Ryškėja elektros tinklų sinchronizavimo sutarties kontūrai

Baltijos šalys ir Lenkija politinį susitarimą dėl elektros tinklų sinchronizavimo per Lenkiją turėtų pasirašyti birželį, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 Tikimasi, kad politinis susitarimas dėl elektros tinklų sinchronizavimo per Lenkiją bus pasiektas birželį.<br> M.Patašiaus nuotr. 
 Tikimasi, kad politinis susitarimas dėl elektros tinklų sinchronizavimo per Lenkiją bus pasiektas birželį.<br> M.Patašiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2018, 1:52 PM

„Turime daug bendrų projektų. Jie mums labai svarbūs. Labai džiaugiuosi, kad turime sutarimą su Lenkijos puse dėl sinchronizacijos projekto, kurį, tikimės, penki jo dalyviai jau galės pasirašyti birželio mėnesį Briuselyje: trys Baltijos šalys, Lenkija ir Europos Komisija.

Tai sudarytų galimybę Baltijos šalims ir Lenkijai gauti finansavimą dar iš šito europinio biudžeto iki 2020 metų“, – po susitikimo su Lenkijos Prezidentu Andrzejumi Duda sakė D.Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, tai svarbu, nes po 2020 metų tiek Lenkija, tiek Lietuva gaus mažesnį ES finansavimą.

Tuo metu A.Duda elektros tinklų sinchronizavimą paminėjo kalbėdamas apie visus bendrus projektus, tarp jų ir „Rail Baltica“ bei „Via Baltica“. Anot Lenkijos vadovo, svarbu Baltijos šalis sujungti infrastruktūra su Lenkija ir likusia Europa.

„Tai reikalinga, kad galėtume sujungti Lietuvą su Lenkija, o po to per Lenkiją visas Baltijos šalis“, – teigė A. Duda.

Baltijos šalys yra sutarusios iki 2025 metų atsijungti nuo rusiškojo elektros žiedo BRELL ir sinchronizuotis su Vakarais. Tačiau šalys nesutarė, ar sinchronizuoti tinklus su žemynine Europa per Lenkiją, ar su Skandinavija per Suomiją.

Tikimasi, kad politinis susitarimas dėl elektros tinklų sinchronizavimo per Lenkiją bus pasiektas birželį po to, kai bus baigta vadinamoji dinaminė studija.

Artūras Ketlerius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?