Ties praraja: dėl anglių kasyklos skradžiai garma ištisos gyvenvietės

Korkino anglių kasykla Čeliabinsko srityje turi abejotiną pačios giliausios anglių kasyklos Eurazijoje reputaciją. Tai taip pat vienintelis pasaulyje karjeras, kur anglis išgaunama atviru būdu iš daugiau nei pusės kilometro gylio.

 Korkino anglių kasykla.<br> Youtube.com stop kadras
 Korkino anglių kasykla.<br> Youtube.com stop kadras
 Korkino anglių kasykla.<br> Vidapress.com nuotr.
 Korkino anglių kasykla.<br> Vidapress.com nuotr.
 Korkino anglių kasykla.<br> Youtube.com stop kadras
 Korkino anglių kasykla.<br> Youtube.com stop kadras
 Korkino anglių kasykla.<br> Youtube.com stop kadras
 Korkino anglių kasykla.<br> Youtube.com stop kadras
 Korkino anglių kasykla.<br> Youtube.com stop kadras
 Korkino anglių kasykla.<br> Youtube.com stop kadras
 Korkino anglių kasykla.<br> Youtube.com stop kadras
 Korkino anglių kasykla.<br> Youtube.com stop kadras
 Korkino anglių kasykla.<br>  Youtube.com stop kadras
 Korkino anglių kasykla.<br>  Youtube.com stop kadras
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 21, 2018, 8:54 AM

Šio amžiaus pirmajame dešimtmetyje Korkine išgautas rekordinis anglių kiekis per visą posovietinį periodą. Vien 2005 m. šioje kasykloje prikasta 3,3 mln. tonų anglių. Tačiau jau po dešimties metų kasykla tapo niekam nebereikalinga. Kaip ir visos šios vietovės sukuriamos problemos.

Nuo 2002 m. čia veikusi Čeliabinsko anglių kompanija staiga nutarė paskelbti apie likvidaciją ir neprisidėti prie kasyklos rekultivacijos.

Apleistas karjeras ima kelti realų pavojų aplinkinių gyvenviečių žmonėms, rašo lenta.ru.

Dėl stichiškų endogeninių gaisrų, su kuriais nėra kam kovoti, Korkino kasykla tapo ekologine prasme karščiausiu tašku regione – anglies dvideginio ir kitų kenksmingų dalelių išmetimas stipriai viršija leistinas normas. Dėl to kyla kvėpavimo sistemos ligos ir dideli galvos skausmai.

Dalis namų Korkine ir artimiausiame Rozos kaime atsirado ant didžiulės 800 ha ploto duobės krašto. Pastatai nuolat į ją įsmunka. Suskaičiuota, kad karjerui panaikinti reikia 20-30 mlrd. rublių (0,27-0,41 mlrd. eurų). O tokios sumos nėra ne tik vietos, bet ir federaciniame biudžete.

Apie tai, kaip Korkine ir jo apylinkėse gyvena žmonės, lenta.ru pasakojo Korkino municipalinio rajono deputatų susirinkimo pirmininkė Natalija Loščinina.

– 2012 m. vasarį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris tuo metu buvo šalies premjeras, lankėsi Rozos gyvenvietėje. Tuomet sakyta, kad būtina pradėti gyventojų iš Rozos iškėlimą ar bent jau arčiausiai karjero esančių namų perkėlimą. Kas padaryta?

– Ekspertai nustatė pavojingą, prie karjero esančią, zoną – panašiai 500 m nuo kasyklos krašto. Į ją pateko daug namų, iš esmės – daugiabučiai. Perkelti reikėjo apie 3 tūkst. žmonių. Gyvenamuosius namus nugriovė, penki negyvenami pastatai likę.

Tebuvo pastatytas vienas namas, kuriame skyrė butus, atkeltiesiems iš pavojingos Korkino zonos. Statyti daugiau nėra kur – paprasčiausiai stinga žemės, nes dabar kone visa Rozos ir Korkino teritorija patenka į rizikos zoną. Todėl Rozos gyventojams butus davė kitame Čeliabinsko srities rajone. Daugelis žmonių su tuo sutiko, tačiau nemažai buvo ir tokių, kurie apsisukę grįžo į Korkiną.

Dabar svarstoma, ką daryti su Rozoje esančia mokykla ir vaikų darželiu, nes jie taip pat patenka į rizikos zoną, tačiau vis dar veikia.

– Kai kasykla nustojo būti eksploatuojama, joje sustiprėjo stichiniai gaisrai. Jei pučia vėjas, svilėsiai ir dūmai lekia į Čeliabinsko pusę. Kai vėjo nėra, teršalai nusėda Korkine ir Rozoje.

Stipriai svyruojant temperatūroms, iš kasyklos susiformuoja toks smogas, kad negali matyti gretimų namų. Tai neigiamai veikia sveikatą – serga daug vaikų, pagyvenusių žmonių. Ar yra ketinimų rekultivuoti Korkino kasyklą?

– Naujausi skaičiavimai rodo, kad Korkino karjero rekultivacija vertinama 30 mlrd. rublių (0,41 mlrd. eurų). Suprantama, tai – dideli pinigai, net jei juos lyginsime su kasmet iš valstybės biudžeto skirtingoms ekologinėms programoms skiriamomis sumomis.

Rusijos vario kompanija pasiūlė karjero likvidacijos planą. Jame numatytas gaisrų gesinimas, bortų sutvirtinimas, karjerą užpilti medžiagomis iš kalnakasybos sodrinimo kombinato. Vėliau paviršius turėtų būti apsodintas medžiais. Taip būtų sutvirtinti karjero šonai. Kitas etapas – kasyklą užpilti vandeniu. Išsyk to padaryti negalima, nes į 500 metrų duobę nugarmėtų ir Roza, ir Korkinas.

Planas numatytas dvidešimčiai metų. Likvidacijos darbai turėtų būti pradėti 2019 m. rugsėjį. Iki tol reikia atlikti paruošiamuosius darbus, sustabdyti griuvimo procesus ir gesinti gaisrus. Jei kasyklą paliksime ramybėje dar pusei metų, tai taps tikra nelaime gyventojams.

– Iš pradžių „Promrekultivacija“ priklausė Tominsko kalnakasybos sodrinimo kombinatui (įeina į Rusijos vario kompanijos sudėtį) ir Čeliabinsko anglių kompanijai, kuri dar visai neseniai eksploatavo karjerą. Kodėl pastaroji nutarė pasitraukti?

– Kiek man žinoma, iš pradžių „Promrekultivacija“ rėmėsi paritetu: po 50 proc. Rusijos vario kompanijai ir Čeliabinsko anglių kompanijai. Kiekviena kompanija taip pat lygiomis dalimis turėjo skirti finansavimą apsaugoti apylinkes nuo griūčių ir gaisrams gesinti. Kodėl Čeliabinsko anglių kompanija pasitraukė, nežinau.

– Tad vienintelis investuotojas lieka Rusijos vario kompanija?

– Taip. Todėl žmonės nerimauja, ar ji pajėgs viena susidoroti su išlaidomis. Mes labai tikimės, kad pavyks, nes jokio kito varianto nelieka. Viena, jei kasyklą rekultivuos. Tačiau visai kas kita, jei ją paliks taip, kad yra dabar – niekas nenori gyventi prie ugnimi alsuojančio drakono.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.