Tyrimas: skolinantis svarbi ir palūkanų norma, ir draugų nuomonė

Lietuviai dažniau nei kiti europiečiai prieš imdami vartojimo paskolą pirmiausia pasidomi, kokio gi dydžio yra jos metinės palūkanos. Be to, beveik kas šeštam lietuviui yra svarbu, ką apie sprendimą pasiskolinti pagalvos draugai ir artimieji, kai tuo tarpu kitiems europiečiams tai apskritai nerūpi.

Vieniems paskolų prašytojams rūpi tai, kokio dydžio bankas nustatys metines palūkanas, kitiems – kiek sąskaitoje liks pinigų, sumokėjus paskolos įmoką.<br>J.Butkutės nuotr.
Vieniems paskolų prašytojams rūpi tai, kokio dydžio bankas nustatys metines palūkanas, kitiems – kiek sąskaitoje liks pinigų, sumokėjus paskolos įmoką.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 28, 2015, 1:17 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 3:22 AM

Tokios tendencijos išryškėja Centrinės ir Rytų Europos šalių mastu apklausus vartojimo kredito paslaugomis besinaudojančius „International Personal Finance“ (IPF) klientus.

Apklausos metu visų respondentų buvo teiraujamasi apie veiksnius, į kuriuos jie atkreipia dėmesį prieš imdami paskolą.

Pasak joje dalyvavusių mūsų šalių gyventojų, svarbiausias veiksnys yra bendra vartojimo kredito kainos metinė norma. Taip atsakė kiek daugiau nei pusė – 57 proc. respondentų.

Apibendrinus visų šalių duomenis matyti, kad metinės palūkanų normos kriterijų kaip svarbų pažymėjo tik kiek mažiau nei trečdalis apklausos dalyvių.

Svarbiausiu faktoriumi europiečiai bendrai įvardina asmenines galimybes grąžinti paimtą paskolą.

„Vertinant rezultatus galima daryti išvadą, kad vartojimo kreditus imantiems žmonėms bendros vartojimo kredito kainos metinės normos terminas yra žinomas, jo svarba imant paskolą – suprantama.

Taip yra dėl to, kad pastarasis dažnai akcentuojamas kalbant apie griežtesnį šios rinkos reguliavimą. Be to, remiantis atsakingo skolinimo nuostatais, kiekviena paskolas išduodanti kompanija privalo vartotojams gerai matomoje vietoje pateikti aktualią su paskola susijusią informaciją“, – sakė „Provident Finansai“ rinkodaros vadovė Dovilė Krinickienė.

Antruoju pagal svarbą veiksniu lietuviai įvardino grąžintinos paskolos dydį.

Anot D.Krinickienės, viena pagrindinių užduočių kiekvienam žmogui, svarstančiam imti paskolą ar kaip nors išsisukti be jos – atidžiai skaityti paskolos sutartį ir įvertinti paskolos davėjo taikomas sąlygas dėl paskolos grąžinimo.

„Dalis finansinių įmonių sutartyse nurodo, kad, pavėlavus grąžinti paskolą, jos kaina didės. Todėl būtina nepraleisti šio itin svarbaus punkto pro akis ir imant paskolą būti tikram, kad jos dydis per visą grąžinimo laikotarpį nesikeis“, – sakė D.Krinickienė.

Apklausoje dalyvavusieji tautiečiai dažniau nei kiti europiečiai minėjo, kad jiems yra svarbi draugų ir artimųjų nuomonė apie planuojamą kreditą.

Tuo tarpu kitose Europos valstybėse šį atsakymą pasirinko vos 2 proc. respondentų.

Mūsų šalies gyventojų atsakymai buvo labai artimi Europos vidurkiui vertinant tokius kriterijus kaip paskolos dydis, paskolos poreikis, išdavimo greitis, procedūrų paprastumas bei kredito davėjo reputacija.

Apklausoje, kuri vykdyta šių metų kovo–balandžio mėnesiais, dalyvavo 7779 tarptautinės finansų grupės IPF klientai iš septynių Centrinės ir Rytų Europos šalių.

Tyrimas vykdytas tose Europos valstybėse, kuriose IPF vykdo veiklą „Provident“ vardu – Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Lietuvoje bei Bulgarijoje.

Lietuvoje buvo apklausta 400 respondentų. Apklausą atliko tarptautinės rinkos tyrimų kompanijos GfK padalinys Didžiojoje Britanijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.