Dėl padėties Kipre indėlininkai gali atsiimti pinigus iš bankų visoje Europoje

Kritikuoja ir Kremlius

Dėl sprendimo apmokestinti indėlius Kipre, gyventojai pinigus iš bankų gali pulti atsiimti ir kitose nuo krizės nukentėjusiose šalyse.<br>AP
Dėl sprendimo apmokestinti indėlius Kipre, gyventojai pinigus iš bankų gali pulti atsiimti ir kitose nuo krizės nukentėjusiose šalyse.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 18, 2013, 12:35 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:14 PM

Kiek anksčiau Kipras sutiko su tarptautinių kreditorių iškeltomis sąlygomis - apmokestinti visus bankuose laikomus indėlius 6,75 proc. mokesčiu sumoms iki 100 tūkst. eurų, ir 9,9 proc. mokesčiu visiems likusiems indėliams.

Balsavimas šiuo klausimu vyks Kipro parlamente pirmadienį. Kreditoriai baiminosi suteikti Kiprui planuotą 17 mlrd. eurų paramą dėl augančių šalies įsiskolinimų ir gresiančio bankroto. Parama buvo sumažinta iki 10 mlrd. eurų, o iš Kipro pareikalauta primokėti už savo pačių „gelbėjimą“ restruktūrizuojant indėlius.

Dienraščio „The Financial Times“ komentatorius Volfgangas Miunchau (Wolfgang Munchau) rašo: „Aš tiesiog negalėjau patikėti, kai išgirdau kad euro zonos finansų ministrai persekioja smulkiuosius indėlininkus Kipre. (...) Ilgalaikis politinis nuostolis dėl tokio susitarimo gali būti labai didelis“, - įsitikinęs V. Miunchau.

Jis vadina pateisinamu mokestį stambiems indėliams. „Tačiau dauguma smulkiųjų indėlininkų pasielgs racionaliai, jeigu pasiims iš sąskaitų pinigų likutį vien tam, kad išvengtų tolesnių mokesčių ir restruktūrizacijos. Nenuostabu, kad taip gali pasielgti ir kitų Pietų Europos šalių indėlininkai“, - perspėja apžvalgininkas.

Jo nuomone, dauguma europiečių tikėjo, kad finansų krizė 2012 metais pradėjo trauktis, kai Europos centrinis bankas žadėjo padaryti visa, kad euro zona būtų apsaugota. Tačiau dabar bankų indėlininkai supranta, kad jeigu krizė ir pasibaigs, tai įvys tik todėl, kad euro zona rado naują finansavimo šaltinį - jų indėlius“, - daro išvadą V. Miunhau.

Kritikuoja ir Kremlius

 Siūlomą mokesčio Kipro bankuose laikomiems indėliams įvedimą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavadino „neteisingu, neprofesionaliu ir pavojingu“. Apie tai informuoja „EUbusiness“. 

„V. Putinas pareiškė, kad šis sprendimas, jei jis bus patvirtintas, bus netesingas, neprofesionalus ir pavojingas“, Kremliaus atstovo Dmitrijaus Peskovo žodžius cituoja Rusijos naujienų agentūros. 

Apie tai V. Putinas pareiškė per neeilinį susitikimą su savo administracijos ir ekonomikos patarėjais, kuriame aptarė siūlomo Kipro mokesčio klausimą. 

Euro zonos finansų ministrai ir Tarptautinis valiutos fondas penktadienį Briuselyje susitarė dėl 10 mlrd. eurų finansinės paramos Kiprui, kuris mainais turės taikyti „skausmingas“ priemones indėlininkams.

Pagal pirminį susitarimą su kreditoriais buvo numatyta, kad visi indėliai, laikomi Kipro bankuose, bus apmokestinami vienkartiniu 6,75 proc. mokesčiu, jeigu banke laikoma suma yra iki 100 tūkst. eurų, o jeigu suma viršija 100 tūkst. eurų - 9,9 proc. mokesčiu. 

V. Putino pozicija skiriasi nuo Rusijos finansų ministerijos nuomonės. Finansų ministro pavaduotojas Sergejus Šatalovas anksčiau skelbė, kad mokesčio įvedimas - būtinas.

Kartu valdininkas pabrėžė, kad sprendimas dėl papildomos rinkliavos gali būti sušvelnintas. Tiesa, vėliau finansų ministras Antonas Siluanovas sakė nemanąs, kad toks mokestis įvestas pagrįstai, informuoja „Interfax“. 

Tuo tarpu Rusijos ekonomikos plėtros ministerija pranešė, kad mokestis vargu ar atsilieps kapitalo pritekėjimo-nutekėjimo Rusijoje duomenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.