Konkurencijos taryba laukia pokyčių šilumos rinkoje

Jeigu bus patvirtinta nauja šilumos supirkimo tvarka, Konkurencijos taryba spręs, ar tęsti tyrimą dėl šilumos sektoriuje galimai pažeidžiamos konkurencijos, proteguojant savivaldybių šilumos tiekėjus.

 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2018, 9:06 AM

Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Jūratė Šovienė dienraščiui „Lietuvos rytas“ patvirtino, kad jau gauta informacija apie Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) planus tvirtinti naują šilumos supirkimo tvarką.

„Ketinimas atskirti tiekimą nuo gamybos ir tarp šilumos gamintojų įtvirtinti lygias konkurencijos salygas yra sveikintinas. Jeigu komisija pakeis esamą tvarką, mes detaliau nagrinėsime priimto dokumento nuostatas ir spręsime, ar tęsti pradėtą tyrimą, ar jį nutraukti“, – sakė J. Šovienė.

Anot jos, kol kas tyrimas tebevyksta.

Manoma, kad naują šilumos supirkimo tvarką Kainų komisija patvirtins jau šią savaitę. Daugelio nuomone, dėl to šildymas gyventojams turėtų atpigti.

Komisijos skaičiavimais, planuojami pakeitimai leistų sumažinti centralizuotai tiekiamos šilumos kainas vartotojams. Prognozuojama, kad šilumos kaina Vilniuje gali mažėti iki 16,2 proc., Kaune – iki 6,4 proc., o Klaipėdoje – iki 3,4 proc.

Komisija jau senokai sulaukia priekaištų iš Konkurencijos tarybos dėl galiojančios šilumos supirkimo tvarkos. Mat nors įstatymuose numatyta, kad visiems rinkos dalyviams sąlygos turi būti vienodos, kol kas taip nėra, rašo „Lietuvos rytas“.

Savivaldybių valdomi šilumos tiekėjai, teikdami pasiūlymus kas mėnesį vykstančiuose aukcionuose, paprastai įtraukia tik kuro kainą, tuo metu nepriklausomi gamintojai – visas sąnaudas.

Todėl pirmieji pirmiausiai superka šilumą iš savo katilinių, nors privačiose jos gamybos savikaina ir būna mažesnė.

Kainų komisija jau parengė projektą, kuriame numatyta, kad turėtų būti konkuruojama skaičiuojant visas sąnaudas.

Pasak VKEKK nario Donato Jaso, suderinti šilumos supirkimo tvarką su galiojančiais įstatymais bandoma jau seniai – pirmieji žingsniai pradėti dar 2015 metais.

„Iš tiesų dabar nepriklausomi gamintojai, teikdami pasiūlymus aukcionams, įtraukia visas sąnaudas, o šilumos tiekėjai gali įskaičiuoti tik kuro dedamąją. Todėl jie varžosi tik pagal žaliavos kainą. Seniai buvo žinoma, kad tokia tvarka turi būti koreguojama“, – dienraščiui sakė D. Jasas.

Anot jo, įsigaliojus naujai šilumos supirkimo tvarkai, komisija kontroliuos kainų „lubas“ ir galės operatyviau priimti sprendimus.

„Mes ir dabar prižiūrime šilumos gamybos įmonių rodiklius, tačiau dėl atitinkamų procesų ne viskas padaroma laiku. Todėl, kaip jau yra ne sykį buvę, perskaičiavus juos atsiranda permokos, kurios gyventojams vėliau grąžinamos. Jei bus patvirtinta nauja tvarka, tokių atvejų gali nebepasitaikyti, nes galėsime reaguoti greičiau ir priimti sprendimus ne dėl konkrečios įmonės, o dėl viso sektoriaus“, – aiškino D. Jasas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.