Rezerve - eurui įvesti tinkamos prekių ir paslaugų kainos

Vartojimo prekių ir paslaugų kainos

Pasak I.Genytės-Pikčienės, Lietuva jau kuris laikas su dideliu rezervu tenkina Mastrichto kriterijų šiam momentui.<br>T.Bauro nuotr.
Pasak I.Genytės-Pikčienės, Lietuva jau kuris laikas su dideliu rezervu tenkina Mastrichto kriterijų šiam momentui.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 10, 2014, 1:59 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:33 PM

„Kalbant apie kainų pokyčius, tai išlieka palanki tendencija, kas liečia euro įvedimo klausimą. Lietuva jau kuris laikas su dideliu rezervu tenkina Mastrichto kriterijų šiam momentui“, - sakė I.Genytė-Pikčienė, komentuodama pirmadienį paskelbtus Statistikos departamento duomenimis.

Anot jos, artimiausi pokyčiai, susiję su akcizų kėlimu, taip pat neturėtų pakeisti bendros tendencijos.

„Vertinant trumpesnio laikotarpio perspektyvas, yra keletas suplanuotų žingsnelių, kurie gali šiek tiek paveikti vartotojų kainų indeksą - numatytas tabako akcizo padidinimas kovą, taip pat nuo balandžio alkoholio akcizas bus kilsteltas, o nuo gegužės bus įdiegtas naujas akcizas dujoms, kurios naudojamos šildymui. Tačiau šie visi tokie vienkartiniai efektai neturėtų pakeisti bendros tendencijos“, - teigė analitikė.

Siekiant įsivesti eurą, šalies kandidatės Mastrichto infliacijos kriterijus turi būti ne didesnis kaip trijų žemiausią infliaciją turinčių Europos Sąjungos (ES) šalių vidutinis rodiklis plius 1,5 punkto.

Lietuvoje vasario mėnesį buvo 0,04 proc. mėnesio defliacija. Vartojimo prekių ir paslaugų kainos šalyje beveik nesikeičia antrą mėnesį iš eilės (sausį buvo užfiksuota 0,05 proc. defliacija). Lietuvos statistikos departamentas pranešė, kad metinė (vasarį, palyginti su 2013 metų vasario mėnesiu) infliacija buvo 0,2 proc., o vidutinė metinė infliacija siekė 0,7 procento.

Metinė infliacija šiemet sausį buvo 2 procentiniais punktais mažesnė nei tą patį 2013 metų mėnesį, vidutinė metinė infliacija - 2,2 procentinio punkto mažesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.