Ruduo pagaliau lepina, bet ir šildymo sezonas jau – ant nosies

 

 Naują šildymo sezoną sostinėje planuojama pradėti, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra bus žemesnė už +10°C.<br> A.Srėbalienės nuotr.
 Naują šildymo sezoną sostinėje planuojama pradėti, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra bus žemesnė už +10°C.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2017, 9:40 AM

Artėjant naujam šildymo sezonui sostinės šilumos tinklus valdanti bendrovė „Vilniaus šilumos tinklai“ (VŠT) užbaigė suplanuotus darbus ir yra pasirengusi tiekti šilumą miestiečiams. 

 Naujasis šildymo sezonas bus pradėtas atsižvelgiant į faktinę lauko oro temperatūrą – kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra bus žemesnė už +10°C.

Pagal suderintą su Vilniaus miesto savivaldybe šilumos tiekimo eiliškumą pirmiausia bus pradėtos šildyti sostinės gydymo įstaigos, darželiai ir mokyklos. 

Primenama,  kad iki šildymo sezono pradžios pastatų valdytojai ir prižiūrėtojai turi užtikrinti tinkamą pastatų paruošimą šilumos tiekimui.

Bendrovės duomenimis, iki šiol vos trečdalis pastatų Vilniuje yra paruošti šildymui. 

„Nors šildymo sezono pradžią nustato savivaldybės, atsižvelgdamos į faktinę lauko oro temperatūrą, šilumos vartotojai turi teisę patys nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios ir pabaigos, nepažeisdami teisės aktuose nustatytų higienos normų“, – sakė VŠT Klientų aptarnavimo vadovas Vilmantas Markevičius. 

Pasak jo, ar pastatas parengtas šildymo sezonui VŠT sprendžia pagal pastatų prižiūrėtojų pateiktus parengties šildymo sezonui aktus. Kol tokio patvirtinimo šilumos tiekėjas negauna, šildymo paslauga negali būti teikiama.

Jei pastato prižiūrėtojai patvirtina, kad pastatas yra paruoštas šildymo sezonui ir gyventojai arba pastato valdytojas praneša, jog  šildymą norėtų pradėti anksčiau, į šiuos poreikius VŠT gali atsižvelgti ir šildymą pradėti suderintu laiku. Gyventojams ar pastatų valdytojams nepasinaudojus galimybe patiems nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios ir pabaigos, šildymo sezoną VŠT pradeda pagal savivaldybės sprendimą ir nustatytą eiliškumą.

„Pagal mums pateiktus pastatų parengties šildymo sezonui aktus galime daryti prielaidą, kad šiuo metu vos trečdalis Vilniaus pastatų yra paruošti naujam šildymo sezonui, nors terminas, iki kurio tai turėjo būti atlikta, buvo rugsėjo 15 d.

Todėl norime paraginti pastatų valdytojus ir prižiūrėtojus skubiai užbaigti visus būtinus profilaktines ir planuotas pastatų šildymo sistemų patikras bei remontus, kad atšalus orams nekiltų trukdžių ir sostinės gyventojams netektų šalti savo namuose ar darbo vietose“, – teigia V. Markevičius.

VŠT Technikos direktoriaus Povilo Valatkos teigimu, susigrąžinus šilumos ūkį iš nuomininko ir pabaigus šildymo sezoną, bendrovė nedelsdama pradėjo pasiruošimo naujam šildymo sezonui darbus, kurių įvykdymui skyrė apie 1,2 mln. eurų. Šilumos gamybos ir perdavimo tinklo įrenginių ir statinių priežiūros bei parengimo 2017–2018 m. šildymo sezonui darbai buvo atlikti pagal pagrindinių įmonės įrenginių ir nepriklausomų šilumos gamintojų įrenginių remonto planą. 

Nuo gegužės pradžios iki rugsėjo vidurio VŠT perdavimo tinkle atliko 43 šilumos trasų hidraulinius bandymus ir pašalino nustatytus defektus (daugiausia Naujininkų, Kirtimų, Žirmūnų mikrorajonuose, Savanorių pr.).

Antrojoje elektrinėje buvo atliktas garo turbinos reguliavimo sistemos remontas, vandens šildymo katilinių hidrauliniai bandymai, kamino apžiūra, suremontuoti garo ir vandens šildymo katilai, išbandytas dyzelio generatorius. Vienoje iš rajoninių katilinių buvo suremontuota katilų izoliacija ir mūras, atliktas hidraulinis bandymas, elektros variklių remonto darbai.  

„Pagal nustatytą planą ir terminus jau atlikome visus svarbiausius darbus. Šiandien drąsiai galime teigti, kad naujam šildymo sezonui esame pasirengę“, – sako P. Valatka.

Naują šildymo sezoną sostinėje planuojama pradėti, kai pagal Lietuvos meteorologų skelbiamus duomenis tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra bus žemesnė už +10°C. Nuo spalio 2 d. iki šildymo pradžios kiekvienos paros oro temperatūros vidurkius VŠT skelbs savo tinklapyje www.chc.lt.

 

2017–2018 m. šildymo sezono pradžia – šilumos tiekimo eiliškumas

 

1-ą dieną pradedama šildyti Vilniaus miesto gydymo įstaigas, darželius, mokyklas;

1–2-ą dieną – Fabijoniškių, Senamiesčio, Šnipiškių, Karoliniškių, Lazdynų, N. Vilnios, Baltupių raj.;

2–3-ą dieną – Antakalnio, Žirmūnų, Pašilaičių, Viršuliškių, Justiniškių, Žvėryno Naujamiesčio, Kirtimų raj.;

3–4-ą dieną – Panerių, Naujininkų, Rasų, Vilkpėdės, Verkių raj.

 

Pastaraisiais metais šildymo sezonas sostinėje buvo pradėtas spalio pradžioje: 2015-aisiais – spalio 8 d., o 2016-aisiais – spalio 6 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.