Ukraina rusų dujininkams nusprendė kirsti iš peties

Lietuva tikisi, kad už nesąžiningas kainas Stokholmo arbitražas jai priteis pusantro milijardo eurų. Vis dėlto tai smulkmena, palyginti su Kijevo pateiktu ieškiniu rusų dujininkams – jis siekia net 16 mlrd. JAV dolerių (14,27 mlrd. eurų).

Ukrainos „Naftogaz“ iš viso tikisi prisiteisti iš „Gazprom“ net 16 mlrd. dolerių.<br>„Vida Press“ nuotr.
Ukrainos „Naftogaz“ iš viso tikisi prisiteisti iš „Gazprom“ net 16 mlrd. dolerių.<br>„Vida Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 2, 2015, 2:53 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 4:50 AM

Jau anksčiau Ukrainos kompanija „Naftogaz“ pateikė Stokholmo arbitražui įspūdingo dydžio pretenziją „Gazprom“ atžvilgiu – už sutarties nevykdymą pareikalauta 6 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau šią savaitę Kijevas nusprendė išsireikalauti dar 10 mlrd. dolerių. Anot Ukrainos premjero Arsenijaus Jaceniuko, ši suma yra negautos pajamos pagal dujų tranzito sutartį su Rusijos monopolininku, rašo Rbc.ru.

„Tranzito sutartis yra neteisinga Ukrainos atžvilgiu, todėl daugiau nei 10 mlrd. dolerių „Naftogaz" turi gauti už patirtus nuostolius“, – teigė šalies premjeras.

„Naftogaz“ į Stokhomo arbitražą kreipėsi dar praėjusiųjų metų rudenį. Tuomet kompanija nuostoliu dėl „Gazprom“ įsipareigotų patiekti, tačiau taip ir nepatiektų dujų tranzito kiekių įvertino 3,2 mlrd. dolerių.

Savo ruožtu Rusijos monopolininkas reikalauja iš Ukrainos bendrovės sumokėti 2,47 mlrd. dolerių už dujų tiekimą šaliai 2013-2014 metais. Mat tuomet sutartyje buvo įrašyta 486,5 dolerio už tūkstantį kubinių metrų kaina, o ukrainiečiai mokėjo po 268,5 dolerio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.