Naftos gavybos įšaldymo detektyvas: kam jis naudingas?

Susitarimas dėl naftos gavybos įšaldymo galėjo būti sustabdytas Saudo Arabijos Krašto apsaugos ministro, princo Mohammado bin Salmano iniciatyva. Neatmetama, kad galėjo įvykti sauditų elito susiskaldymas. Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro pareiškė, kad mėginta nutraukti susitarimą su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis (JAV).

Susitarimas dėl naftos gavybos užšaldymo galėjo būti sustabdytas dėl Krašto apsaugos ministro, princo Mohammado bin Salmano.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Susitarimas dėl naftos gavybos užšaldymo galėjo būti sustabdytas dėl Krašto apsaugos ministro, princo Mohammado bin Salmano.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Derybos dėl naftos gavybos užšaldymo buvo nutrauktos sekmadienį, dėl Saudo Arabijos princo pavaduotojo, parneša „Financial Times“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Derybos dėl naftos gavybos užšaldymo buvo nutrauktos sekmadienį, dėl Saudo Arabijos princo pavaduotojo, parneša „Financial Times“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-04-25 10:10, atnaujinta 2017-05-27 18:05

Ankščiau ne kartą buvo svarstyta, kad JAV ir Saudo Arabija kartu mėgina sumažinti naftos kainas, kad dar labiau pablogintų Rusijos ekonomikos situaciją. Tačiau dabar toks susitarimas nebeatrodo tikslingas.

Derybos dėl naftos gavybos užšaldymo buvo nutrauktos sekmadienį dėl Saudo Arabijos princo pavaduotojo, praneša „Financial Times“.

Leidinio duomenimis, Mohammadas bin Balmanas netgi bandė atšaukti savo šalies delegaciją iš Kataro sostinės, kur vyko derybos dėl naftos gavybos įšaldymo. Delegacija liko Katare, tačiau derybos vis tiek buvo nutrauktos.

Kaip vėliau sakė Venesuelos naftos ministras Eulogio del Pino, Katare susidarė įspūdis, kad Saudo Arabijos delegacija iš viso neturi jokių įgaliojimų.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pirmadienį teigė, kad derybos nutrūko dėl Saudo Arabijos ir kitų Persijos įlankos valstybių.

Įdomu, kad būtent Saudo Arabija, kartu su Rusija, Kataru ir Venesuela, buvo idėjos įšaldyti gavybą iniciatorė. Šios keturios valstybės pirmąsias derybas surengė dar vasarį. Visgi vėliau Saudo Arabija pareiškė, kad neketina fiksuoti gavybos, jeigu prie šios iniciatyvos neprisijungs visos išgaunančios šalys ir pirmiausia Iranas. Tai paskelbė būtent Saudo Arabijos princas.

Iranas pareiškė, kad naftos gavybos įšaldymas turėtų padėti rinkai, tačiau pats tai daryti atsisakė. Teigta, kad JAV ir ES sankcijos, kurios atšauktos tik šių metų sausį, lėmė sumažėjusius naftos gavybos tempus, todėl Iranas nori pasiekti iki sankcijų buvusį naftos gavybos lygį ir tik po to kalbėti apie gavybos įšaldymą.

Be to, antradienį Iranas pareiškė, kad 4 mln. barelių per dieną gavybos tempai, kuriuos siekiama atkurti, bus pasiekti jau birželio pabaigoje. Būtent birželį suplanuota eilinė tarptautinės organizacijos OPEC sesija, kur vėl bus keliamas klausimas dėl gavybos įšaldymo.

Tačiau dar prieš susitikimą Katare buvo paskelbta, kad Rusija įtikino Saudo Arabiją nesižvalgyti į Iraną, kai kalbama apie gavybos apribojimus. Tačiau šie pranešimai buvo neoficialūs. Oficialiai buvo patvirtinta tik tai, kad vyksta derybos.

Nacionalinio energetikos saugumo fondo vadovas Konstantinas Simonovas mano, kad derybos nutrūko dėl dvigubos Saudo Arabijos pozicijos.  Jo manymu, taip galėjo įvykti dėl susiskaldžiusio karalystės elito.

Be to, Saudo Arabija – OPEC lyderė, o šio formato susitarime, dalyvaujant Rusijai, jiems tektų pasislinkti į šoną.

Keletą dienų iki susitikimo Katare, Venesuelos prezidentas pareiškė, kad nutraukti derybas suinteresuota Amerika. Jo teigimu, JAV daro įtaką OPEC šalims. N.Maduro tikino, kad JAV apsėsti minties pabloginti situaciją Rusijoje ir negali leisti naftos rinkai stabilizuotis.

Dar 2014 metais ne kartą buvo pateikta versija, kad JAV ir Saudo Arabija veikia kartu prieš Rusiją, norėdamos žemomis naftos kainomis sužlugdyti šalies ekonomiką. Bet buvo ir kitas scenarijus: kainų kritimas yra būtent Saudo Arabijos įrankis, neturint tikslo žlugdyti Rusiją, o dėl amerikiečių skalūnų naftos gavybos projektų.

Sauditai ne kartą pareiškė, kad jų tikslas – išnaikinti visus brangius naftos gavybos projektus.

Paskutini kartą Saudo Arabijos naftos ministras apie tai kalbėjo vasario pabaigoje, jau po to kai jie, Rusija, Kataras ir Venesuela beveik susitarė dėl naftos gavybos įšaldymo. Saudo Arabija užsiėmė ir dempingu, užsienyje pardavinėjo pigiau nei rinkos kaina. Ir tik kovą karalystė pareiškė didinanti šalyje išgaunamos naftos kainas.

Taip pat manoma, kad būtent Saudo Arabija, kaip OPEC lyderė, išlaikė gavybos kartelę gruodį ir tai dar labiau sumažino kainas. K.Simonovas mano, kad abi sąmokslo teorijos – nelogiškos. Pirmiausiai, dėl įtampos tarp amerikiečių ir sauditų. Pastarieji ypač nepatenkinti dėl sankcijų Iranui pašalinimo. Be to, dabar JAV mėgina įrodyti Saudo Arabijos dalyvavimą rugsėjo 11-osios atakose. Sauditai, atsakydami į tai, pareiškė parduosiantys JAV vertybinius popierius, kurių vertė 750 mlrd. dolerių. Rinkai būtų suduotas rimtas smūgis.

K.Simonovo teigimu, jei JAV norėtų sumažinti naftos kainas, sąjungininkai nebūtų reikalingi.

Amerikiečiai turi stipriausią ginklą – dideles sumas spekuliacinių pinigų, kuriuos galima patraukti iš naftos rinkos arba, priešingai, paleisti į ją ir taip manipuliuoti naftos kainomis.

Parengė Kristina Rancaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.