Kokius mokslus baigę specialistai paklausiausi darbo rinkoje?

Ką reikėtų studijuoti, kad baigus mokslus darbdaviai į jus tiestų rankas? Yra kelios profesijos, kurias baigusiems veriasi kone visos durys, o atlyginimas iškart mokamas didesnis nei rinkos vidurkis. Tokius rezultatus pateikė absolventų laimėjimus išanalizavęs Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras. Tyrimo autoriai aiškinosi, kaip sekėsi įsidarbinti aukštąjį ir profesinį išsilavinimą įgijusiems asmenims ir kokį atlyginimą jie gauna.

Geriausiai kabintis į karjerą sekasi kompiuterininkams, inžinieriams.<br>123rf nuotr.
Geriausiai kabintis į karjerą sekasi kompiuterininkams, inžinieriams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jan 20, 2015, 10:10 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:34 PM

Jei ketinate stoti į populiariąją teisę, nesitikėkite, kad įgiję bakalauro laipsnį būsite itin geidžiamas darbdavių, o alga bus didelė. Kur kas geriau seksis rinkoje įsitvirtinti magistro studijas baigusiems teisininkams. Anot tyrimo autorių, tai rodo, kad rinkoje justi aukštesnės kvalifikacijos teisininkų poreikis.

Tuo tarpu kompiuterininkų darbdaviai laukia išskėstomis rankomis. Jie gerai įsidarbina tiek įgiję bakalauro, tiek magistro laipsnį. Ir vienų, ir kitų alga didesnė už šalies vidurkį.

16 iš 20 švietimo sričių įsidarbinimas yra didesnis už Lietuvos užimtumo lygį, o alga mažesnė už vidutinę.

Tiesa, kaip sakė pramonininkų atstovai, pasitaiko ir kad jaunieji specialistai nelegaliai plauna grindis ir už tai gauna menką atlygį.

Aplinkosaugininkams nesiseka

Tyrimo autoriai absolventus vertino dviem aspektais: kaip jie įsidarbina ir kokią algą - žemesnę už šalies vidurkį ar aukštesnę - jie pelno.

Kaip rodo 2012-2013 metų duomenys, iš kolegijų absolventų geriausiai sekėsi baigusiems kompiuterijos ir transporto srities jauniesiems specialistams. Jie įsidarbino greičiausiai (tai pasisekė trims ketvirčiams absolventų), o jų atlygis didesnis nei kitų darbuotojų vidutinė alga. Prasčiausiai sekėsi jauniesiems teisininkams - darbo rinkos duris atsivėrė 41 proc. jaunųjų specialistų, tačiau jų pelnomas darbo užmokestis - žemas.

Neprastai darbdaviai vertina transporto srities kolegijų absolventus - 45 proc. jų gavo darbą, o alga didesnė už vidurkį. O antai aplinkosaugininkai nesisekė - vos 18 proc. jų rado darbą, o ir alga maža.

Sveikatos specialistams neprastai sekasi įsidarbinti – apie 80 proc. jų nesunkiai randa darbo vietą, tačiau jų atlygis ne toks aukštas.

Labiau geidžiami magistrai

Iš universitetų absolventų labiausiai darbo rinkoje vertinami kompiuterijos ir inžinerijos specialistai. Teisininkams ir gyvosios gamtos specialistams – sunkiausiai. Įsidarbina ir aukštesnį nei rinkos vidurkis atlyginimą gauna 81 proc. kompiuterijos absolventų, o 53 proc. jaunųjų inžinierių gali pasidžiaugti ir darbo vieta vos baigus studijas, ir aukštu atlygiu.

Neblogai rinkoje įsitvirtina ir žurnalistikos bei informacijos absolventai, taip pat architektai, tačiau jų atlyginimas nėra aukštas.

Jei esate universiteto magistrantas, galite pagrįstai tikėtis, kad baigę mokslus ir darbo vietą rasite, ir atlyginimą aukštesnį gausite, jei studijuojate saugos paslaugas, kompiuteriją, architektūrą, statybą, žurnalistiką ir informaciją, matematiką ir statistiką, teisę.

Prisidėti turi ir darbdaviai

Profesines mokyklas baigusieji patenka į vadinamąją geltonąją zoną – jiems vos baigus mokslus sekasi neprastai: palyginti aukštas įsidarbinimo lygis, tiesa, atlyginimas dažnai nebūna itin aukštas.

Anot Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro metodininko Povilo Grigo, derėtų išskirti silpnąsias ir stipriąsias švietimo staigų ir jų siūlomų studijų programų vietas. Derėtų siekti, kad studijų programos atitiktų darbo rinkos poreikius. O to siekti būtų geriausia įtraukiant į studijų programų rengimą darbdavius.

Kaip svarbų dalyką P.Grigas išskyrė tai, kad tiek švietimo įstaigos, tiek darbdaviai turėtų gerai apgalvoti, ką turėtų padaryti, kad absolventai norėtų dirbti regionuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.