Paskelbė atsakaitą apie Astravo AE – rado nemažai projekto trūkumų

Lietuva laikosi pozicijos, kad Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) reaktoriai neturi veikti, kol nebus įgyvendintos visos Europos Komisijos ekspertų rekomendacijos bei atsakyta ir į kitus Lietuvos keliamus saugos klausimus, pareiškė Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI).

Astravo atominė jėgainė.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Astravo atominė jėgainė.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Astravo atominė jėgainė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Astravo atominė jėgainė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užsienio reikalų ministras L.Linkevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Užsienio reikalų ministras L.Linkevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 4, 2018, 2:16 PM

Taip ji komentuoja EK trečiadienį oficialiai paskelbtą Astravo AE streso testų peržiūros ataskaitą. Pasak VATESI, ji atskleidė nemažai projekto trūkumų – ES bei kitų šalių ekspertai pateikė svarbių rekomendacijų, kaip juos pašalinti ir pagerinti AE saugos lygį.

Pasak VATESI viršininko Michailo Demčenkos, rekomendacijų Baltarusijai apimtis ir jų svarba atskleidė daug rimtų šios elektrinės projekto trūkumų, o Lietuva ir toliau kels klausimus dėl netinkamos Astravo AE vietos, nebaigto poveikio aplinkai vertinimo.

„Lietuva, atsižvelgdama į geriausią Europos ir kitą tarptautinę praktiką, taip pat kelia ir toliau kels ir kitus svarbius saugos užtikrinimui klausimus dėl netinkamos elektrinės vietos vos už 40 km nuo Vilniaus parinkimo bei jos saugos įvertinimo, neužbaigto poveikio aplinkai vertinimo, jėgainės projekte neįvertinto sunkiojo lėktuvo sudužimo poveikio ir kitų neatitikimų šiuolaikiniams saugos reikalavimams, kokybės užtikrinimo bei saugos kultūros statybos, o vėliau ir eksploatavimo metu“, – pranešime sakė M.Demčenka.

Pasak VATESI, kaip vienas svarbiausių trūkumų ataskaitoje įvardinta tai, jog dar prieš projektuojant Astravo AE išsamiai neįvertinta seisminė sauga, be to, projektas turi trūkumų, susijusių su saugos funkcijų praradimu, branduolinių avarijų valdymu.

EK Baltarusijai rekomenduoja peržiūrėti Astravo AE seisminės saugos vertinimą, įskaitant 25 km nuo AE aikštelės 1908 metais įvykusį žemės drebėjimą, atlikti būtinus projekto pakeitimus bei įrangos modifikacijas, padidinti visų įrenginių, turinčių veikti įvykus branduolinei avarijai, saugumą, įvertinti regiono seisminę situaciją.

Taip pat patariama įrengti nuolatinį alternatyvų avarinį elektros tiekimą įrangai, skirtai didelės avarijos prevencijai, užtikrinti papildomą jos tiekimą specialiam siurbliui, kuris būtinas svarbiausių AE dalių aušinimui avarijų atveju ar visiškai nutrūkus elektros tiekimui.

Be to, Baltarusijai rekomenduojama išanalizuoti pasyvių sistemų, nereikalaujančių papildomų energijos šaltinių, patikimumą, eliminuoti didelių avarijų rizikas panaudoto branduolinio kuro baseinuose, stiprinti reaktoriaus aušinimo sistemos patikimumą, įvertinti apsauginių gaubtų vėdinimo sistemą avarijų atveju ar visiškai nutrūkus elektros tiekimui.

Tarp svarbiausių rekomendacijų – numatyti priemones, kad nutrūkus elektros tiekimui branduolinis kuras reaktoriaus šerdyje būtų patikimai aušinamas jo perkrovimo metu, kai reaktoriaus korpuso viršutinis dangtis yra atidarytas.

Be šių rekomendacijų, patariama gerinti darbo sąlygas valdymo patalpose, parengti aiškų ir detalų avarijų valdymo planą bei apmokyti elektrinės darbuotojus.

Europos šalių ekspertai, be to, siūlo Baltarusijai parengti ir įgyvendinti jėgainės saugos gerinimo priemonių planą – jame turi būti visos papildomos saugos priemonės, numatytos elektrinės streso testų ir ES streso testų peržiūros ataskaitose.

Ataskaitą Briuselyje pirmadienį patvirtino EK ir Europos branduolinės saugos reguliuotojų grupė (ENSREG).

EK antradienį paragino Baltarusijos valdžią parengti nacionalinį veiksmų planą, kuris užtikrintų, kad visos saugos priemonės bus įgyvendintos laiku ir atsižvelgiant į jų svarbą. Komisija taip pat išreiškė norą dalyvauti peržiūrint šių priemonių įgyvendinimą.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį BNS teigė, kad Astravo AE streso testų ataskaita tėra vertinimo pradžia ir daug kas priklausys nuo to, kaip bus įgyvendintos ES rekomendacijos.

Tačiau svarbiausias Lietuvos klausimas dėl jėgainės aikštelės parinkimo ataskaitoje nėra nagrinėjamas.

Pasak VATESI, Lietuvos ekspertai aktyviai dalyvavo EK ir ENSREG organizuotuose Astravo AE streso testuose, Baltarusijos parengtai ataskaitai pateikė 160 klausimų, be to, jie dalyvavo darbo grupių susitikimuose, vyko į Astravo AE. Iš viso Europos šalių ekspertai šiai ataskaitai pateikė 464 klausimus.

Astravo AE streso testus 2016 m. atliko pagrindinio jėgainės rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“.

Lietuva yra pagrindinė už 50 km nuo Vilniaus statomos jėgainės kritikė ir pernai pripažino Astravo AE nesaugia, keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Lietuva žada blokuoti elektrinės gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti projektą. Tačiau kitos Europos šalys nesutiko su Lietuvos pasiūlymu imtis platesnio boikoto.

Minskas tikina, kad Astravo elektrinė statoma saugiai. Baltarusija tikisi, kad pirmasis jėgainės reaktorius pramoninei elektros gamybai bus parengtas iki 2019 m. pabaigos, o antrasis pradės veikti 2020 m. viduryje. Projektą finansuoja Rusijos vyriausybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.