Smūgis į paširdžius: naftą parduoda pigiau, nei sumoka išgaudami

Visi, kas dirba energetikos pramonėje, rauda dėl smingančių naftos kainų. Tačiau vienos naftą išgaunančios valstybės kraujuoja stipriau nei kitos.

„Juodasis auksas“ pigiau išgaunamas nei kad parduodamas JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Juodasis auksas“ pigiau išgaunamas nei kad parduodamas JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2015, 3:29 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 11:49 AM

Didžiojoje Britanijoje išgauti barelį žaliavinės naftos kainuoja 52,5 JAV dolerio. Tačiau rinkoje už jį tegalima gauti apie 42 JAV dolerius.

Nafta Brazilijoje kainuoja 49 JAV dolerius už barelį, Kanadoje – 41 JAV dolerį.

Sudėtinga uždirbti, kai produkcijos savikaina didesnė nei kad pardavimo kaina.

„Juodasis auksas“ pigiau išgaunamas nei kad parduodamas JAV. Čia barelis naftos vis dar kainuoja 36 JAV dolerius.

Šie duomenys paimti iš „Rystad Energy's Ucube“ duomenų bazės, į kurią suplaukia informacija iš 65 tūkst. naftos ir dujų gavybos plotų visame pasaulyje.

Priešingoje pusėje šiems nelaimėliams – Saudo Arabija ir Kuveitas, kur išgauti barelį naftos kainuoja vidutiniškai mažiau nei 10 JAV dolerių. Irake tai kainuoja 10,7 JAV dolerio už barelį.

Iki tol besisukusios apie 100 JAV dolerių už barelį, naftos kainos ėmė kristi 2014 m. antroje pusėje. Tokio efekto sulaukta po to, kai OPEC nusprendė nemažinti naftos gavybos apimčių, nepaisant to, jog rinkoje buvo aiškiai matyti „juodojo aukso“ perteklius.

Analitikai tokį sprendimą aiškina tuo, kad greičiausiai šiuo žingsniu norėta iš rinkos išstumti žaidėjus, kurių kainos – aukštos. Tuomet likusieji galėtų persidalinti rinką.

Tarptautinė energetikos agentūra skaičiuoja, kad dėl intensyvios naftos gavybos OPEC šalys yra sukaupusios 3 mlrd. barelių naftos.

Smunkančios naftos kainos spaudžia ir stipriausias OPEC nares. Praėjusį mėnesį Tarptautinis valiutos fondas įspėjo, kad daugelis valstybių Viduriniuosiuose Rytuose – įskaitant ir Saudo Arabiją, Omaną ir Bahreiną – per artimiausius penkerius metus pristigs grynųjų, jei naftos kainos nepakils aukščiau 50 JAV dolerių už barelį.

Parengta pagal cnn.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.