Maži atlyginimai – kodėl lietuviai tokie pigūs? (balsavimas)

Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis Lietuvoje yra mažiausias tarp Baltijos šalių. Kodėl esame tokie pigūs? Šia tema ketvirtadienio vakarą 22 val. 00 min. bus diskutuojama tiesioginėje Rūtos Janutienės nuomonių laidoje „Nuoga tiesa“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Priešingas barikadų puses laidoje užims ekonomistė Aušra Maldeikienė ir Seimo narys Kęstutis Daukšys.
Priešingas barikadų puses laidoje užims ekonomistė Aušra Maldeikienė ir Seimo narys Kęstutis Daukšys.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 17, 2013, 7:50 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:32 AM

Priešingas barikadų puses užims ekonomistė Aušra Maldeikienė ir Seimo narys Kęstutis Daukšys.

Laidos dalyviai portalui lrytas.lt išdėstė savo poziciją. Kurią nuomonę palaikote jūs? Išreikškite ją straipsnio apačioje!

„Kas sumoka už tuos, kurie moka mažus atlyginimus? Kompensacijos už šildymą, nemokamas vaikų maitinimas mokyklose... Visa tai už mažai uždirbančius sumokame mes visi iš valstybės biudžeto.

Tai reiškia, kad verslininkus, kurie moka labai mažus atlyginimus, išlaiko mokesčių mokėtojai“, – samprotauja ekonomistė A.Maldeikienė.

Jos teigimu, mokantys mažus atlyginimus meluoja, kad jie yra verslininkai. Dirbantys už tą mažą algą ir negaunantys „vokelio“ dažniausiai emigruoja.

„Valstybė, kuri vienodai vertina ir tuos, kurie moka „vokeliais“, ir tuos, kurie moka sąžiningai, tik apsimeta esanti valstybe. O mes kartu meluojame, kad turime gyvybingą ekonomiką“, – jau šį vakarą dėstys A.Maldeikienė.

Ekonomistės nuomonei diskusijoje pritars profsąjungos „Solidarumas“ valdybos narė Kristina Krupavičienė ir Vilnijos krašto bibliotekų asociacijos vadovas Petras Zurlys.

Priešingos nuomonės laikysis parlamentaras K.Daukšys sakydamas, kad oponentė – puiki teoretikė, tačiau jeigu jai pačiai tektų imtis verslo, kalbėtų kitaip.

„Žinoma, už minimalų atlyginimą sunku pragyventi, bet klaidinga būtų teigti, kad jie visi gyvena iš „vokelių“. Tokie žmonės gauna pašalpas, kompensacijas. Nereikėtų Lietuvos lyginti su Olandija ar Skandinavijos šalimis.

Jei kai kurie mūsų verslininkai mokėtų daugiau, tiesiog neegzistuotų. Žinoma, jei žmogus, atidaręs mažą parduotuvėlę, samdosi darbuotoją, irgi daro klaidą. Už prekystalio tokiu atveju jam reikėtų stovėti pačiam. Be to, nedideliame mieste veikianti įmonė, kad ir mokanti mažus atlyginimus, dažnai būna tikras išsigelbėjimas ten gyvenantiems žmonėms“, – aiškins Seimo narys K.Daukšys.

Pasak jo, aukštos kvalifikacijos specialistai Lietuvoje vertinami – uždirba 3 tūkst. litų ir daugiau, o kai kurių profesijų atstovai, pavyzdžiui, sargai, valytojos, dažnai turi galimybę susirasti papildomo darbo, tad tokiu būdu jie ir susirenka pragyvenimui reikiamą sumą.

Parlamentarui antrins Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas, „Swedbank“ vyr. ekonomistas Nerijus Mačiulis ir AB „Puntukas“ generalinis direktorius Vytautas Zimnickas.

Karšta ir abejingų nepaliksianti diskusija apie mažus atlyginimus ir ar verta laukti didesnių pinigų – jau šį, ketvirtadienio, vakarą 22.00 val. R.Janutienės tiesioginėje pokalbių laidoje „Nuoga tiesa“ tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Kurią pusę palaikote jūs? Balsuokite!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.