Renovacijos milijonai atiteks visiems prašantiems

Galutinai žlungantis būsto renovacijos projektas Vyriausybę privertė imtis kraštutinių priemonių – planuojama ne tik už renovacijai skirtus pinigus įsigyti tris sraigtasparnius, kurie kainuos 138 mln. Lt, bet ir likusius pinigus iššvaistyti kaip papuolė.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas V. Sutkus (kairėje) mano, kad likę milijonai bus išdalinti bet kam, kas tik jų paprašys. Tačiau premjeras A. Kubilius mano, jog būsto renovacijos projektui skirti pinigai paskirstyti gerai.<br>R. Danisevičius
Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas V. Sutkus (kairėje) mano, kad likę milijonai bus išdalinti bet kam, kas tik jų paprašys. Tačiau premjeras A. Kubilius mano, jog būsto renovacijos projektui skirti pinigai paskirstyti gerai.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Aug 25, 2012, 12:09 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:06 AM

„Tai, kad tuos pinigus valstybė išleis sraigtasparniams reiškia, jog ir už likusius pinigus dar ko nors pripirks arba išdalins visiems jų prašantiems. Tokių pirkinių, kaip sraigtasparniai, įsigijimas reiškia, kad būsto renovacijos projektas yra pasmerktas bankrutuoti“, - sakė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus. Savo ruožtu premjeras Andrius Kubilius mano, kad sumanymas pirkti sraigtasparnius – protingas ir laiku priimtas sprendimas.

Neslėpdamas apmaudo Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas V. Sutkus portalui lrytas.lt sakė, kad toks būsto renovacijos projektas ir pinigų švaistymas sraigtasparniams yra absoliuti gėda. „Matyt, valstybė turi per daug pinigų ir neturėdama kur juos išleisti, pirks viską, kas po ranka paklius“, - kalbėjo V. Sutkus. Jo nuomone, atsakomybę už šias pasekmes turėtų prisiimti Vyriausybė, tačiau to nebus, nes jai dirbti liko vos keli mėnesiai.

„Bus be galo įdomu stebėti procesą, kaip vyks dalybų procesas. Manau, kad tie, kurie arčiau valdžios, pinigus gaus pirmieji. Štai vieni pasiūlė įsigyt sraigtasparnius, kiti pasiūlys ir kokį kitą produktą“, - įsitikinęs V. Sutkus.

Anot V. Sutkaus, projekto bankrotas parodo, koks yra valdžios požiūris siekiant rezultato. „Jei darbas stringa, tai protingas žmogus analizuoja, svarsto ir imasi veiksmų, kad kas nors pasikeistų į gerąją pusę. O užsispyręs žmogus laikosi savo pradinės nuomonės, praranda galimybes ir kaltina visus kitus, tik ne save. Kadangi mūsų valdžia nieko nepadarė dėl to, kad pinigai būtų panaudoti tikslingai, liko daug pinigų, kuriuos galės panaudoti kam tik panorėję“, - pasakojo V. Sutkus.

Pripažinęs, jog daugiabučių namų renovacijos projektas nevisiškai pavyko, Andrius Kubilius teigė, jog pinigai bus paskirstyti kitiems projektams. „Dalį lėšų mes skiriame ir tų pačių malūnsparnių įsigijimui“, - sakė A. Kubilius.

Premjeras sakė, jog toks sprendimas priimtas, nes šie pinigai namų renovavimui nebus panaudoti laiku, o toks pinigų perskirstymas atliekamas nuolat: „Jeigu matome, kad kurioje nors programoje iš anksto skirti pinigai 3 ar 4 metus nėra pilnai panaudojami perkeliame į kitas programas“.

Pasiūlymą sraigtasparnius įsigyti iš renovavimo programai skirtų lėšų pasiūlė Aplinkos ministerija. Iš viso iki 2015 metų daugiabučių renovacijai turėtų būti įsisavinta apie 514 mln. litų, tačiau Europos investicijų bankas (EIB) paskaičiavo, kad Lietuvai pavyks įsisavinti tik apie 376 mln. Lt.

Lietuva planuoja įsigyti vidutinės klasės sraigtasparnius, kurie turėtų būti skirti civilinių užduočių vykdymui. Pirmasis iš jų turėtų būti pateiktas iki 2015 metų balandžio, kiti du - iki tų pačių metų rugsėjo.

Sraigtasparnius būtina įsigyti iki 2016 metų, nes tuomet baigiasi dabar naudojamų rusiškų sraigtasparnių Mi-8 tarnavimo laikas.

Anksčiau buvo skelbiama, kad vieno sraigtasparnio įsigijimui Lietuva planuoja skirti 50 mln. litų Europos Sąjungos lėšų. Iš viso sraigtasparnių įsigijimui turėtų būti skirta 150 mln. Lt ES paramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.