Lietuvoje yra vietų, kur algos didesnės nei didmiesčiuose

Panevėžiečiai pagal atlyginimų vidurkį jau beveik pasivijo kauniečius. O stiprias įmones turintys Mažeikiai, Elektrėnai ir Jonava prilygsta Klaipėdai.

Panevėžiečiai pagal atlyginimų vidurkį jau beveik pasivijo kauniečius.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Panevėžiečiai pagal atlyginimų vidurkį jau beveik pasivijo kauniečius.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Dec 9, 2013, 1:19 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:10 PM

Vasarą gyventojų atlyginimai kilstelėjo tik simboliškai. Tačiau per metus algos išaugo visose apskrityse.

Augo skirtingu greičiu

Statistikos departamento duomenimis, liepos-rugsėjo mėnesiais atlyginimai labiausiai ūgtelėjo Kazlų Rūdos (132 litais), Pakruojo rajono (115 Lt), Panevėžio miesto (106 Lt) savivaldybėse. Tačiau Akmenės ir Klaipėdos rajonuose algos sumažėjo, atitinkamai 36 ir 3 Lt.

Per metus algos statistiškai augo dėl sausio 1-ąją padidinto minimalaus užmokesčio. Tačiau ne tik. Kai kur statistiką gerino didinami atlyginimai įmonėse. Pavyzdžiui, Ignalinos rajone atlyginimai per metus užaugo net 12 procentų, skelbia statistika. Nedaug atsiliko ir kontrabandos sostine dažnai vadinami Pagėgiai (11,8 proc.), Telšiai (10,9 proc.).

Vilniečių ir kauniečių atlyginimai augo tik simboliškai. Apskritai, trijuose didmiesčiuose atlyginimai augo panašiu tempu. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje statistinis atlyginimas per metus augo 5-6 proc. Tuo tarpu Šiauliuose ir Panevėžyje – daugiau nei 9 procentais.

„Tai rodo, kad kad darbdaviai dar negali smarkiai kilstelėti atlyginimų. Nors apyvarta auga, tačiau maržos nedidelės. Labiausiai kyla tik kai kurių profesijų specialistams“, - lrytas.lt teigė Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas.

Algos ten, kur pramonė

Ten, kur stipriausia pramonė ir energetikos įmonės, algos išlieka didžiausios. Pavyzdžiui, Jonavos rajone vidutinis atlyginimas jau ne pirmus metus yra didesnis nei Kaune, atitinkamai 2300 ir 2278 litų.

Mat Jonavos rajone atlyginimų vidurkį smarkiai iškėlė čia veikianti trąšų gamybos įmonė „Achema“, taip pat kariuomenės dalinys.

Mažeikiškiai (2329 lt) irgi gali girtis daugiau uždirbantys už kauniečius, nes naftininkų mieste atlyginimų kartelę kelia čia veikianti perdirbimo gamykla „Orlen Lietuva“.

Nedaug atsilieka ir stiprią pramonę turintis Rokiškis (2005 lt). O Elektrėnų atlyginimų statiską „gražina“ čia veikianti Lietuvos elektrinė (2402 lt).

“Ten, kur stipri pramonė, atlyginimai vokeliuose nemokami. Apskritai, pramonėje sunkiau mokėti vokeliuose nei paslaugų versle“, - pastebėjo S.Besagirskas.

Panevėžys vejasi Kauną

Panevėžyje atlyginimų vidurkis (2202) jau beveik pasiekė Kauną ir smarkiai pralenkė Šiaulius. „Mane gerąja prasme stebina verslo plėtra Panevėžyje, diegiamos inovacijos. Matyt tai ir kelia atlyginimų kartelę“, - samprotavo Pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius.

Atlyginimų šuolį gali lemti ir tai, kad kai kurios įmonės atsisako mokėjimų vokeliuose, ir pereina į oficialų apmokėjimą.

„Atlyginimų statistiką gerina ir atsidarančios naujos gamyklos“, - pastebėjo S.Besagirskas.

Tie rajonai, kurie niekaip neprisišaukia naujų investuotojų, atlyginimų statistikoje velkasi uodegoje. Stiprių pramonės įmonių beveik neturintys Zarasai ir Šalčininkų rajonas pagal algų vidurkį užima paskutines vietas pagal atlyginimų vidurkį, atitinkamai 1659 ir 1658,2 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.