Sprendimas branginti cigaretes ir alkoholį - dovana kontrabandininkams?

Nuo kitų metų pavasario norint nusipirkti cigarečių reiks pakloti iki 30 centų daugiau. Alkoholiniai gėrimai brangs vidutiniškai iki pusės lito.

Padidėję akcizai padidins kontrabandininkų pelną?<br>VSAT nuotrauka
Padidėję akcizai padidins kontrabandininkų pelną?<br>VSAT nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Jul 4, 2013, 4:09 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:42 PM

Ekonomistų manymu, dalį visuomenės tai turėtų paskatinti šių prekių vartoti mažiau, bet kita dalis pereis į šešėlinę ekonomiką ir prekes pirks nelegaliai. Blaivumą ir sveiką gyvenseną propaguojantis gydytojas Aurelijus Veryga mano, kad valdžia akcizus kelia per lėtai.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvino Šilėno nuomone, taip tik pabranginama legali produkcija ir žmonės bus priversti naudotis šešėliniu verslu, kurio atsisakyti po to labai sunku.

Jis galvoja, kad net jei sveikatai žalingų prekių vartojimas oficialiai sumažėja, tai neparodo realios situacijos, nes dalis žmonių jas pradeda pirkti nelegaliai.

Cigarečių ir tabako gaminių įmonės „Philip Morris International“ užsakymu kasmet atliekamo tyrimo duomenimis, 2012 m. Lietuvoje nelegalios cigaretės sudarė 27,5 proc. rinkos.

LLRI atliktas tabako akcizų politikos ir jos pasekmių Lietuvoje 2002-2010 m. tyrimas parodė, kad viena iš pagrindinių akcizo efektyvumą mažinančių priežasčių yra kontrabanda, kuri turi ir daugiau neigiamų pasekmių: sunkina legalaus verslo padėtį, mažina įplaukas į biudžetą, didina šešėlinės ekonomikos mastą, suteikia stimulą nusikalstamai veiklai.

„Philip Morris Baltic“ yra vienas didžiausių pelno nesiekiančio LLRI rėmėjų.

„Valdžiai apsimoka apmokestinti alkoholį ir tabaką, nes jų paklausa nepriklauso nuo kainų pokyčių, o štai jeigu akcizas būtų uždėtas šakutėms, jis neduotų jokios naudos, nes visi pradėtų naudoti šaukštus“, – akcizų didinimą komentavo LLRI prezidentas.

Vilniaus Universiteto socialinės politikos profesorius Romas Lazutka taip pat mano, kad dėl didesnio legalių ir nelegalių cigarečių kainų skirtumo kontrabandininkai gali pajusti didesnę paklausą ir dėl didesnio pelno aktyviau užsiimti savo veikla.

Tačiau jis teigiamai vertina didinamus akcizus – taip mažinamas sveikatai kenksmingų prekių prieinamumas, todėl rūkančių žmonių skaičius mažėja. Dėl didinamų akcizų tokia tendencija pastebima visoje Europoje.

Tačiau Ž. Šilėnas sako, jog viskas yra atvirkščiai, -  Europoje, kaip ir Lietuvoje, pastebimas padidėjęs nelegalios prekybos mastas.

Nors R. Lazutka sutinka, jog didėjantys akcizai įpila žibalo į šešėlinę ekonomiką, jo manymu, akcizo dydis nėra svarbiausias veiksnys, nulemiantis kontrabandinių prekių vartojimą.

Akcentuoja sveikatą, o ne biudžeto įplaukas

Gydytojas psichiatras Aurelijus Veryga teigiamai atsiliepia apie akcizų didinimą, tačiau, jo manymu, valdžia juos kelia per lėtai, nes kelių centų pokyčio vartotojai net nepajaučia.

Jo teigimu, didėjantys akcizai yra naudingi ne tik valstybei ir jos biudžetui, bet visų žmonių sveikatai.

„Gaila, kad finansų ministerija dažniau akcentuoja biudžeto įplaukas, o ne sveikatą. Sveikatos specialistai sutaria, kad didesnė kaina yra geriausias būdas sumažinti vartojimą“, - komentavo gydytojas.

Padidinus akcizus alkoholiui ir tabakui kitais metais į valstybės biudžetą ketinama surinkti 80 mln. Lt daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?