Darbą sustabdžiusi JAV vyriausybė artėja finansinės prarajos link

Net jeigu JAV politikams pavyks pasiekti susitarimą dėl federalinio biudžeto ir dalinis vyriausybės darbo nutraukimas, kasdien kainuojantis maždaug po 750 mln. Lt, bus sustabdytas, jau po kelių savaičių investuotojų laukia naujas galvos skausmas.

Blogiausiu atveju skolos limitą B.Obama gali pakelti savarankiškai.<br>„Reuters“ nuotr.
Blogiausiu atveju skolos limitą B.Obama gali pakelti savarankiškai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Oct 3, 2013, 5:37 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:48 PM

Naująją sveikatos apsaugos reformą sužlugdyti bandantys respublikonai gali imtis net pačios drastiškiausios jų turimos priemonės – nesutikti pakelti skolinimosi limito. 

Tai reikštų, kad JAV vyriausybė po spalio 17 dienos nebegalėtų vykdyti visų savo įsipareigojimų.

Prakeikta Obamos apsauga

Obamacare“ praminta sveikatos apsaugos reforma siekiama pagerinti ir padaryti labiau prieinamą sveikatos draudimą mažesnes arba jokių pajamų negaunantiems JAV gyventojams.

Nors dėl spalio 1 dieną sustabdyto JAV vyriausybės darbo tik dabar šalies aktualijomis pradėjusiems domėtis užsieniečiams atrodo, kad problemų kelia biudžetas, iš tiesų respublikonai ir demokratai nesutaria būtent dėl „Obamacare“.

Konfliktas dėl šios reformos tęsiasi jau labai ilgai, tačiau ją jau yra patvirtinę tiek Atstovų Rūmai, tiek Senatas. Ją pasirašė prezidentas. Vėliau įstatymą patvirtino Konstitucinis teismas, o jį palaikantis prezidentas B.Obama laimėjo rinkimus.

Savo valstybės įstatymų negerbiantys respublikonai gali pasirodyti keistai, tačiau jie labai stipriai gina savo įsitikinimus ir nori, kad valstybės aparatas būtų kuo mažesnis, o „Obamacare“ jį padidina. Be to, privačios ligoninės dėl to gali patirti nuostolių.

Dabar vyriausybė išjungta ne dėl skolos limito

Šiuo metu nutrauktas vyriausybės darbas su skolinimosi limitu, kuris bus pasiektas  spalio 17 dieną, turi mažai ką bendro.

Šiuo metu tiesiog nesutarta dėl turimų lėšų paskirstymo įvairioms valstybėms įstaigoms ir programoms.

Pasiekus skolinimosi limitą valstybei tų lėšų imtų trūkti. Tai svarbu tada, kai valstybė turi fiskalinį deficitą, nes tokiu atveju JAV iždas formaliai nebeturi teisės skolintis daugiau.

Šiuo metu JAV skolinimosi lubos siekia 42,4 trln. Lt.

Kels 104 kartą

Per visą JAV istoriją valstybės skolinimosi limitas keltas buvo 103 kartus. Paskutinį sykį tai įvyko 2011 metais. Tada taip pat atrodė, jog demokratai su respublikonais pakliuvo į aklavietę, tačiau paskutinę minutę vis dėlto rado susitarimą.

Iš tikro, niekas tiksliai ir nežino, kaip akcijų biržos reaguotų į JAV įsipareigojimų nebevykdymą. Tačiau reakcija tikrai būtų neigiama, o po JAV būsto paskolų ir Europos valstybių skolų dar vienos problemos pasaulio ekonomikai šiuo metu tikrai nereikia.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.