Namų ūkių perkamoji galia visose Baltijos šalyse padidėjo

Nors vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius 2013 metų antrą ketvirtį, palyginti su darbo užmokesčiu prieš metus, padidėjo visose Baltijos šalyse, Estijoje jis augo sparčiausiai – 8,5 procento. Tuo tarpu Latvija pirmavo pagal realiojo darbo užmokesčio augimą dėl rekordiškai mažos infliacijos, teigiama SEB grupės ekspertų rengiamoje Baltijos šalių namų ūkių finansų apžvalgoje.

Palyginti su prieškriziniais 2008 metais, Lietuvoje vidutinis realusis darbo užmokestis yra vis dar mažesnis beveik 13 proc.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Palyginti su prieškriziniais 2008 metais, Lietuvoje vidutinis realusis darbo užmokestis yra vis dar mažesnis beveik 13 proc.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 23, 2013, 6:38 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:53 PM

Estijoje vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius 2013 metų pirmą ketvirtį padidėjo 6,3 proc., o antrą ketvirtį – 8,5 proc., palyginti su darbo užmokesčiu prieš metus. Lietuvoje darbo užmokestis pirmą šių metų pusmetį išaugo beveik 4,5 proc., ir šis augimas buvo daug spartesnis, palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu. Latvijoje vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius pirmą ketvirtį padidėjo 3,8 proc. ir 4,7 proc. antrą ketvirtį, palyginti su praėjusių metų atitinkamu ketvirčiu.

„Maždaug trečdalį vidutinio darbo užmokesčio prieš mokesčius augimo Lietuvoje lėmė minimalios mėnesio algos padidinimas. Tokią pačią situaciją šių metų pradžioje stebėjome ir Estijoje. Tai, kad šiemet darbo užmokesčio augimas šiose šalyse buvo didesnis, lėmė realiojo darbo užmokesčio spartesnį augimą. Dėl šios priežasties ir dėl mažos infliacijos dirbantieji Lietuvoje ir Estijoje labiau pajuto pajamų, o ne pragyvenimo išlaidų padidėjimą“, – sako SEB banko Latvijoje šeimos finansų ekspertas Edmundas Rudzitis.

Vis tik sparčiausiu realiojo darbo užmokesčio augimu regione išsiskyrė Latvija. Tai lėmė rekordiškai žema infliacija šalyje: vidutinis realusis darbo užmokestis šių metų antrą ketvirtį Latvijoje padidėjo 5,2 proc., palygti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, ir pralenkė vidutinio darbo užmokesčio prieš mokesčius augimą.

Estijoje antrą ketvirtį realusis darbo užmokestis padidėjo 4,9 proc., palyginti su praėjusių metų atitinkamu ketvirčiu, o Lietuvoje darbą turinčių žmonių perkamoji galia didėjo lėčiausiai: realusis darbo užmokestis 2013 metų pirmą ketvirtį čia padidėjo 2,1 proc., antrą ketvirtį – 3 proc., palyginti su atitinkamu laikotarpiu pernai.

Pasak SEB banko eksperto Latvijoje, palyginti su prieškriziniais 2008 metais, Lietuvoje vidutinis realusis darbo užmokestis yra vis dar mažesnis beveik 13 proc., Latvijoje – 8 proc., o Estijoje – beveik 3 procentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.