V. Andriukaitis norėtų kasmet didinti akcizą cigaretėms ir alkoholiui

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis sako esąs už tai, kad akcizai cigaretėms ir alkoholiui būtų didinami nuolat.

Ministras (centre) taip pat sakė esąs už tai, kad alkoholį parduodančių parduotuvių būtų mažiau.<br>R. Danisevičius
Ministras (centre) taip pat sakė esąs už tai, kad alkoholį parduodančių parduotuvių būtų mažiau.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 27, 2013, 4:45 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:44 AM

„Aš esu už tai, kad Lietuvoje alkoholio ir tabako kontrolės politika būtų nuosekli ir akcizų didinimas būtų nuosekliai taikomas, kad prieinamumas ir įtaka nuosekliai mažėtų“, - trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė V. P. Andriukaitis.

Ministras taip pat sakė esąs už tai, kad alkoholį parduodančių parduotuvių būtų mažiau.

„Šiandien Lietuva milžiniškai lenkia kitas šalis nares savo parduotuvėmis, kuriose galima lengvai nusipirkti alkoholio ir tabako. Švedijoje yra 700 alkoholio parduotuvių, Lietuvoje - daugiau negu 11 ar 12 tūkst. parduotuvių, parduodančių alkoholį“, - pažymėjo V. P. Andriukaitis.

Lietuvoje besilankantis Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencijos sekretoriato vadovas Haikas Nikogosianas pabrėžė, kad gajus mitas apie tai, jog didinant akcizus didėja ir rūkalų kontrabanda, - netiesa.

„Su tabako pramone susiję žmonės dažnai bando įtikinti visuomenę, kad jei akcizai bus didinami, nelegalios prekybos mastai didės, o į biudžetą bus surenkama mažiau lėšų. Tai tiesiog netiesa. Tarptautinė praktika parodo, kad nelegali prekyba nesusijusi su akcizais, tai korupcijos klausimas. Jei jūs gerai kontroliuosite tiekimo grandinę, tokie dalykai neįvyks“, - sakė H. Nikogosianas.

Svečias taip pat atkreipė dėmesį, kad vienas efektyviausių būdų kovoti su rūkymu - prieš rūkymą nukreiptos nuotraukos ant cigarečių pakelių.

„Jau daug šalių įsivedė tokius paveikslėlius, deja, Lietuva - dar ne. Mokslas įrodė, kad tokios nuotraukos yra žymiai efektyvesnės negu užrašas, ypač jeigu jos yra atnaujinamos“, - sakė H. Nikogosianas.

Kitas būdas, Pasaulio sveikatos organizacijos atstovo teigimu, - neleisti ant tabako pakelių naudoti lengvai atpažįstamų ir su konkrečiu prekės ženklų siejamų spalvų ar logotipų.

„Tokius pakelius kol kas naudoja nedaug šalių. Tačiau tyrimai rodo, kad jie veikia, ir jei Lietuva jį įsivestų, mes būtume labai patenkinti", - teigė H. Nikogosianas.

Švietimo skatinimas ir cigarečių žalos aiškinimas, pasak H. Nikogosiano, taip pat svarbu, tačiau tik šios priemonės neužtenka.

„Net jei ir nuolatos visur kartosi, kad rūkymas yra blogai, bet visur bus cigarečių reklamos, o cigaretės kainuos pigiai, tai nepadės“, - sakė H. Nikogosianas.

Ministras V. P. Andriukaitis pritarė svečiui: anot jo, su rūkymu bus kovojama kompleksiškai - keliant akcizus, kovojant su kontrabanda, vykdant švietimą.

Ministras pabrėžė, kad pirmininkavimo ES Tarybai metu Lietuvos sieks atnaujinant Tabako produktų direktyvą, remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis. Pasak V. P. Andriukaičio, Sveikatingumo metais Lietuva privalo įrodyti visai ES, kad toks žingsnis būtinas saugant visos bendrijos piliečių sveikatą.

Direktyvos atnaujinime, pasak ministro, numatyta įpareigoti šalis nares griežčiau ženklinti cigarečių gaminius, tiksliau skelbti sudedamąsias dalis, ant pakelių dėti įspėjančias nuotraukas.

„Ant pakuotės turi būti informacija, kuri atstumtų arba įspėtų vartotoją, kad jis perka nuodą. Vien užrašo „Sveikatos apsaugos ministerija perspėja“ neužtenka. Turi būti susirgimų, kylančių dėl rūkymo, nuotraukos“, - kalbėjo V. P. Andriukaitis.

Apie akcizų kėlimą, ministro teigimu, direktyvoje nekalbama, kadangi mokesčių reguliavimas pagal ES galiojančią tvarką paliekamas valstybių narių atsakomybei. 

„Mokesčių politika yra šalių narių kompetencijoje. To direktyvose negali būti“, - sakė V. P. Andriukaitis.

Ministras taip pat atskleidė, kad yra dirbama kartu su Švietimo ir mokslo ministerija, jog visuomenės sveikatos švietimas būtų įtrauktas į mokyklų programas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesoriaus, habilituoto daktaro Viliaus Grabausko teigimu, tyrimai rodo, Lietuvoje kas antra mirtis yra susijusi su tabako vartojimu.

Taip pat, su apgailestavimu pažymėjo jis, Lietuva Europos Sąjungos mastais nėra tarp mažai rūkančių šalių. Pasak V. Grabausko, per pastarąjį dešimtmetį sumažėjo rūkančių vyrų, ypač vyresnio amžiaus, tačiau rūkančių moterų, kurios tradiciškai Lietuvoje rūkė mažai, žymiai padaugėjo. Ypač, pabrėžė V. Grabauskas, išaugo rūkančių jauno amžiaus moterų skaičius.

„Viena iš efektyviausių priemonių, padėsiančių visuomenei susiorientuoti, kaip su šita negerove tvarkytis, žinoma, yra įstatymai, kurie leistų mums visiems kvėpuoti grynu oru. Įvairaus pobūdžio draudimai priimami labai skausmingai, bet jie priimami ne tam, kad neleistų kažko daryti, bet kad apsaugotų jaunąją kartą - kūdikius, vaikus, moksleivius“, - sakė profesorius.

Kaip veiksmingą priemonę V. Grabauskas išskyrė ir kainų reguliavimą.

„Netiesa, kad pakėlus tabako gaminių kainas sumažės įplaukos į biudžetą, prasidės nelegalūs procesai. Jie egzistuoja visose pasaulio šalyse, bet reikia paminėti, kad, nuo 2004 iki 2010 m. nuosekliai didinant tabako gaminių kainas, įplaukos į biudžetą išaugo beveik 3 kartus - nuo 60 mln. eurų iki 160 mln. eurų“, - sakė V. Grabauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.