Paryžiaus įvykiai paveikė naftos kainas, bet kam tai naudinga?

Ilgai laukti nereikėjo. Teroro atakos Paryžiuje jau įsiūbavo naftos kainas. Pirmadienį „juodasis auksas“ brango tarptautinėse rinkose. Tačiau kiek šis augimas išliks? Tiek, kiek kariniai veiksmai plačiai išplis, sako ekspertai. Bet šoko tikrai nebus, nes naftos perteklius pernelyg didelis.

Nafta dėl teroro Paryžiuje pabrango, tačiau didelio šuolio neturėtų būti.<br>AP nuotr.
Nafta dėl teroro Paryžiuje pabrango, tačiau didelio šuolio neturėtų būti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 16, 2015, 4:04 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 5:22 AM

Kas labiausiai laimės iš trumpalaikio naftos brangimo? Laimėtojų – ne vienas. Tarp jų – ir teroristinius išpuolius organizavusi „Islamo valstybė“.

WTI rūšies naftos kainos gruodžio sandoriams pirmadienį augo 91 centu iki 41,65 JAV dolerio už barelį. „Brent“ kainos sausio sandoriams padidėjo 54 centais iki 45,01 JAV dolerio už barelį. Jau pirmąją darbo savaitės dieną atsirado nervingumas tarptautinėse rinkose. Naftos kaina su nedidelėmis išimtis augo kryptingai.

Tikėtina, kad artimiausiu metu matysime naftos kainos augimą. Tačiau kam tai bus naudinga?

Pirmiausia, žinoma, Rusijai, kurios biudžetas priklauso nuo pajamų už Urals tipo naftą. Pavyzdžiui, teroro aktų dieną, penktadienį, naftos kaina krito iki 2500 rublių už barelį. O tai nepakanka normaliam valstybės funkcionavimui.

Naftos kainų kilimas yra naudingas ir vadinamosios „Islamo valstybės“ teroristams, kurie valdo naftotiekius. ISIS kontroliuoja naftos telkinius Artimuosiuose Rytuose ir taip finansuoja savo kampaniją.

Tarptautinės energetikos konsultavimo kompanijos „JBC Asia“ vadovas Johannesas Benigni sako, kad ISIS per dieną parduoda iki 20 tūkstančių barelių naftos. Taigi naftos brangimas jiems neša papildomus dolerius. Tačiau J.Benigni taip pat abejoja, kad teroro aktai ir Prancūzijos reidas padidins naftos kainas.

Tuo tarpu kai kurie ekspertai mano, kad Saudo Arabija, Kataras ir kitos šalys, slaptai remiančios Islamo valstybę, gali net padidinti šią paramą. Daugiau pajamų iš naftos – dosnesnė ir parama. Naudos turės ir Iranas, kuris gaus daugiau pajamų iš „juodojo aukso“. Šalis, kuriai ilgus metus galiojo sankcijos, siekia sugrįžti į naftos rinką. O jei ši brangsta, tai puiki naujiena valstybei.

Kol kas staigiam kainos augimui trukdo pakankamai didelis naftos rezervas. Tai lyg buferis dideliems sukrėtimams, kurie naftos kainą įsiūbuoja, tačiau nesukelia šoko. Irakas, Rusija ir Saudo Arabija rinkai patiekė milžiniškus kiekius naftos rezervo, ir tai tapo savotišku buferiu kainų augimui. Tačiau nemažėjanti naftos gavyba tampa nuostolinga krintant kainai.

Danielis Angas, tyrimų analitikas is „Philips Future“ įsitikinęs, kad po Paryžiaus įvykių ir Prancūzijos lėktuvų reido Sirijoje naftos kaina, tikėtina, augs. Tačiau, pasak jo, investuotojai neturėtų tikėtis didelio šuolio. Išpuolių poveikis naftos kainoms nebus didelis. „Juodojo aukso“ perteklius lenks kainas žemyn, sako analitikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.