„NordBalt“ jungtimi tiekiamos elektros srautas vis dar smarkėja

Dėl sklandaus „NordBalt“ jungties darbo praėjusią savaitę iš Švedijos į Lietuvą ir Latviją atitekėjo daugiausiai elektros per pastaruosius du mėnesius. Tai lėmė, kad elektros kaina šiose šalyse smuktelėjo dešimtadaliu. Tuo tarpu Estijoje elektra pabrango 2 proc. ir beveik pasiekė Lietuvos ir Latvijos kainų lygį.

A.Srėbalienės nuotr.
A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolis Bagdonas

2016-07-19 10:28, atnaujinta 2017-05-18 11:24

Praėjusią savaitę vidutinė elektros energijos kaina Lietuvoje ir Latvijoje, palyginti su laikotarpiu nuo liepos 4 iki 10 d., sumažėjo 10 proc. iki 31,88 EUR/MWh.

Daugiausiai įtakos kainos kritimui turėjo nuo liepos 12 d. atnaujintas elektros energijos tiekimas „NordBalt“ jungtimi. Tai lėmė, kad praėjusią savaitę iš Švedijos atitekėjo daugiausiai elektros per pastaruosius du mėnesius – 92 GWh, kurios sudarė 31 proc. visos Lietuvoje ir Latvijoje suvartotos elektros energijos.

Praėjusią savaitę elektros kainos Lietuvoje ir Latvijoje svyravo nuo 19,40 EUR/MWh iki 54,96 EUR/MWh.

Tuo tarpu Estijoje praėjusią savaitę elektra pabrango 2 proc. – iki 31,59 EUR/MWh. Elektros kaina šioje šalyje svyravo nuo 19,40 EUR/MWh iki 54,96 EUR/MWh.

Vienodos elektros kainos Suomijoje ir Estijoje laikėsi 100 proc. valandų jau trečią savaitę iš eilės. Tuo tarpu dėl sklandaus „NordBalt“ jungties darbo elektros kaina Lietuvoje prilygo elektros kainai Suomijoje net 91 proc. valandų. Elektros energija Lietuvoje buvo brangesnė už elektros energiją Suomijoje vidutiniškai vos 0,29 EUR/MWh.

Praėjusią savaitę elektrinės Baltijos šalyse pagamino 64 proc. visos reikalingos elektros energijos.

Lietuva importavo daugiausiai – net 80 proc. visos suvartotos elektros energijos. Latvijos elektros importas sudarė 40 proc. suvartotos elektros energijos, o Estija pagamino 31 proc. daugiau elektros nei suvartojo.

Karolis Bagdonas, „Elektrum Lietuva“ smulkaus ir vidutinio verslo klientų vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.