Būste tyko mirtinas pavojus? Jei tik jame yra ir dujinis katilas

Neprižiūrimi šildymo įrenginiai gali sukelti skaudžių pasekmių, nes kyla apsinuodijimo smalkėmis pavojus. Skaičiuojama, kad dėl šios priežasties į gydymo įstaigas per metus patenka apie 100 žmonių.

Smalkėmis dažnai apsinuodijama dėl nepakankamo vėdinimo arba nevėdinamų katilinės patalpų.<br>V.Balkūno nuotr.
Smalkėmis dažnai apsinuodijama dėl nepakankamo vėdinimo arba nevėdinamų katilinės patalpų.<br>V.Balkūno nuotr.
Smalkėmis dažnai apsinuodijama dėl nepakankamo vėdinimo arba nevėdinamų katilinės patalpų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Smalkėmis dažnai apsinuodijama dėl nepakankamo vėdinimo arba nevėdinamų katilinės patalpų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 19, 2016, 12:22 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 6:03 PM

Netinkamai įrengtas dujinis katilas kelia mirtiną pavojų. Užpernai Vilniuje smalkėmis dėl savavališkai ir netinkamai įrengto dujinio katilo mirtinai apsinuodijo du žmonės.

Todėl elektros tiekimo ir skirstymo bei gamtinių dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ragina gyventojus nedelsti ir laiku pasirūpinti saugiu dujinių bei kitų būsto šildymo įrenginių eksploatavimu.

Smalkės gali kilti netinkamai naudojant bet kokius būsto šildymo įrenginius – dujinius, malkinius, akmens anglies ar kito kuro katilus, krosnis, židinius. Smalkėmis dažnai apsinuodijama dėl nepakankamo vėdinimo arba nevėdinamų katilinės patalpų.

Patalpose, kur įrengtas dujinis katilas, negalima uždengti vėdinimo ir degimui reikalingo oro pritekėjimo angų ir grotelių, patalpas būtina dažnai vėdinti. Neretai pasitaikanti apsinuodijimo smalkėmis priežastis būna ir laiku neišvalyti dūmtraukiai.

Norint išvengti smalkių, reikia naudoti tik techniškai tvarkingus įrenginius ir nuolat tikrinti jų veikimo tinkamumą. ESO ragina bent kartą per metus atlikti techninį dujinio katilo patikrinimą, o jei kyla abejonių dėl įrenginio saugumo, nedelsiant kreiptis į kvalifikuotus specialistus.

Be to, patalpose, kuriose įrengti kūrenimo katilai ar dujiniai prietaisai, rekomenduojama įsirengti smalkių jutiklius.

Įrengiant dujų įrenginius raginame naudotis kvalifikuoto specialisto paslaugomis, o patalpų, kuriose įrengti tokie katilai, rekonstrukcijos turi būti atliekamos tik suderinus planą su specialistais.

Smalkės yra bespalvės, bekvapės, beskonės ir nuodingos. Smalkėmis apsinuodijęs žmogus jaučia pykinimą, galvos svaigimą, pulsavimą smilkiniuose. Teikiant pirmąją pagalbą tokiam žmogui, reikia jį išvesti į gryną orą, atlaisvinti veržiančius drabužius, apkloti, neleisti užmigti ir duoti

gerti karšto gėrimo. Visais atvejais būtina skubiai kviesti greitąją medicinos pagalbą arba nukentėjusį nuvežti į artimiausią gydymo įstaigą.

Už būste įrengtas dujų sistemas ir dujinius prietaisus, jų saugų eksploatavimą ir naudojimą yra atsakingi patys vartotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.