„Swedbank“: eksporto augimas lėtėja, eksportuotojų laukia nauji iššūkiai

„Swedbank“ prognozuoja, kad Lietuvos eksporto augimas antrąjį šių metų pusmetį sulėtės, o pirmuosius augimo lėtėjimo požymius, anot banko ekspertų, galime pastebėti jau dabar.

Prekių eksportas pirmojoje metų pusėje daugiausiai augo dėl vienkartinių veiksnių, pavyzdžiui, triskart didesnio nei pernai grūdų eksporto.<br>V. Ščiavinskas
Prekių eksportas pirmojoje metų pusėje daugiausiai augo dėl vienkartinių veiksnių, pavyzdžiui, triskart didesnio nei pernai grūdų eksporto.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 29, 2013, 3:58 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:02 PM

„Swedbank“ ekspertų teigimu, pagrindinis šalies eksporto augimo variklis - prekių eksportas - pirmojoje metų pusėje daugiausiai augo dėl vienkartinių veiksnių, pavyzdžiui, triskart didesnio nei pernai grūdų eksporto. Vis dėlto šis poveikis jau pradėjo blėsti, o šiųmetis grūdų derlius veikiausiai nepasieks naujų rekordų.

Kitas veiksnys, paspartinęs metinį bendro prekių eksporto augimo tempą, buvo gegužės mėnesį stipriai išaugęs rafinuotų naftos produktų eksportas. Šių metų gegužę prekių eksporto, išskyrus rafinuotus naftos produktus, metinis augimas sulėtėjo iki 8,2 proc., palyginti su 19,2 proc. balandžio mėnesį. Tikėtina, kad tai - signalas apie besikeičiančią eksporto augimo tendenciją.

Šiuos spėjimus, anot „Swedbank“ ekspertų, patvirtina ir mažėjančios krovinių gabenimo geležinkeliais apimtys - birželio mėnesį geležinkeliais iš Lietuvos buvo išvežta penktadaliu mažiau prekių nei prieš metus.

Eksporto augimą artimiausiu metu slopins ir menka išorės paklausa. Euro zona vis dar neišbrenda iš recesijos, o kitų pagrindinių eksporto partnerių, tokių kaip Rusija ar Lenkija, ekonomikų augimas lėtėja. Be to, konkurencija eksporto rinkose artimiausiu metu suintensyvės, nes dauguma euro zonos šalių per eksporto apimčių didinimą stengiasi atgaivinti savo ekonomikas. Šios valstybės dabar eina Lietuvos 2009-2010 metais pramintu keliu - didina konkurencingumą mažindamos darbo sąnaudas.

Nors Lietuvos eksporto dalis pasaulinėje prekyboje praėjusiais metais pasiekė rekordines aukštumas, rinkos daliai padidinti prireiks papildomų pastangų, nukreiptų į eksporto konkurencingumą.

Krizės metu šalies eksporto konkurencingumas ir jo apimtys išaugo dėl sumažėjusių vienetinių darbo sąnaudų, sąlygotų smukusio užimtumo ir sumažintų atlyginimų, tačiau šie šaltiniai jau yra išsemti, o pastaruoju metu šalies įmonių konkurencingumą pradėjo neigiamai veikti vėl išaugusios vienetinės darbo sąnaudos. Siekiant apriboti šį augimą būtina užtikrinti, kad darbo sąnaudos nedidėtų greičiau nei produktyvumas, todėl įmonių investicijos turėtų būti nukreiptos būtent į produktyvumo didinimą.

Anot „Swedbank“, tolesnis spartus minimalaus atlyginimo didinimas gali turėti neigiamos įtakos šalies konkurencingumui, eksporto augimui bei darbo vietų kūrimui, todėl nuo tokios ekonominės politikos reikėtų susilaikyti.

Lietuvos įmonėms rekomenduojama atsižvelgti į lėtėjantį prekybos partnerių Rytuose augimą ir pagal tai diversifikuoti savo eksporto rinkas. Šiuo metu net penktadalis viso Lietuvos prekių eksporto yra nukreipta į Rusiją, tad žymus paklausos sumažėjimas šioje šalyje neigiamai paveiktų visą Lietuvos ekonomiką.

Prognozuojama, kad kita svarbi eksporto rinka - euro zona - išbris iš recesijos dar šiais metais, tačiau šio regiono augimo tempai dar ilgą laiką bus lėti, tad didinti Lietuvos eksporto apimtis šia kryptimi gali būti sudėtinga. Taigi siekdami tolesnio spartaus eksporto augimo Lietuvos eksportuotojai savo pastangas dabar turėtų nukreipti į gyvybingesnes Nepriklausomų Valstybių Sandraugos šalis, o galbūt ir sunkiau pasiekiamas Pietryčių Azijos bei Amerikos rinkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.