Vyriausybės bėda: gaištama per daug laiko tuščioms šnekoms

Pagrindinis arkliukas, lėmęs, kad ši Vyriausybė pasiekė rezultatų, kuriais gali didžiuotis – susiklosčiusi itin palanki makroekonominė padėtis. „Augant ekonomikai girtis rezultatais daug lengviau nei tuomet, kai ūkis krenta“, - lrytas.lt sakė DNB banko vyresnioji analitikė Indrė Pikčienė.

Banko analitikė atkreipia dėmesį, jog yra daug ką nuveikti gerinant verslo aplinką.<br>DNB banko nuotr.
Banko analitikė atkreipia dėmesį, jog yra daug ką nuveikti gerinant verslo aplinką.<br>DNB banko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Apr 22, 2014, 1:21 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:38 PM

Anot pašnekovės, į akis krenta tai, kad Vyriausybė didžiuojasi tuo, kas yra praėjusio ministrų kabineto darbo rezultatas. Tai ir didžiulis Lietuvos šuolis iš 27-os į 17-ą vietą pagal verslo sąlygas Pasaulio banko reitinge, ir mažųjų bendrijų įstatymas.

„Gerai, kad tęsiami praėjusios Vyriausybės darbai. Tačiau pažiūrėkime iš kitos pusės: labai akcentuojamas investicijų pritraukimas, o kartu siunčiama ir kita žinutė, susijusi su „Investuok Lietuvoje“ vadove, - komentuoja I.Pikčienė. - Nemažai laiko pernai iššvaistyta praėjusios Vyriausybės rezultatų peržiūrai, darbo grupių pumpuravimuisi ir dideliam namų darbų, kurie turėjo būti daromi būnant opozicijoje, ruošimui tuo metu, kai jau turi būti priimami sprendimai. Pavyzdžiui, daug laiko sugaišta kalbant apie tai, ar reikalingas suskystintųjų gamtinių dujų terminalas. O dabar Vyriausybė didžiuojasi, kad tai – vienas strateginių pasiekimų“.

Banko analitikė atkreipia dėmesį, jog yra daug ką nuveikti gerinant verslo aplinką. I.Pikčienė žiūri į Pasaulio ekonominės forumo reitingą, kuriame Lietuvą stipriai lenkia Latvija ir Estija. Pavyzdžiui, pagal galimybę pritraukti ir išlaikyti talentus Lietuva – 131-oji, kai Estija - 97-oji. Vertinant priėmimo į darbą ir atleidimo praktiką Lietuva – 130-oji, Estija – 19-oji,Latvija – 45-oji. Pagal tai, kokią paskatą dirbti daro mokesčiai, Lietuva – 120-oji, Estija – 25-oji. Bendras darbo rinkos efektyvumo indeksas rodo, kad Lietuva - 69-oji, kai Latvija - 26-oji, Estija – 152-oji.

I.Pikčienė mato siekį skatinti namų ūkių vartojimą didinant minimalią mėnesio algą, tačiau tuo pačiu nesumažinamas pridėtinės vertės mokesčio tarifas. Jis buvo padidintas per sunkmetį, tačiau taip ir negrįžo į ikikrizinį lygį.

DNB banko vyresnioji analitikė džiaugiasi, kad Vyriausybė ėmė skatinti verslą dairytis alternatyvių rinkų Rusijai, kuri darosi nepatraukli ir dėl politinės, ir dėl ekonominės situacijos.

„Labai tam pritariu. Kol kas neaišku, kokios bus priemonės, tačiau pirmi žingsniai teigiami“, - kalba I.Pičienė.

Palanki makroekonominė padėtis ir augantis būsto poreikis gali būti geras postūmis renovacijai, apie kurios duotą naudą kol kas, anot pašnekovės, ankstoka kalbėti, mat nėra tą patvirtinančios statistikos.

Vis dėlto, I.Pikčienės vertinimu, Vyriausybė padarė strateginę klaidą suskubusi į prieškrizinį lygį atstatyti Seimo narių ir teisėjų atlyginimus vietoj to, kad būtų pradėjusi nuo labiau pažeidžiamų visuomenės sluoksnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.