„Achema“ nusprendė: mokės SGD terminalo saugumo mokestį

Prasidėjus savaitei susirinkusi akcinės bendrovės „Achema“ valdyba nusprendė vis dėlto pradėti mokėti nuo 2014 m. gruodžio įstatymais įtvirtintą suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo saugumo dedamosios mokestį.

Šiuo metu „Achema“ negauna dujų iš SGD terminalo.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiuo metu „Achema“ negauna dujų iš SGD terminalo.<br>D.Umbraso nuotr.
Koncerno „Achemos grup“ ekonomikos ir finansų direktorius, laikinai vykdantis generalinio direktoriaus funkcijas Audrius Bendaravičius.<br>lrytas.lt nuotr.
Koncerno „Achemos grup“ ekonomikos ir finansų direktorius, laikinai vykdantis generalinio direktoriaus funkcijas Audrius Bendaravičius.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 15, 2015, 2:58 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 8:17 AM

„Akcinė bendrovė „Achema“ besąlygiškai visada palaikė ir palaiko SGD terminalo poreikį ir būtinybę užtikrinant Lietuvos energetinį saugumą. Iki šiol visos diskusijos rėmėsi mūsų noru rasti geriausius Lietuvai, žvelgiant iš ilgalaikės ekonominės perspektyvos, SGD terminalo veiklos užtikrinimo ir finansavimo mechanizmo modelius.

Kadangi derybinėje grupėje su Vyriausybės atstovais jau pasistūmėta link konkretesnių variantų analizės, manome, jog mūsų bendrovės geros valios parodymas bus žingsnis tolesnio sėkmingo bendradarbiavimo ir racionalių sprendimų priėmimo link“, – sakė bendrovės „Achema“ valdybos narys, koncerno „Achemos grupė“ ekonomikos ir finansų direktorius, laikinai vykdantis generalinio direktoriaus funkcijas Audrius Bendaravičius.

„Šiuo metu „Achema“ negauna dujų iš SGD terminalo, tačiau įvertinus ne kartą „Klaipėdos naftos“ skelbtas galimas rizikas dėl lėšų trūkumo SGD terminalo veiklai, „Achema“ kaip lietuviško kapitalo įmonė yra pasirengusi prisidėti prie nacionalinių interesų užtikrinimo“, – teigiama bendrovės pranešime.

Detalus mokėjimų grafikas ir sąlygos bus patvirtintos po bendrų pasitarimų su „Klaipėdos naftos“ ir Energetikos ministerijos vadovybe.

Energetikos ministerija teigiamai vertina žinią, kad „Achemos“ valdyba įsiklausė į raginimus ir pagaliau nusprendė vykdyti prievolę, kurią nuo pat atsiradimo vykdo visi kiti dujų vartotojai. 

Ministro Roko Masiulio teigimu, ministerija visada laikėsi ir tebesilaiko pozicijos, kad jokiam vartotojui neturi būti taikomos išimtys kitų vartotojų sąskaita.

„Apie ateitį su „Achema“ galėsime diskutuoti tuomet, kai bus padengti tiekimo saugumo dedamosios įsiskolinimai. Iki šiol konkretūs variantai, kaip būtų galima keisti SGD terminalo finansavimą, nebuvo svarstomi. Tačiau ministerija nuolat analizuoja situaciją rinkoje bei išklauso rinkos dalyvių siūlymus“, – sakė energetikos ministras R. Masiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.