Amerikietė pamokė lietuvius, ką daryti su valdininkų armija

Turbūt kiekvienas lietuvis yra girdėjęs legendų apie visą dieną kavą gurkšnojančius viešojo sektoriaus darbuotojus. Neseniai apie būtinybę šią sritį reformuoti prabilo ir prezidentės patarėjas Nerijus Udrėnas bei finansų ministras Rimantas Šadžius.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-10-28 13:41, atnaujinta 2018-02-20 19:11

Kokių priemonių dėl to galima būtų imtis svarstė ketvirtadienį ir penktadienį Vilniuje susirinkę viešojo sektoriaus reformų grandai. Viena jų – JAV Jutos valstijos Biudžeto ir valdymo tarnybos vykdomoji direktorė Kristen Cox.

Neregė respublikonų partijai priklausanti valdininkė yra pasiryžusi per ateinančius ketverius metus savo valstijos viešąsias paslaugas pagerinti 25 procentais. To pasiekti ji ketina pasitelkusi apribojimų teorijos principus, kuriais naudotis rekomenduoja ir Lietuvos politikams.

– Kas yra apribojimų teorija ir kaip jos principai gali būti naudingi vadyboje?

– Apribojimų teoriją išvystė Eliyahu Goldrattas. Tai toks mąstymo įrankių komplektas, padedantis žmonėms susikaupti tam, kad kiekvienas jų įgyvendinamas pokytis turėtų ryškių teigiamų pasekmių.

Teorija taip pat naudinga aiškinantis problemų priežastis ir iš tiesų siekiant mūsų sistemas paversti maksimaliai naudingas.

Viskas labai paprasta, apribojimų teorija sako, kad žmogus naudodamas tam tikrus mąstymo procesus gali logiškai suprasti sudėtingas sistemas, susikoncentruoti į jų problemas ir jas išspręsti, idant jos veiktų pilnu potencialu.

– Ar šios taisyklės gali būti naudojamos tiek versle, tiek viešajame sektoriuje?

– Žinoma, viešasis sektorius nėra unikalus. Žmonės ateina, jiems suteikiamos paslaugos ir jie yra patenkinti arba ne. Lygiai taip pat, kaip versle.

Taip, tos paslaugos gali būti kitokios, tačiau apribojimų teorijos įrankiai gerinant jų kokybę gali būti pritaikyti, kaip ir versle.

Išties, norėčiau, kad jie viešajame sektoriuje būtų naudojami kuo daugiau.

– Kodėl Jutos valstija yra laikoma sėkmės istorija šiuo atžvilgiu?

– Biudžeto ir valdymo tarnyba Jutoje buvo viena didžiausių visoje Amerikoje. Prasidėjus recesijai mes nebesugebėjome jos suvaldyti, ženkliai sumažėjo biudžetas.

Naudodami apribojimų teoriją mes sugebėjome tai pakeisti. Pradėjome aptarnauti daug daugiau žmonių ir tai darėme daug pigiau. Ne gana to, mūsų paslaugų kokybė pagerėjo.

Šis eksperimentas pasiteisino, todėl apribojimų teorijos principai buvo perkelti ir į kitus valstijos departamentus.

– Kodėl pasirinkote tikslą viešąsias paslaugas pagerinti 25 procentais? Ar tai nėra naivu?

– Esame turėję pagerinimų, kurie siekė net 33 proc., net ir pačiais sunkiausiais laikais mes sugebėjome priimti daugiau žmonių.

Visos sistemos, kurias peržiūrėjome tikrai gali pasiekti šį tikslą. Jos tikrai gali pagerinti savo kokybę, arba pajėgumus, arba sumažinti kainas.

Didžiojoje daugumoje atveju vietos tobulėjimui yra labai daug. Galima daugiau žmonių padėti susirasti darbą, atsisakyti žalingų įpročių ir taip toliau.

– Ar tikrai tikite, kad apribojimų teorijos principai gali būti pritaikyti bet kurioje pasaulio šalyje?

– Taip, nes svarbiausi principai yra universalūs. Koncentracija, susitelkimas į paprastumą, logiškas mąstymas yra vienodi bet kurioje aplinkoje ir bet kurioje šalyje.

– Kaip dėl šalių su aukštu korupcijos lygiu?

– Manau, kad šalys turi aukštą korupcijos lygį būtent dėl to, kad jos nesinaudojo apribojimų teorijos principais.

Taip, situacija tokiose šalyse yra sudėtinga, tačiau užtektų tik paklausti, kodėl konfliktai tarp viešųjų ir privačių interesų atsiranda, galima būtų pasiekti labai daug.

Galbūt tie korumpuoti žmonės suprastų, kad jie savo tikslų pasiekti gali net ir padėdami kitiems.

Sutinku, kad korupcija yra rimtas trukdis, tačiau tikiu, kad ir jį galimą išspręsti.

– Apie korupciją klausiu todėl, kad galbūt tie žmonės, kurie galėtų naudotis apribojimo teorijos principais tiesiog nenori to daryti, nes taip pakeis vyraujančią, jiems palankią situaciją.

– Labai norėčiau, kad korumpuoti žmonės suprastų, kad visada yra būdų savo tikslus suderinti su bendruomenės. Tačiau tai nėra nei mano, nei jūsų valioje.

– Kokį pagrindinį patarimą duotumėte Lietuvos politikams?

– Reikia būti įsipareigojusiems nuolat tobulinti savo aplinką ir tai daryti nuolat matuojant pasiektus rezultatus.

Pradėti reikia turint tam tikrą tikslą ir jo siekti nepaisant nieko. Tai nėra lengva, tam reikia labai daug pastangų, tačiau tai tiesiog privalo tapti prioritetu.

Neatsakingai elgtis su mokesčių mokėtojų pinigais yra visiškai nepateisinama.

– Ką manote apie neseniai JAV įvykusį dalinį vyriausybės darbo sustabdymą?

– Na, mums taip pat teko išeiti paatostogauti ir tai tikrai išblaškė mūsų koncentraciją. Manau, kad iš savo lyderių galime tikėtis daugiau.

Suprantu, jog jie kartais nesutaria, bet kaip mokesčių mokėtoja aš tikiuosi, kad jie ras geresnių būdų, kaip tuos skirtumus išsiaiškinti.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.