Dėl terminalo išlaikymo – blaškymasis

Pramonė vis labiau nerimsta, kas ir kaip turės išlaikyti Suskystintų gamtinių dujų terminalą (SGDT). Blaškosi ir Energetikos ministerija, vis negalinti apsispręsti, ar gyventojams nauja tvarka papildomai nekainuos.

Kol kas neaišku, ką labiau užguls naujas terminalo išlaikymo modelis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kol kas neaišku, ką labiau užguls naujas terminalo išlaikymo modelis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Sep 4, 2015, 9:21 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 3:36 PM

Didžiausia dujų vartotoja Lietuvoje „Achema“, svarstanti pirkti dujas iš terminalo, sako vis dar negalinti priimti sprendimo. Lietuvos valdžia norėtų, kad trąšų gamintojai dujas pirktų iš terminalo, tačiau neaišku, ką įmonei siūlo koncernas „Gazprom“.

„Dėliojant naująjį SGDT išlaikymo modelį pasigendame didžiųjų dujų vartotojų įtraukimo, svarstomų alternatyvų, ir, ypatingai, analizuojamų kainodaros variantų pristatymo, konkrečių skaičių modeliavimo“, – sako „Achema“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Pasak jo, „keli valdinininkai neturėtų lemti sprendimo dėl milijonus eurų šalies pramonei kainuosiančių teisės aktų pataisų“.

„Kol kas matėme tik abstrakčius pasvarstymus ir nei vieno konkretaus modelio ar kainodaros varianto. Iki šiol neatsakyta į kelis itin svarbius klausimus dėl naujojo SGDT išlaikymo modelio. Kiek galutinėje kainoje ir kokia dalimi sudarys papildomos sąnaudos atsiradusios dėl taip vadinamos lanksčios prekybos, kai terminalo operatorius galės pirkti brangiau ir parduoti – pigiau, o kainų skirtumą galimai dengs vartotojai? Ir kas atliks tokios prekybos kontrolę bei priežiūrą?“, – klausia „Achema“. Energetikos ministras Rokas Masiulis sakė neabejojantis „Achemos“ kompetencija. „Neabejoju AB „Achemos“ specialistų kompetencija dujų bei trąšų gamybos srityje. Tačiau ar gali objektyvius pasiūlymus dėl mokesčio teikti įmonė, kuri pati piktybiškai nemoka to mokesčio? Permainas energetikos sektoriuje siūlyčiau vertinti pagal tai, kokią įtaką jos daro vartotojams. Pastaraisiais metais energetikos vartotojų sąskaitos už elektrą, dujas bei šildymą mažėjo“, – sakė ministras. Anot bendrovės „Achema“ vadovo, konstruktyvus darbas įtraukiant visas šalis turi prasidėti neatidėliojant, nes iki naujosios įstatymo redakcijos pataisų, metodikos ir jas lydinčių poįstatyminių aktų, įsigaliojimo liko mažiau nei 4 mėnesiai.

Trečiadienį Energetikos ministerijos atstovas žadėjo, kad dėl siūlomos naujos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo kainodaros buitiniai vartotojai kitąmet, preliminariais skaičiavimais, už SGD terminalo išlaikymą turėtų sumokėti 1,1 mln. eurų daugiau, o verslas – mažiau.

Tačiau tos pačios dienos vakarą ministerija jau perskaičiavo jau paskelbė, kad gyventojams kainos dėl naujos SGD išlaikymo tvarkos nedidės. „Normalu, kad iki šiol Energetikos ministerija nėra paskelbusi kainos dedamųjų konkretiems vartotojams. Tai – ne Energetikos ministerijos, o Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos darbas. O kol kas galima kalbėti apie bendrus principus“, – komentuoja Energetikos ministras Rokas Masiulis.  Pasak jo, planuojama, kad dedamoji bus apskaičiuojama pagal vartotojo maksimalų vienos paros dujų poreikį. Vienas realiausių būdų šiam poreikiui apskaičiuoti – remtis pastarųjų trejų metų duomenimis. „Todėl tiems vartotojams, kurie dujas vartoja stabiliai, tikrai neverta nerimauti dėl permainų.  Energetikos ministerija yra pasiruošusi išklausyti visus pasiūlymus, kurie vartotojams būtų palankesni už dabar siūlomą pajėgumų modelį. Tačiau palankumas turi būti vertinamas visiems vartotojams, o ne vienai konkrečiai įmonei“, – sakė ministras.

Premjeras taip pat pažadėjo, kad naujas suskystintų gamtinių dujų terminalo išlaikymo modelis kitąmet nedidins dujų kainos nei buitiniams vartotojams, nei verslui. Tačiau jis vylėsi, kad išlaikyti terminalą padės iš jo dujas pirksiančios Latvija ir Estija.

Latvijos valstybinė energetikos bendrovė „Latvenergo“ planuoja dar šiais metais įsigyti dujų iš Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalo, pareiškė Latvijos ekonomikos ministerijos atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.