Panikos apimtai JAV biržai neleido atsitiesti ir išpuolis Bostone

Gana įprasta, kad po didelių katastrofų ar teroristinių išpuolių akcijų biržos gerokai smunka. Investuotojai labai bijo nežinomybės, tad kiekvienas grėsmingas nutikimas paskatina juos parduoti savo turimas akcijas.

JAV birža vakar krito maždaug 2 procentais, auksas atpigo 9 procentais.<br>„Reuters”
JAV birža vakar krito maždaug 2 procentais, auksas atpigo 9 procentais.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-16 11:42, atnaujinta 2018-03-08 05:30

Tačiau šį kartą JAV akcijų birža, tarsi nujausdama kraupią popietę Bostone, pradėjo kristi nuo pat pirmadienio ryto.

„Vakar aukso kaina krito labiausiai per pastaruosius 33 metus. Ji krito net 9,1 proc. ir prekyba užsidarė ties 1348 JAV dolerių už Trojos unciją kainos riba. Vakarykštė situacija priminė paniką, pardavėjams akivaizdžiai traukiantis iš pozicijų, o pirkėjams nesant tokiems stipriems, kad sugertų pardavimų kiekius. Realią aiškią priežastį, sukėlusią tokį kainos kritimą, įvardinti sudėtinga“, - pastebėjo banko „Finasta“ analitikai.

„Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė Giedrė Gečauskienė teigė, kad Bostono maratono sprogimas ilgalaikės įtakos finansų rinkai neturės – tai buvo tik dar vienas smūgis ir taip svyruojančiai JAV akcijų biržai.

„Prie besitęsiančio dramatiško brangiųjų metalų kainų kritimo bei stipraus akcijų rinkų kritimo (JAV indeksai pirmadienį baigė su maždaug 2 proc. kritimu) prisidėjo ir vėlų pirmadienio vakarą Lietuvos laiku Bostone įvykdytas teroristinis aktas. Gali būti, kad ši nelaimė bus politizuota ir turės įtakos finansų rinkoms artimiausiomis dienomis, tačiau vis dėlto labiau tikėtina, kad ši įtaka bus trumpalaikė“, - sakė G. Gečauskienė.

Po sprogimų nukrito akcijų indeksai Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Australijoje, sumažėjo naftos ir aukso kainos. Analitikai teigia, kad investuotojai ir prekeiviai bus linkę rizikuoti mažiau, praneša BBC. 

Japonijos „Nikkei 225“ indeksas nukrito 1 procentu, Pietų Korėjos „Kospi“ smuko 0,9 procento, o Australijos „ASX 200“ - 0,8 proc. 

JAV trys pagrindiniai šalies indeksai smuko jau pirmadienį: „Dow Jones“ indeksas krito 1,8 procento, „SandP“ - 2,3 proc., „Nasdaq“ - 2,4 proc. 

Azijoje pirmadienį 10 procentų sumažėjo ir aukso kainos, todėl dabar jų kaina siekia mažiausiai per pastaruosius dvejus metus. 

Japonijos jena pakilo JAV dolerio atžvilgiu, nes daugeliui investuotojų ši valiuta atrodo ne tokia rizikinga investuoti. Jena pirmadienį Niujorko biržoje pakilo 2,5 procento - iki 96,61 jenos už JAV dolerį. Ji 3 proc. pakilo ir euro atžvilgiu: dabar euras įkainojamas 125,98 jenos už vienetą. 

„Įvykiai Bostone gali rinkoje sukelti investuotojų atsargumą“, - sakė „CMC Markets“ vyriausiasis analitikas Michaelas McCarthy.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.