„Fortum” kiša pagalius į ratus Energetikos ministerijai

Energetikos ministerijai ir Vokietijos energetikos bendrovei „Danpower“ praėjusią savaitę pasirašius taikos sutartį, ją sustabdyti nori valstybės kompanijos „Lietuvos energija“ ir „Fortum“ valdoma Kauno kogeneracinė jėgainė.

 P.Lileikio nuotr.
 P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 15, 2018, 10:52 AM

Valstybė – prieš valstybę

„Fortum“, kuri jau gauna valstybės paramą savo veiklai, prašymu valstybės kontroliuojama jėgainė kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, kad šis atidėtų sprendimą dėl taikos sutarties patvirtinimo ir jėgainę įtrauktų į bylą trečiąja šalimi.

Teismo atstovė Neringa Lukoševičienė Eltai teigė, kad teismo posėdis rašytiniu procesu įvyks gegužės 22 d.

„Fortum Lietuvos“ vadovas Vitalijus Žuta plačiai sprendimo kreiptis į teismą nekomentuoja, tačiau mano, kad taikos sutartis tarp „Danpower“ ir ministerijos sudaryta per skubiai.

„Aš manau, kad abiem akcininkams – ir „Fortum“, ir „Lietuvos energijai“ – tai svarbu, nes priimti sprendimai, mūsų manymu, ne visiškai iki galo buvo apsvarstyti. Pagrindinis motyvas buvo tas, kad „Danpower“ du teismus dėl žalios elektros tarifo pralošė, tai turbūt buvo logiška sulaukti dar vieno teismo sprendimo ir tada kalbėti apie taikos sutartį. Daugiau komentarų aš neturėsiu“, – Eltai sakė V. Žuta.

Eltos žiniomis, Kauno kogeneracinė jėgainė kreipimąsi teismui motyvuoja tuo, kad tai turės tiesioginės įtakos vystomai atliekų deginimo jėgainei.

Energetikos ministro atstovė Aurelija Vernickaitė Eltai teigė, kad ministerija šiame procese nuo komentarų susilaiko.

„Fortum” paramą jau gauna

Taikos sutarčiai prieštaraujanti Suomijos kapitalo „Fortum” jau turi be konkurso gautą Lietuvos valstybės paramą per elektros skatinamąjį tarifą Klaipėdos atliekų deginimo jėgainėje. Kaip skelbia „Baltpool“, praėjusiais metais ši parama siekė 3,7 mln. eurų.

Tuo tarpu taikos sutartimi „Danpower“ atstatytas 2013 metais aukcione Kaune laimėtas skatinamasis žaliosios elektros tarifas per metus elektros vartotojams atsieis apie 1,15 mln. eurų.

Vokiečiai sieks sąžiningos konkurencijos

Tuo metu „Danpower“ finansų direktorius Burkhardas Vogelis Eltai teigė besitikintis, kad teismas vis vien patvirtins taikos sutartį.

„Tikimės, kad teismas patvirtins taikos sutartį ir valstybei neteks dar kartą laužyti savo žodžio investuotojams. Juk šia sutartimi mes iš Lietuvos valstybės gauname vienintelį dalyką – pažadą laikytis bent dalies savo anksčiau prisiimtų įsipareigojimų. Ir dėl to labiausiai laimės Kauno vartotojai, kurie jau seniai nusipelnė mažesnių sąskaitų už šildymą“, – komentare Eltai teigė B. Vogelis.

Jis teigė, kad kreipimųsi į teismą Kauno kogeneracinė jėgainė siekia išskirtinių konkurencinių sąlygų.

„Mums būtų suprantamiau, jeigu valstybės kapitalo įmonė santykius su valstybe aiškintųsi ne teisme. Ir ypač dėl to, kad ji, panašu, siekia vienintelio dalyko – išsaugoti sau palankias išskirtines konkurencines sąlygas“, – tikino B. Vogelis.

„Danpower“ atstovas įsitikinęs, kad bandymas stabdyti taikos sutartį parodo, kas iš tiesų bandė sustabdyti įmonės jėgainės veiklą.

„Kita vertus, Vyriausybės patvirtintos taikos sutarties kvestionavimas labai aiškiai atskleidžia, kas iš tiesų visą laiką stovėjo už dirbtinių problemų, su kuriomis susidūrėme bandydami investuoti į atsinaujinančią energetiką Lietuvoje ir siekdami atviros bei sąžiningos konkurencijos“, – sakė jis.

Ministerija pasiekė taikos susitarimą

Praėjusį antradienį „Danpower“ ir Energetikos ministerija pasirašė taikos sutartį dėl bendrovės jėgainės Kaune ir ją perdavė patvirtinti teismui.

Pagal sutartį, „Danpower“ nutrauks bylinėjimąsi aštuoniose bylose nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose. Įmonė įsipareigojo atsiimti 32 mln. eurų vertės ieškinius dėl žalos atlyginimo, taip pat 35 mln. eurų vertės pretenzijas tarptautiniame Vašingtono arbitraže bei nutraukti bylą Europos Sąjungos Bendrajame Teisme.

Taikos sutartimi „Danpower“ bus atstatytas 2013 metais panaikintas leidimas elektros energijos gamybos plėtrai Kaune su fiksuotu 9,7 cento už kilovatvalandę tarifu 12 metų laikotarpiui.

Tuo metu Vokietijos investuotoja sutiko atsisakyti skatinamojo elektros supirkimo tarifo biokuro elektrinės projektui Vilniuje.

Šių metų sausį teismas galutine ir neskundžiama nutartimi buvo nustatęs, kad Energetikos ministerija neteisėtai sustabdė „Danpower“ investicijas į naują biokuro jėgainę Vilniuje.

2013 metais „Danpower“ jėgainė laimėjo 5 megavatų elektros skatinimo kvotų aukcioną. Tuomet valstybė bendrovei įsipareigojo 12 metų iš jos elektrą supirkti po 9,7 cento už kilovatvalandę. Tačiau vėliau šis tarifas panaikintas. Pirmos instancijos teisme bendrovė ginčą pralaimėjo.

Investuotoja buvo pateikusi ieškinį dėl projektui sukeltų kliūčių žalos atlyginimo iš Energetikos ministerijos ir „Energijos skirstymo operatoriaus“. Skaičiuojama nuostolių suma – daugiau nei 16 mln. eurų.

Vokietijos kompanija „Danpower“ Lietuvoje yra investavusi beveik 100 mln. eurų ir valdo šešias biokuro bei vieną kogeneracinę jėgainę.

100 proc. „Danpower“ akcijų valdo viena didžiausių Vokietijoje Hanoverio savivaldybės komunalinių paslaugų bendrovių „Stadtwerke Hannover“, kurios metiniai pardavimai siekia 2,3 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.