Kūrybingų žmonių šalis nekūrybingoje aplinkoje

Paskelbtas pasaulio valstybių 2015 m. Globalus kūrybingumo indeksas (GKI). Šis indeksas parodo valstybių ilgalaikio ekonominio augimo galimybes, konkurencingumą ir socialinės gerovės tvarumą. Tyrimas paremtas 3T –Technologija, Talentai ir Tolerancija – vertinimu konkrečioje šalyje, kurios metodikos vienas iš autorių – Richard Florida. Būtent šių veiksnių derinys ir nustato valstybių vietą pasaulio reitinge.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Zuokas

2015-11-25 15:20, atnaujinta 2017-10-02 21:24

Bendras reitingas: Australija, išstūmusi 2004 m. ir 2011 m. lentelės viršūnėje buvusią Švediją, pirmauja bendrame GKI reitinge; Jungtinės Amerikos Valstijos išlaiko savo ankstesniąją poziciją ir užima antrąją vietą; Naujoji Zelandija yra trečia, Kanada ketvirta, o Danija ir Suomija dalinasi penktąja vieta. Top dešimtuke taip pat yra Švedija (7 vieta), Islandija (8 vieta), Singapūras (9 vieta) ir Nyderlandai (dešimta vieta).

Ir kaipgi atrodo Lietuva? Pagal bendrą vertinimą Lietuva tarp 139 valstybių yra 51 vietoje. Kaip jau pastaruoju metu tapo įprasta Estija ir Latvija mūsų šalį lenkia, atitinkamai 33 ir 40 vietos pasaulio GKI reitinge.

Kūrybingumas, konkurencija ir gerovė, kurį matuoja GKI, glaudžiai susijęs su valstybių ekonomine plėtra, konkurencingumu ir gerove. Kraštai, kurie surenka aukštus GKI balus yra produktyvesni (matuojamas kiekvieno žmogaus ekonominis indėlis/produkcija), konkurencingumas, verslumas ir bendras žmogaus išsilavinimas.

Kūrybingumas taip pat yra artimai susijęs su urbanizacija ir valstybės, kurios yra labiau urbanizuotos bei gerai išvysčiusios viešąją infrastruktūrą, GKI reitinge užima aukštesnes vietas. GKI taip pat yra siejamas su aukštesniu tolerancijos lygiu.

Panagrinėkime Lietuvos vietą GKI detaliau. Puiki žinia – Lietuva yra talentingų žmonių kraštas, nes pagal Talentų indeksą yra labai aukštoje 12 vietoje. Blogiausias rodiklis -Tolerancijos, pagal kurį esame beveik lentelės gale -105 vietoje tarp 139 šalių. Technologijos taip pat ženkliai atsilieka nuo mūsų kūrybinių poreikių, nes užimame tik 65 vietą bendrame reitinge.

Šis tyrimas akivaizdžiai paaiškina, kodėl talentingesni žmonės palieka Lietuvą ir sėkmingai dirba kitur. Tokioje netolerantiškoje aplinkoje jiems labai sunku, jau nekalbu apie technologijas ir infrastruktūrą. Jei nėra tolerancijos idėjoms, jei slegia išankstinė baimė suklysti, nes būsi pasmerktas ir net nubaustas, kurti yra gana sunku.

Visgi, turime kuo džiaugtis. Nors ir maža, bet esame talentų šalis, o tolerancijos ribas galime patys praplėsti. Tam nereikia valdžios leidimų ar ES pinigų. Tiesiog palaikykime kiekvieną bandymą veikti ir kurti, o suklydusius paraginkime bandyti dar kartą.

Kūrybingumo indeksas

1 Australija 2 JAV 3 Naujoji Zelandija 4 Kanada * 33. Estija 40. Latvija 51. Lietuva

Technologijos indeksas

1 Pietų Korėja 2 Japonija 3 Izraelis 4 JAV * 33. Estija 54. Latvija 65. Lietuva

Talento indeksas

1 Australija 2 Islandija 3 JAV 3.Suomija (Pastaba: JAV ir Suomija abi lygiai t.y. yra dvi 3-ios vietos) * 12. Lietuva 16. Estija 22. Latvija

Tolerancijos indeksas

1 Kanada 2 Islandija 3 Naujoji Zelandija 4 Australija * 77. Latvija 87. Estija 105. Lietuva

https://martinprosperity.org/content/the-global-creativity-index-2015/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.