ES nusprendė sugriežtinti reitingų agentūrų darbo taisykles

Europos Sąjunga (ES) nusprendė sugriežtinti taisykles, reguliuojančias reitingų agentūrų veiklą, įpareigodama jas svariau pagrįsti savo sprendimus ir atsakyti už klaidingus vertinimus, informuoja naujienų agentūra „dpa“.

Agentūros privalės paaiškinti, kokiais kriterijais remiantis buvo priimtas sprendimas.<br>123rf
Agentūros privalės paaiškinti, kokiais kriterijais remiantis buvo priimtas sprendimas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 28, 2012, 2:00 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:21 AM

Naująsias taisykles derino Europos Komisija, Europos Parlamentas ir ES narių atstovai, rašo „Deutsche Welle“.

Pavyzdžiui, reitingų agentūroms bus nurodoma savo prognozes skelbti iš anksto anonsuojamu laikotarpiu. Tai negalės būti daroma prieš prasidedant prekybai biržose. Be to, agentūros privalės paaiškinti, kokiais kriterijais remiantis buvo priimtas sprendimas.

Kai kurių ekspertų nuomone, nauji standartai, kad ir griežtesni, vis dėlto nepakankami. Anot kritikų, kai kurie apribojimai per diskusijas ir svarstymus buvo sušvelninti. Pavyzdžiui, buvo atmestas pasiūlymas susilaikyti nuo tam tikrų atskirų šalių prognozių tol, kol bus suderintos jiems skiriamos paramos programos.

Finansų ir skolų krizės Europoje metu trijų pagrindinių reitingų agentūrų - „Standard & Poor's“, „Moody's“ ir „Fitch“ - prognozės ne kartą sulaukė griežtos kritikos.

Agentūrų ekspertai buvo kaltinami už pernelyg aukštų vertinimų skyrimą tiems vertybiniams popieriams, kurie, kaip paaiškėdavo vėliau, buvo „toksiški“. Priekaištauta ir dėl to, kad kai kurių atskirų valstybių reitingai būdavo sumažinami itin jautriu joms laikotarpiu - priimant svarbius sprendimus, kaip geriausia išeiti iš krizės.

Lapkričio 12 d Italijos prokuratūra apkaltino reitingų agentūras „Standard & Poor's“ ir „Fitch“ manipuliacijomis rinkoje. Kaltinimai pateikti prieš septynis asmenis, iš kurių penki tariamo nusikaltimo metu dirbo „Standard & Poor's“, o du - „Fitch“ agentūroje.

Lapkričio 5 d. Australijos federalinis teismas pripažino reitingų agentūros „Standard & Poor's“ kaltę apgaudinėjant ir klaidinant investuotojus 2006 metais. Praėjusių metų spalį dvylika Australijos miestų (dar vienas municipalitetas bylinėjasi savarankiškai) padavė į teismą „Standard & Poor's“, tvirtindami, kad agentūra juos apgavusi, nustačiusi aukščiausiąjį „Constant Proportion Debt Obligation“ (CPDO) vertybinių popierių, įsigytų 2006 metais, reitingą AAA.

2012 m. liepą Europos vertybinių popierių ir rinkų institucija (ESMA) inicijavo trijų didžiausių pasaulio reitingų agentūrų - „Standard & Poor's“, „Fitch Ratings“ ir „Moody's Investors Service“ - patikrinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.