JAV prezidentas leido įrengti naftos ir dujų gręžinius Arktyje

JAV prezidento Baracko

Arktis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Arktis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 12, 2015, 3:51 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 2:42 AM

Vandenyno energetikos valdymo biuras (BOEM) suteikė „Shell“ teisę žvalgyti telkinius Čiukčių jūroje, jeigu ši Britanijos ir Olandijos kapitalo bendrovė gaus atitinkamus leidimus iš agentūrų, kurios rūpinasi aplinkosauga ir jūrinių žinduolių populiacijų saugumu.

„Laikėmės rūpestingo požiūrio, atsargiai svarstydami potencialų žvalgymą Čiukčių jūroje“, – sakė BOEM direktorė Abigail Ross Hopper.

„Judame į priekį, tačiau bet kokia priekrantės žvalgomoji veikla toliau turės atitikti griežtus saugumo standartus“, – pridūrė ji.

Aplinkosaugos organizacijos priešinasi gręžybai Arktyje dėl potencialios žalos vietos gyvūnų populiacijoms, jau dabar patiriančioms didelį spaudimą mažėjant jūrinio ledo plotams dėl šylančio klimato. Bet koks naftos išsiliejimas sukeltų didelę grėsmę trapioms Arkties ekosistemoms.

„Mūsų vyriausybė ir vėl paskubėjo pritarti rizikingai ir prastai apgalvotai telkinių žvalgybai vienoje iš atokiausių ir svarbiausių vietų Žemėje“, – sakė žaliųjų organizacijos „Oceana“ viceprezidento pavaduotoja Susan Murray.

2010 metų balandį sprogimas naftos milžinės BP nuomotoje gręžimo platformoje „Deepwater Horizon“ Meksikos įlankoje užmušė 11 žmonių, o į jūrą išsiliejo 4,9 mln. barelių naftos.

„Shell“ 2013 metais sustabdė telkinių paieškos ir žvalgymo planus prie Aliaskos krantų, įvykus keliems apmaudiems incidentams dviejose gręžimo platformose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.