Elektra šalia Jūsų: istorijos, kurios primins atsargumo svarbą

Elektra – vienas svarbiausių išradimų, leidusių pasauliui vystytis ir žmonijai tobulėti. Vis dėlto ne retas pamiršta, kad elektros srovė gali sukelti ir rimtų pavojų bei nelaimių. Dulkių debesyje įsiplieskusi liepsna,  sprogimas kasant kiemą – kai kurios istorijos, susijusios su elektra, gali atrodyti neįtikėtinos, tačiau jos primena, kaip svarbu nepamiršti būti budriems. 

 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
 „Energijos skirstymo operatorius“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 24, 2017, 9:13 AM


Elektros ir dujų skirstymo bendrovės  „Energijos skirstymo operatorius“ Tinklų eksploatavimo tarnybos direktorius Saulius Vaičekauskas sako, kad vienas keisčiausių nutikimų įvyko prieš pora metų Kėdainių rajone. Rugpjūčio mėnesį, prasidėjus lauko darbų sezonui, vienoje pastočių buvo užfiksuotas įtampos kritimas. Elektros tinklus prižiūrinti brigada, nuvykusi į pastotę, jokių sutrikimo priežasčių nepastebėjo, tačiau darbuotojai atkreipė dėmesį į netoliese rūkstančius dūmus. Tuo pačiu metu bendrasis pagalbos centras sulaukė pranešimo, kad kaime dega kombainas, o įvykio vietoje – nukentėjęs žmogus.


„Atvykus į nelaimės vietą paaiškėjo, kad lauke dega kombainas ir kartu – laukas aplink kombainą. Paaiškėjo, kad kuliant javus kombainas sukėlė didelį dulkių debesį, dėl kurio susidarė elektros lankas. Kombaino vairuotojas, pastebėjęs, kad užsidegė jo valdoma priemonė, šoko iš kabinos žemyn ir patyrė kojos traumą“, –  pasakoja S. Vaičekauskas. 


Atsargumo reikia kasdien


Pasak jo, ši istorija parodo, kad rizika gali slypėti net netikėčiausiomis aplinkybėmis. Tai tik vienas iš daugybės su elektra susijusių įvykių, kurie galėjo baigtis tragiškai, tačiau įvykio dalyviams baigėsi laimingai. 


Nelaimingų atsitikimų, kurie sukelia pavojų gyvybei Lietuvoje fiksuojama nuolat. Štai Lentvaryje buvo fiksuotas atvejis, kai traukiniui važiuojant bėgiais pakelta krautuvo strėlė nutraukė elektros laidus. Mašinistas nusprendė su pagaliu pakelti laidus, kad krautuvas pravažiuotų, ir gavo elektros smūgį. Laimei, įvykio dalyvis nežuvo, bet patyrė sunkių sužalojimų. 


Apie pavojus įspėti ir vaikus


Liūdnai istorija galėjo baigtis ir Šiaulių rajone užfiksuotas atvejis, kai ant tvoros užlipęs žaidžiantis vaikas sugalvojo atidaryti elektros dėžę. Ranka prilietęs įtampą turinčias detales jis buvo papurtytas elektros. Laimei, vaiko sužalojimai buvo lengvi.


„Jei daugelis suaugusiųjų jau žino elektros keliamas rizikas, turėtume nepamiršti ir mažųjų. Jau nuo mažų dienų vaikams turėtume aiškinti, kokie pavojai gali slypėti neatsargiai elgiantis su elektros laidais ar esant netoli elektros įrenginių“, – pataria S. Vaičekauskas


Didelė ilgapirščių rizika


ESO fiksuojama statistika rodo, kad kartais gyventojai, net ir žinodami riziką, tačiau blogų kėslų vedami, patys prisikviečia bėdą. Pernai balandžio pabaigoje Šalčininkų rajone buvo užfiksuotas atvejis, kai du pašaliniai asmenys, įlindę į transformatorinę, prisilietė prie elektros srovę turinčių detalių ir taip buvo papurtyti elektros. Abu gyventojai buvo išvežti į ligoninę. O štai neseniai įvykdytas įsilaužimas į transformatorinę Jonavos rajone baigėsi tragiškai. ESO darbuotojai, tikrindami informaciją apie elektros tiekimo sutrikimus, rado vyrą jau be gyvybės ženklų. Ir tokių atvejų būta jau ne vieno. 
ESO pataria gyventojams būti atsargiems ir budriems, tiek dirbant lauko darbus, tiek tiesiog esant šalia elektros laidų, pastočių ar transformatorinių.

Daugiau informacijos kaip elgtis dujų bei elektros tinklų apsaugos zonose galima rasti www.eso.lt/saugienergija.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.