Pinigai dujų terminalui išlaikyti Seime tebekursto ginčus

Opozicijos ir kai kurie

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 15, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 10:53 PM

„Tą sprendimą dėl terminalo mokesčio reikia nagrinėti kartu su sprendimu dėl elektros gamybos kvotų naikinimo termofikacinėse elektrinėse. Jie siejais labai tampriai.

Turi Vyriausybė rasti būdą, kaip aiškiai išdėstyti, kaip atrodys šito mokesčio įgyvendinimas – ar nesukels negrįžtamų pasekmių, kad dalis tų šilumos jėgainių, kurios dabar nenaudoja dujų, bet turi dujų vamzdžius, o naudoja biokurą, ar nenupjaustys tų vamzdžių negrįžtamai.

Antras pavojus – atsisakius elektros gamybos kvotų, bent trys termofikacinės elektrinės – Panevėžio, Kauno ir Vilniaus – lieka pakibę ore, ir neturint aiškių atsakymų, susidaro vaizdas, kad jos bus tiesiog supjaustomos metalo laužui. Tai Vyriausybė turi tuos dalykus paaiškinti“, – BNS sakė A.Kubilius.

Šiuos klausimus aptarti A.Kubilius ketina į frakciją kviestis energetikos ministrą ir premjerą.

„Kaip balsuosime (dėl SGD terminalo įstatymo pataisų. pagal kurias siūlomas naujas – dujų pajėgumų mokestis – BNS), priklausys nuo to, kaip Vyriausybė išaiškins, kokios tokio sprendimo pasekmės.

To nebuvo padaryta antradienį (per pirmą projekto pateikimą, todėl jį daugiausia konservatorių balsais Seimas atidavė tobulinti – BNS)“, – teigė parlamentaras, anot kurio, negavus aiškių atsakymų, balsavimas būsiąs analogiškas.

„Jeigu negauname, vėl taip pat balsuojame, niekas nesikeičia“, – pridūrė A.Kubilius.

Parlamentaro teigimu, vyriausybei neturi prireikti ilgų pasirengimų atsakymams: „Jai nėra sudėtinga aiškiai atsakyti. Arba ji žino tuos atsakymus, tik nesugeba pateikti. Arba nežino. Čia jau blogesnis variantas“.

Pasak jo, pataisos neturėtų būti svarstomos skubos tvarka: „Reikia padoraus laiko“.

Darbo partijos frakcijos, kuri šį klausimą irgi sieja su naikinamomis termofikacinių elektrinių VIAP kvotomis, seniūnas Kęstutis Daukšys sako, kad pataisos neturėtų būti svarstomos skubos tvarka.

„Nieko neatsitiks, bus lapkričio mėnesį ar gruodį priimtos pataisos. Kas atsitiks? Kam stimgalviais lėkti?“ – BNS teigė parlamentaras.

Iki vyriausybės pateiktų kiek pakoreguotų pataisų pateikimo Seime „darbiečiai“ planuoja susitikti su energetikos ministru Roku Masiuliu ir jas aptarti.

Ekonomikos komiteto pirmininkas „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis BNS teigė, kad jo netenkina Vyriausybės patobulintas variantas dėl SGD išlaikymo kainodaros.

Pasak jo, didžiausia blogybė yra ta, kas įstatyme nenumatyta galimybė nuo sistemos atsijungti tiems dujų iš atliekų gamintojams, kurie turi dujų vamzdžius.

„Ministras sako, kad tai turi nustatyti Kainų komisija, bet mes manome, kad ta galimybė turi būti įstatyme, todėl pasakiau ministrui, kad Seime nebalsuos, ypač vienmandatininkai, kurių apygardose yra tokių dujų gamintojų, kol nebus numatyta ta galimybė“, – BNS teigė R.Žemaitaitis.

Tačiau jis sako pritariąs Vyriausybės sprendimui naikinti VIAP kvotas termofikacinėms elektrinėms: „Jos gyvena kvotų pagrindu, pačios neplanuoja, nekuria biznio ir negalvoja, kaip uždirbti pinigų“.

Antradienį dviem Seimo nariams balsavus prieš ir 54-iems (konservatoriai, po kelis „darbiečius“ ir „tvarkiečius“ bei Lietuvos lenkų rinkimo akcijos ir Mišrios Seimo narių grupės nariai) susilaikius, projektams buvo grąžintas Vyriausybei tobulinti, kuri jį trečiadienį kiek pakoregavo, bet esminių pataisų nepadarė.

Seimui priėmus pataisas, Vyriausybė patvirtintų metodiką, pagal kurią Kainų komisija apskaičiuos ir paskelbs konkrečius kitų metų dujų tarifus vartotojams. Komisijos atstovė Loreta Kimutytė BNS teigė, jog komisija tikisi, kad pajėgumų modelis Seime bus patvirtintas iki spalio pabaigos – kitu atveju komisija dujų kainas nuo sausio skaičiuos pagal senąją tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.