Elektros kainas biržoje sumenkino atšilę orai

Atšilę orai praėjusią savaitę teigiamai pakoregavo elektros kainas visoje rinkoje. Baltijos šalyse elektra vidutiniškai atpigo 10 proc. iki 36,69 EUR/MWh.

Lietuvoje ir Latvijoje didesnį kainų mažėjimą ribojo „NordBalt“ jungties gedimas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Lietuvoje ir Latvijoje didesnį kainų mažėjimą ribojo „NordBalt“ jungties gedimas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolis Bagdonas

Feb 21, 2017, 8:53 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:42 PM

Lietuvoje elektra – vėl brangiausia

Nors dvi ankstesnes savaites elektros kainos Lietuvoje ir Latvijoje buvo vienodos, praėjusią savaitę jos vėl išsiskyrė. Lietuvoje elektra pigo kiek mažiau nei 7 proc. ir kainavo 38,11 EUR/MWh, o Latvijoje elektros kaina mažėjo daugiau nei 7 proc. ir siekė 37,85 EUR/MWh. Tuo tarpu Estijoje elektra atpigo net 16 proc. iki 34,12 EUR/MWh. Tokį didelį kritimą daugiausiai lėmė tai, kad ankstesnę savaitę kaina čia buvo šoktelėjusi 17 proc.

Lietuvoje ir Latvijoje didesnį kainų mažėjimą ribojo „NordBalt“ jungties gedimas, įvykęs pirmąją savaitės dieną. Planuojama, kad jungtis neveiks iki pat vasario 26 d. Be to, praėjusią savaitę sumažėjo importuotos elektros kiekis į Lietuvą, kai tuo tarpu į Latviją per Estiją jis išaugo beveik 3 kartus. Tai prisidėjo prie kiek mažesnės elektros kainos kaimyninėje šalyje.

Mažėjo ir poreikis, ir gamyba

Oro sąlygos taip pat turėjo įtakos ir elektros suvartojimui bei gamybai. Bendras Baltijos šalių elektros suvartojimas nukrito 8 proc. iki 542 GWh, o gamyba mažėjo 7 proc. iki 453 GWh. Tai reiškia, kad Baltijos šalių elektrinės pagamino 84 proc. visos reikalingos elektros.

Lietuvoje elektros poreikis nukrito 8 proc. iki 208 GWh, Latvijoje – 6 proc. iki 154 GWh, o Estijoje – 10 proc. iki 180 GWh. Mažesnis elektros poreikis mažino ir gamybos apimtis. Lietuvoje vietinės elektros pagaminta 41 GWh, o Latvijoje – 140 GWh. Tuo tarpu Estijoje, lyginant su ankstesne savaite, elektros pagaminta daugiau – 272 GWh.

Tai reiškia, kad Lietuva pagamino tik 20 proc. visos reikalingos elektros, Latvija – 91 proc., o Estija pagamino 51 proc. daugiau elektros nei suvartojo.

Karolis Bagdonas, „Elektrum Lietuva“ smulkaus ir vidutinio verslo klientų vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas