Lėtėjanti ekonomika verčia Kinijos vyriausybę keisti taktiką

Rugsėjo pirmą savaitę Kinijos vyriausybė paskelbė apie naujus būsimus šalies infrastruktūros projektus. Kinija žada aktyviai šalyje vystyti metro sistemą, nutiesiant daugiau kaip 2000 km metro linijų, investuoti į aplinką, susijusią su metro sistemos vystymu. Taip finansų rinkos dalyviams šalies centrinė valdžia leido suprasti, kad didžiausia Azijos ekonomika tokiu būdu reaguoja į prastėjančius makroekonomikos rodiklius ir, skirtingai nei ECB ar FED, bandys ekonomiką skatinti ne tik monetariniais veiksmais. Kinijos valdžia nepaskelbė, kiek tai galėtų auginti šalies ūkį, tačiau, analitikų skaičiavimais, per kelerius metus dėl to ūkis galėtų papildomai paaugti bendrai apie 1,5 proc.

Pramonės augimas yra vienas svarbiausių indikatorių, turintis įtakos Kinijos ekonomikos augimui.<br>„Reuters“
Pramonės augimas yra vienas svarbiausių indikatorių, turintis įtakos Kinijos ekonomikos augimui.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Celiešius, „Danske“ banko Finansų maklerio skyriaus vadovas

Sep 25, 2012, 12:30 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:41 PM

Šis sprendimas yra aktualus Azijos didžiausiai ekonomikai, matant lėtėjančią šalies ekonomiką. Tikimasi, kad trečiąjį šių metų ketvirtį Kinijos BVP augimas turėtų lėtėti dėl lėtėjančio eksporto augimo, gamybos, taip pat dėl neaiškumo pasaulio ekonomikoje, įmonėse mažėjančių prekių atsargų bei sumenkusių investicijų į gamybos sektorių. „Danske“ bankas šių metų Kinijos BVP augimo prognozę sumažino nuo 8 proc. iki 7,7 proc.

Lėtėjantis pramonės augimas stabdo ir BVP augimą

Pramonės augimas yra vienas svarbiausių indikatorių, turintis įtakos Kinijos ekonomikos augimui. Nors jis vis dar išlieka tvarus, tačiau sulėtėjo nuo 9,2 proc. liepą iki 8,9 proc. rugpjūtį. Tai buvo pats mažiausias pramonės augimo tempas per paskutinius trejus metus. „Danske“ bankas prognozuoja, kad trečiąjį šių metų ketvirtį pramonės augimas, lyginant su ankstesniu ketvirčiu, sieks 8 proc. Remiantis šiais duomenimis, tikėtinas trečiojo ketvirčio ketvirtinis BVP augimas gali būti mažesnis nei 7 proc.

Burbulas nekilnojamojo turto rinkoje toliau pučiasi?

Nepaisant lėtėjančių Kinijos ekonomikos apsukų, paskelbta nekilnojamojo turto rugpjūčio mėnesio statistika indikuoja, kad šis sektorius jau rodo atsigavimo ženklus. Naujų namų pardavimai augo trečią mėnesį iš eilės – pardavimų apimtys, skaičiuojant pagal gyvenamąjį plotą, išaugo 12,9 proc. Tam įtakos turėjo ir Kinijos centrinio banko palūkanų normų sumažinimas birželį ir liepą.

Rugpjūčio mėnesio statistika taip pat rodo, kad artimiausiais mėnesiais tikimasi ir statybų sektoriaus atsigavimo. Naujų namų statybų apimtys, įvertintos pagal gyvenamąjį plotą, rugpjūtį rodė 5 proc. metinį augimą.

Apibendrinant, nekilnojamojo turto rinkos atsigavimą labiausiai lėmė Kinijos centrinio banko monetariniai sprendimai, kai buvo mažinama bazinė skolinimo palūkanų norma. Kinijos centrinė valdžia, matydama atsigaunantį šį ūkio sektorių, šiuo metu įtariau žiūri į jį skatinančius monetarinius veiksmus, o siekia orientuotis į daugiau fiskalinius ekonomikos skatinimo sprendimus, kurie ne tik sukeltų nekilnojamojo turto kainų augimą, bet būtų daugiau nukreipti į pramonę, užsienio prekybą auginsiančius tikslinius projektus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.