Koncerną „Achema“ smukdo jam kenkti ėmę akcininkai

„Achemos grupės“ valdybos darbą siekiantiems žlugdyti smulkiesiems akcininkams į pagalbą ateina ir teisėjai. Jie ieškinius patenkina be jokių įrodymų, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis BNS ir ELTA informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-15 08:02, atnaujinta 2018-01-27 07:55

„Atmosfera tikrai nėra gera. Bet taip ilgai tęstis negali“, – apie padėtį „Achemos grupėje“ sakė koncerno valdybos pirmininko pavaduotojas Valdas Sutkus.

Daugybę svarbių šalies ūkiui įmonių valdančio koncerno vadovai pastaruoju metu keičiami kas savaitę ar net kas kelias dienas.

To priežastis – akcininkų nesutarimai. Juolab kad smulkiesiems akcininkams į pagalbą ateina ir teismai, priimantys abejotinus sprendimus.

Pagaliai į ratus

Po ilgamečio Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovo Bronislovo Lubio mirties jo įkurtoje „Achemos grupėje“ tęsiasi akcininkų nesutarimai.

Smulkiesiems akcininkams valdyboje anksčiau atstovavę Jonas Sirvydis ir Kasparas Jurgelionis stengdavosi žlugdyti jos veiklą. Mat pagal įstatymus, posėdis gali įvykti tik tuomet, kai į jį susirenka du trečdaliai valdybos narių.

„Achemos grupės“ valdybą sudaro penki žmonės, tačiau dviem iš jų nuolat nedalyvaujant veikla buvo specialiai stabdoma. Dėl to jiems pateiktas ieškinys.

Rugsėjo 19 dieną buvo išrinkti nauji valdybos nariai: jais tapo pagrindinė koncerno akcininkė Lyda Lubienė, jos deleguoti V.Sutkus ir Kęstutis Balutis bei smulkiesiems akcininkams atstovaujantys K.Jurgelionis ir Rimantas Rėklaitis, kuris pakeitė J.Sirvydį.

Naujos sudėties valdyba priėmė daug būtinų sprendimų dėl investicijų, verslo projektų plėtros, santykių su partneriais. Sykiu buvo nepatenkinamai įvertinta laikinai einančio direktoriaus pareigas Romualdo Žadeikos ataskaita ir jis atleistas iš šio posto.

Smūgio iš pasalų ilgai neteko laukti: smulkiosios akcininkės Marija Kaminskienė ir Jūratė Žadeikienė kreipėsi į Kauno apylinkės teismą ir paprašė, kad būtų sustabdyti R.Rėklaičio įgaliojimai.

Teisėja Virginija Baškienė kaipmat patenkino ieškovių reikalavimus, todėl valdybos darbas vėl buvo paralyžiuotas.

Pakako vien skundo

Kauno apylinkės teismo sprendimas jau apskųstas. Mat sunkiai suvokiama, kuo rėmėsi jį priėmusi teisėja.

J.Žadeikienė ir M.Kaminskienė į teismą kreipėsi motyvuodamos neva sudarytu žodiniu susitarimu dėl balsavimo akcininkų susirinkime su vienu iš smulkiųjų akcininkų Armantu Gintautu. Esą būtent dėl jo balsų ir buvo išrinktas naujasis valdybos narys smulkusis akcininkas R.Rėklaitis.

Pats A.Gintautas šitokį susitarimą neigia. Patekti į valdybą siekė ir M.Kaminskienės sūnus Tadas Kaminskas, tačiau jis surinko mažiau akcininkų balsų negu R.Rėklaitis.

Įdomiausia, kad su ieškiniu nėra pateikti nei liudytojų parodymai, nei dokumentai, nei kokie nors kiti įrodymai, pagrindžiantys tariamą susitarimą.

„Teisininku dirbu daugiau nei 25 metus, bet pirmą kartą susidūriau su atveju, kai teismo sprendimas grindžiamas neva žodiniu susitarimu, apie kurį įrodymų visiškai nepateikiama.

Nėra pateikta nei liudytojų parodymų, nei dokumentų. Teismų praktikoje tokie ieškiniai yra tiesiog atmetami ir prašoma juos pagrįsti, pataisyti arba papildyti“, – stebėjosi pagrindinei koncerno akcininkei L.Lubienei atstovaujantis advokatas Gintaras Balčiūnas.

Nespėjo apšilti kojų

Kol nebuvo sustabdyti R.Rėklaičio įgaliojimai, naujoji valdyba spėjo patvirtinti ir naują koncerno direktorių. Juo tapo buvęs susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas.

Pasak valdybos pirmininko pavaduotojo V.Sutkaus, šis specialistas buvo pasitelktas dėl savo patirties. Nors valdyba neslėpė, kad R.Vaštakas pareigas eis laikinai, kol bus surastas nuolatinis.

Vis dėlto niekas nesitikėjo, kad tas laikinumas truks vos kelias dienas. Mat spalio 7-ąją Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Stanislovas Juocevičius patenkino dar vieną J.Žadeikienės ir M.Kaminskienės prašymą ir sustabdė valdybos nutarimą paskirti R.Vaštaką koncerno vadovu.

Motyvas – ta pati Kauno apylinkės teismo teisėjos V.Baškienės nutartis dėl R.Rėklaičio paskyrimo. Esą, kol ginčijamas šis veiksmas, tol negali būti priimta ir kitų sprendimų.

Neturintys kur dingti koncerno „Achemos grupė“ valdybos nariai laikinuoju generaliniu direktoriumi paskyrė Audrių Bendaravičių, kuris šias pareigas jau ėjo praėjusių metų pradžioje, kai atsistatydino tuometis įmonės vadovas Arūnas Laurinaitis.

Tokia padėtis – laikina

Anot valdybos nario V.Sutkaus, tokia padėtis, kai valdyba negali normaliai dirbti, negali tęstis ilgai. Mat tai kenkia tiek koncerno įvaizdžiui, tiek psichologinei atmosferai pačiose įmonėse.

„Padėtis labai greitai keičiasi, tačiau psichologinis klimatas nėra geras. Valdyba tikisi, kad viskas greitai išsispręs, baigsis teisminiai ginčai dėl bendrovės valdymo ir bus galima priimti sprendimus, kurie reikalingi antrinėms įmonėms“, – sakė V.Sutkus.

Panašios atomazgos tikisi ir teisininkai. „Dabar susiduriame su situacija, kai dalies smulkiųjų akcininkų atstovai bando visais įmanomais būdais užblokuoti sprendimų priėmimą. Tai laikina, bet, deja, sudaro nepatogumų visiems“, – kalbėjo advokatas G.Balčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.