„NordBalt“ jungties gedimai importuojamai elektrai pastojo kelią

Praėjusią savaitę elektros energijos kainos Baltijos šalyse judėjo skirtingomis kryptimis. Latvijoje ir Estijoje kaina sumenko, o Lietuvoje – ūgtelėjo. Tam įtakos turėjo „NordBalt“ jungties gedimai, kurie sumažino iš Švedijos importuojamos elektros kiekį.

Daugiau nuotraukų (1)

Karolis Bagdonas

2016-04-19 11:40, atnaujinta 2017-05-28 10:34

Praėjusią savaitę vidutinė elektros energijos kaina Lietuvoje, palyginti su laikotarpiu, trukusiu nuo balandžio 4 iki 10 dienos, pakilo 5 proc. ir pasiekė 32,75 EUR/MWh.

Kainos augimui įtakos turėjo „NordBalt“ jungties prastovos – iš Švedijos į Lietuvą atitekėjo tik 79 GWh elektros energijos. Tai yra net 25 proc. mažesnis kiekis nei per ankstesnę savaitę.

Kainą paaugino ir planiniai perdavimo linijų, esančių Lietuvos ir Latvijos pasienyje, priežiūros darbai. Dėl jų elektros energijos kainų skirtumas šiose šalyse buvo vienas didžiausių pastaruoju metu – 3,11 EUR/MWh.

Estijoje ir Latvijoje kaina mažėjo

Praėjusią savaitę vidutinė elektros kaina Latvijoje sumažėjo 5 proc. iki 29,64 EUR/MWh, o Estijoje – 6 proc. iki 29,20 EUR/MWh. Kainos mažėjimą pastarojoje šalyje lėmė vidutiniškai iki 546 MW išaugęs „Estlink“ jungties pajėgumas, užtikrinęs net 65 proc. didesnį iš Suomijos atitekėjusios elektros kiekį – 81 GWh.

Vienodos elektros kainos Estijoje ir Suomijoje laikėsi 61 proc. valandų. Tačiau vidutinė elektros kaina Estijoje buvo 1,91 EUR/MWh aukštesnė nei Suomijoje.

Lietuva importavo daugiausia

Praėjusią savaitę elektrinės Baltijos šalyse pagamino 75 proc. visos reikalingos elektros energijos.

Lietuva, kaip įprasta, importavo didžiausią kiekį – 79 proc. – visos suvartotos elektros energijos. Latvija pagamino 2 proc., o Estija – 20 proc. daugiau elektros energijos nei suvartojo.

Karolis Bagdonas, „Elektrum Lietuva“ smulkaus ir vidutinio verslo klientų vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.