Ar kaupiančiųjų pensiją lūkesčiai bus pateisinti?

Praėjusiais metais įgyvendinta pensijų sistemos reforma gyventojus paskatino prisijungti ir patiems aktyviai dalyvauti kaupime. Ką reikėtų žinoti apie iššūkius ir galimybes investavimui šiais metais ir ar kaupiančiųjų lūkesčiai bus pateisinti?

Daugiau nuotraukų (1)

Darius Kuzmickas

May 8, 2014, 3:34 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:22 AM

Šiandien kone visi įmanomi rodikliai liudija, kad Lietuvos pensijų kaupimo sistema yra gyvybinga ir veikia sėkmingai. Praėjusiais metais reikšmingą postūmį suteikė valstybėje įgyvendinta pensijų sistemos reforma. Gana palankios investuotojams buvo ir pasaulio finansų rinkos. Kilo svarbiausi pasaulio išsivysčiusių šalių indeksai, o šių šalių centriniai bankai nepradėjo didinti palūkanų normų, tad obligacijų rinkos taip pat išliko pelningos.

Įvairiapusio skatinimo rezultatas – 27 iš 28 Lietuvoje visus 2013 metus veikusių II pakopos pensijų fondų ir 7 iš 8 III pakopos pensijų fondų demonstravo teigiamą savo vieneto vertės prieaugį. Vidutinis visų Lietuvos II pakopos pensijų fondų vieneto vertės pokyčio svertinis vidurkis buvo 4,28 proc., o III – 6,42 proc.

2013 m. „Danske“ pensijų fonduose II pensijų pakopos dalyvio sukauptas turtas vidutiniškai padidėjo 8 proc. arba 660 litų.

„Danske Capital investicijų valdymas“ pensijų fondų portfelyje didžiausią grąžą atnešė iki 100 proc. savo turto į akcijas galintis investuoti pensijų fondas „Danske pensija 100“, kuris per 2013 m. augo 9,43 proc. Vidutinės akcijų dalies pensijų fondo „Danske pensija 50“ investavimo rezultatai – 5,72 proc., o konservatyvaus investavimo pensijų fondo „Konservatyvaus valdymo Danske pensija“ – 1,3 proc.

2013-ieji buvo pirmieji metai po sunkmečio šalyje, kai po daugkartinio pervedimų į II pakopos pensijų fondus mažinimo, jie buvo pradėti didinti. Dėl to pensijų fonduose kaupiamų lėšų sumos turėtų toliau augti. Taigi, šalies dirbantieji galės toliau sėkmingai sukaupti papildomai pensijai. Vis dėlto šie metai nebus lengvesni nei pasaulio ekonomikai, nei politiniams procesams Lietuvoje ar užsienyje.

Nemenku iššūkiu pensijų kaupimo bendrovių veiklai bus mažinami ir 2017 m. visai planuojami panaikinti atskaitymai nuo įmokų. Viena vertus, tai naudinga pensijų kaupimo dalyviams, kita vertus, Lietuvos II pakopos pensijų fondų sistema ir taip yra viena iš pigiausių sistemų klientams pasaulyje, o įmokų panaikinimas reikš pensijų kaupimo bendrovių pajamų dalies mažėjimą. Taip pat pensijų kaupimo bendrovių finansiniams rezultatams artimoje ateityje įtakos turės pasirengimas ir sklandus perėjimas prie euro.

Politiniai procesai Lietuvoje kol kas yra labai glaudžiai susiję su šalies ekonominiais rodikliais. Dėl to net ir nedideli ekonominiai sukrėtimai šalyje ar užsienyje gali sukelti netikėtų grėsmių II pakopos pensijų kaupimo sistemai. Šiuo metu išsivysčiusių šalių ekonomikų augimo perspektyvų yra, tačiau jos pakankamai trapios, o kylančių rinkų ūkis nors ir auga, jų finansų rinkos pastaruosius kelis ketvirčius krito arba balansavo ant kritimo ribos. Pasaulio finansų sektorius vis dar stipriai palaikomas pasaulio centrinių bankų netradicinėmis pinigų politikos priemonėmis. Todėl tikėtis išskirtinių investavimo rezultatų 2014 metais kol kas nėra pagrindo.

Komentaro autorius yra „Danske Capital investicijų valdymas“ generalinis direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.