Ukrainos krizė Lietuvos ekonomiką pristabdys, bet neskausmingai

Nepaisant regioninių skirtumų ir egzistuojančių trikdžių, pasaulio ekonomikos atsigavimas toliau tęsis, konstatuoja SEB grupės analitikai Stokholme paskelbtoje pasaulio ekonomikos apžvalgoje „Nordic Outlook“. Kita vertus, SEB grupės ekonomistai atkreipia dėmesį ir į padidėjusią geopolitinių nesutarimų riziką.

Ekonomistų nuomone, Rusijos ir Ukrainos konfliktas veikiausiai bus ilgalaikis, tačiau mažai tikėtina, jog jis virs globalių pasekmių turinčia krize.<br>Scanpix nuotr.
Ekonomistų nuomone, Rusijos ir Ukrainos konfliktas veikiausiai bus ilgalaikis, tačiau mažai tikėtina, jog jis virs globalių pasekmių turinčia krize.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2014, 4:30 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:05 AM

SEB grupės analitikų vertinimais, didžiausios įtakos pasaulinio ūkio atsigavimui turės spartesnis JAV ekonomikos augimas.

Tikimasi, jog JAV ekonomiką į priekį ves būsto rinkos, vartojimo ir investicijų augimas bei palankesnė fiskalinė politika. Papildomų pranašumų JAV ūkiui teiks žemos regioninės energijos išteklių kainos, kurias lemia skalūnų naftos ir dujų gavyba. SEB grupės analitikai prognozuoja, jog kylant ekonomikai, JAV Federalinių atsargų bankas ims didinti palūkanų normas trečiąjį 2015 m. ketvirtį.

Euro zonos ekonomikos nuosmukis baigėsi, o finansų rinkų nerimas dėl šio regiono sumažėjo, pastebi SEB grupės ekonomistai. Gerėja ir Vokietijos, ir Pietų Europos šalių eksporto rodikliai, tačiau vidaus vartojimą daugelyje šalių (išskyrus Vokietiją) tebeslegia išplitęs nedarbas, menkas atlyginimų didėjimas ir griežta fiskalinė politika.

SEB grupės analitikai atkreipia dėmesį, jog euro zonos nedarbas ir valdžios sektoriaus skola ėmė stabilizuotis, tačiau yra pavojingai aukšti. Siekdamas įveikti defliacijos ir ūkio sąstingio riziką, Europos centrinis bankas papildys skatinančiąją pinigų politiką kiekybinio atskiedimo priemonėmis, o bazinė palūkanų norma išliks nepakeista iki pat 2015 m. pabaigos.

SEB grupės analitikų prognozėmis, Rusijos ekonomikos augimas 2014 m. visiškai sustos, o Ukrainos ūkis smuks 6 proc. Ukrainos ekonomika kenčia ne tik dėl konflikto su Rusija, bet ir dėl nukritusių plieno kainų, smukusio konkurencingumo ir pigios grivinos žalos vidaus vartojimui. Silpnosios Rusijos ekonomikos vietos yra investicijų mažėjimas ir kapitalo nutekėjimas, menkas pramonės augimas, tuo tarpu vidaus vartojimas tebeauga.

Anot SEB grupės ekonomistų, Rusijos ir Ukrainos konfliktas veikiausiai bus ilgalaikis, tačiau mažai tikėtina, jog jis virs globalių pasekmių turinčia krize. Konfliktas turės neigiamos įtakos Vidurio ir Rytų Europos regiono ūkiams (stabdydamas užsienio prekybos srautus, atšaldydamas stiprėjusį vartotojų optimizmą, mažindamas įmonių norą investuoti), tačiau atsigavimo neužgesins.

SEB grupės analitikų prognozėmis, Lietuvos ekonomika 2014 m. padidės 2,7 proc., o 2015 m. – 3,8 proc., Latvijos ūkis augs atitinkamai 2,5 proc. ir 3,2 proc., o Estijos – 0,5 proc. ir 2,3 proc.

SEB grupės ekonomistų nuomone, artimiausiais mėnesiais Lietuva bus pakviesta tapti euro zonos nare nuo 2015 metų.

„Baltijos šalių ekonomika neliks Rusijos ir Ukrainos konflikto nuošalyje ir dėl to šiemet augs lėčiau. Vis dėlto Lietuvos ir Latvijos ūkiams atsparos teiks vidaus vartojimo atsigavimas sparčiau kylant darbo užmokesčiui, statybų sektoriaus pagyvėjimas ir santykinai tvirta valdžios finansų padėtis“, – sakė SEB banko Lietuvoje vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.