JAV federalinis bankas gali kelti palūkanas jau 2015 metais

JAV federalinio atsargų banko pirmininkė Janet Yellen posėdžio metu užsiminė, kad bazinės palūkanų normos JAV galėtų pradėti kilti jau 2015 metų pradžioje. Ji nurodo, kad finansinė institucija rodiklius kelti pradėtų planuoti praėjus šešiems mėnesiams po galutinio ūkio skatinimo programos baigimo. Apie tai praneša BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 20, 2014, 9:55 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:45 AM

Trečiadienio susirinkime, kaip ir tikėjosi daugelis analitikų, buvo nuspręsta mažinti vykdomo obligacijų pirkimo apimtis dar 10 mlrd. JAV dolerių. Tai jau trečiasis kartas, kai bankas imasi tokio sprendimo – šį kartą suma, už kurią kas mėnesį bankas perka vertybinių popierių, nuo pradinių 85 mlrd. JAV dolerių smuko iki 55 mlrd. JAV dolerių.

„Sunku tiksliai pasakyti, kada gi ateis tinkamas laikas (palūkanoms mažinti), – nurodo J.Yellen. – Manau, kad po šešių mėnesių, gal kiek vėliau ar anksčiau“.

Jeigu palaipsniui bankas mažins skatinimo programos apimtis tokiais tempais, kaip tai daroma dabar, tai palūkanų normos turėtų kilti maždaug 2015 metų balandį. Tiesa, naujausias finansinės įstaigos sprendimas taip pat rodo, kad bankas vadovausis keliais faktoriais prieš didindamas palūkanas. Anksčiau buvo nurodoma, kad šios kils vos tik nedarbo lygis Jungtinėse Valstijose pasieks 6,5 procento.

Šiuo metu šis rodiklis sudaro 6,7 procento.

Toks banko nenuoseklumas finansų rinkose kelia įtampą. Kai kurie analitikai nurodo, kad institucijos planai investuotojams kelia nerimą, nes palūkanos kiltų anksčiau nei planuota.

„Federalinis atsargų bankas pakeitė savo sprendimą dar kartą, – nurodo finansinių konsultacijų bendrovės „Hightower“ rinkodaros direktorius Davidas Molaras. – Anksčiau rodikliu buvo planinis 6,5 proc. nedarbo lygio vidurkis, dabar jau vadovaujamasi ūkio skatinimo programa – tai rinkose sukelia sumaištį.

Niekas nežino, kas dar gali turėti įtakos banko sprendimui dėl palūkanų normų, o šis banko sprendimas mums visiems labai svarbus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.