjų konkurencija leidžia išvengti koncentracijos, būdingos tiesioginiais sandoriais perkamam biokurui. Pavyzdžiui, didžiausio biokuro tiekėjo „Baltpool“ biržoje dalis 2014 m. sudaro tik 21,61 proc., kai vertinant visus energijos gamintojų sandorius ji siekia beveik pusę rinkos (46,73 proc.).

Biokuro žaliavos tiekėjai ir gamintojai gana vieningai sutaria dėl priemonių, kurios galėtų pakeisti situaciją. Vadovų teigimu (tam pritaria 52 proc. respondentų), efektyviausia būtų priversti visus šilumos gamintojus ir katilines kurą pirkti „Baltpool“ biokuro biržoje. 24 proc. atsakiusiųjų taip pat nurodė, jog reikėtų tobulinti biokuro rinkos teisinį reguliavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.