Gamtos stichijos prie elektros tinklo įrenginių: kaip apsisaugoti?

Ši vasara Lietuvoje jau pasižymėjo gausiomis liūtimis ir stipriais vėjais. Dėl pasikeitusių oro sąlygų ir stichijų kyla rizika, kad gedimų gali atsirasti ir skirstomajame elektros tinkle. Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Tinklų eksploatavimo tarnybos direktorius Saulius Vaičekauskas primena gyventojams, kokių svarbiausių taisyklių reikia laikytis gamtos stichijų metu.

 ESO nuotr.
 ESO nuotr.
 ESO nuotr.
 ESO nuotr.
 ESO nuotr.
 ESO nuotr.
 ESO nuotr.
 ESO nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 26, 2017, 2:30 PM, atnaujinta Jul 26, 2017, 2:31 PM


Saugiausia vieta audros metu – namai. Todėl, vos tik prasidėjus audrai, patartina likti namuose, uždaryti visus langus ir duris, taip apsisaugant nuo galimų kamuolinių žaibų. Taip pat, atokiau laikykitės nuo elektros įrenginių. 


„Jeigu žaibas trenkia į elektros liniją, yra nedidelė tikimybė, kad jis pasieks namuose esančius elektros įrenginius, tačiau jeigu taip atsitiktų – į elektros lizdą įkišti įrenginiai nuo per didelės įtampos gali sudegti“, – tikina S. Vaičekauskas. 


Sužinojus apie artėjančią audrą ar škvalą, nerekomenduojama užsiimti ir lauko darbais, kuriems naudojami elektriniai prietaisai. Artėjant stichijai reikėtų vengti darbo su žoliapjove, elektriniu pjūklu ar vandens siurbliu. Užklupus audrai ir stipriam lietui, darbas su elektriniais prietaisais lauke gali sukelti pavojų gyvybei. 


Didžiausias pavojus


Didžiausias pavojus žmogų gali užklupti prie dėl stichijos nutrūkusių elektros laidų. Tokiu atveju, nuo laido reikia laikytis bent 8 metrų atstumu ir kuo greičiau apie jį pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802. 


„Ant elektros laidus laikančio stulpo yra užrašytas jo numeris. Jeigu yra galimybė ir galima pamatyti tą numerį, paskambinus ESO trumpuoju numeriu reikėtų jį pasakyti. Taip bus lengviau nustatyti elektros laido vietą ir greičiau jį sutvarkyti“, – pataria tinklų eksploatavimo tarnybos direktorius.


Vis dėlto, jei nutrauktų elektros linijų laidų matome ant šlapios žolės, artintis jokiu būdu nereikėtų. O ir nueiti tolyn iki saugaus atstumo patariama tik smulkiais žingsneliais, laikant koją prie kojos arba šokinėti ant vienos kojos – kad nebūtų galimybės susidaryti elektros grandinei.


Tinkamai išlipkite iš automobilio


Jei gamtos stichijos pradėjo siautėti esant kelyje ir elektros laidas užkrito ant jūsų automobilio, labai pavojinga iš jo išlipti. Jei nekyla kitų pavojų, saugiau likti automobilyje, kurio guminės padangos veikia kaip izoliacine priemonė, neleidžianti susidaryti elektros grandinei.  Tik svarbu nepamiršti ir nesiliesti prie metalinių detalių ar elektros įrenginių. 


Jeigu vis dėl to automobilyje likti nesaugu ir reikia iš jo išlipti, tai būtina daryti ne visai taip, kaip esame įpratę. Iš jo reikia iššokti iš karto suglaustomis kojomis, nesiliečiant prie paties automobilio – kad nebūtų sukurta grandinė ir nepatirtumėte smūgio.


„Audros metu tiesiog būnant automobilyje daug rizikų nekyla. Automobilio padangos yra guminės, tad rizika, kad į stovintį automobilį trenks žaibas – maža. Didesnė tikimybė, kad žaibas trenks į šalia pakelėje augantį medį ar kitą aukštesnį pastatą “, – tikina S. Vaičekauskas.


Kaip apsisaugoti liūčių ir potvynių metu?


Smarkių liūčių metu pavojus saugumui ir gyvybei kyla tuomet, kai vanduo užlieja elektros įtampą turinčius įrenginius. Tokiu atveju, patariama namuose išjungti elektros įvadinį (automatinį) jungiklį, kuris sustabdys elektros energijos tiekimą. Elektros energijos tiekimą išoriniame tinkle saugiai išjungti gali tik skirstomųjų tinklų specialistai. 


Taip pat, ESO ragina pasirūpinti, kad elektros laidai, kištukiniai lizdai, kištukai ir patys elektros prietaisai nesudrėktų. Svarbu stebėti, kad neįvyktų kontaktas tarp įjungtų elektros prietaisų, jungiamųjų laidų, jungiklių ir vandentiekio, kanalizacijos, šildymo ar kitų sistemų metalinių vamzdžių. Taip pat pasirūpinkite, kad grindys būtų sausos ir stovėtumėte ant sauso medinio pastovo ar guminio kilimėlio.


 „Pagrindinis būdas išvengti nelaimių – kuo toliau atsitraukti nuo elektros laidų, elektros įrenginių ir nestovėti po medžiais, kurie, esant smarkiam vėjui, gali prisiliesti prie elektros linijų“, – pataria S. Vaičekauskas.


Pamačius žmogų, nukentėjusį nuo elektros srovės, būtina iškviesti greitąją pagalbą. Patys prie nukentėjusiojo nesilieskite, nes laidininku esančiu prie nukentėjusiojo dar gali tekėti elektros srovė. Atitraukti žmogų nuo elektros įrenginių galima viena ranka, atsistojus ant sauso pagrindo. Ekspertai pataria išjungti įrenginius, o jei nėra galimybių tai padaryti, reikia mūvėti gumines dielektrines pirštines ir neliesti nuketėjusiojo kūno, bet tempti jį laikant už drabužių.


Visais atvejais svarbu išlikti budriais ir, pastebėjus nutrauktus elektros laidus ar apgadintą elektros transformatorinę, pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802 arba +370 611 21802, o jei yra nukentėjusių, skambinti ir pagalbos numeriu 112. 


Jeigu praūžus audrai Jūsų namuose nėra elektros, sužinoti priežastį bei kada elektra bus atstatyta galite ESO interaktyviame žemėlapyje, kuris pasiekiamas adresu www.eso.lt/zemelapis.  Žemėlapyje galima sužinoti, kurioje vietovėje atjungti elektros skirstymo tinklo įrenginiai, taip pat pranešti apie elektros energijos tiekimo sutrikimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.