Rinkos barometras: elektros kaina žemyn nebečiuoš

Vidutinė elektros kaina Lietuvoje ir Latvijoje praėjusią savaitę paaugo 10 proc., o Estijoje – 14 proc. Augimą lėmė sumažėjęs importas ir perdavimo linijų pajėgumai.

Daugiau nuotraukų (1)

Karolis Bagdonas

Jan 19, 2015, 5:12 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:46 PM

Kainą augino nepakankamas pralaidumas

Elektros kaina Lietuvoje ir kaimyninėje šalyje praėjusią savaitę siekė 43,62 EUR/MWh. Pokyčius lėmė 6 proc. sumažėjęs elektros importas iš Rusijos ir Baltarusijos, o importo kritimui įtakos turėjo 8 proc. sumažėję perdavimo pajėgumai tarp Lietuvos ir šių šalių.

Tuo tarpu elektros kaina Estijoje kilo iki 36,86 EUR/MWh. Kadangi „Estlink“ jungtis veikė pilnu pajėgumu, elektra Estijoje brango dėl kainos augimo Suomijoje. Čia kaina kilo dėl pastarąsias savaites besikeičiančių meteorologinių prognozių.

Elektros kaina visose šalyse svyravo nuo 24,80 EUR/MWh iki 75,00 EUR/MWh.

Gamyba augo, importas mažėjo

Kiti rodikliai rinkoje kito nežymiai. Pavyzdžiui, elektros jungčiai veikiant pilnu pajėgumu, valandų skaičius, kai kainos Estijoje ir Suomijoje buvo vienodos, siekė 99 proc., lyginant su 95 proc. ankstesnę savaitę. Tuo tarpu kainos vienodos Lietuvoje ir Latvijoje bei Estijoje buvo 30 proc. valandų, kai ankstesnę savaitę šis skaičius siekė 24 proc.

Tačiau elektrinės Baltijos šalyse praėjusią savaitę pagamino 79 proc. elektros energijos – 12 procentinių punktų daugiau nei ankstesnę savaitę. Lietuva importavo 66 proc., Latvija – 29 proc. elektros, kai ankstesnę savaitę šie skaičiai atitinkamai siekė 71 ir 51 proc. Estija pagamino 35 proc. daugiau elektros nei suvartojo.

Karolis Bagdonas yra „Elektrum Lietuva“ smulkaus ir vidutinio verslo klientų vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.