Privačių miškininkų uždirbti pinigai byra į valdišką kišenę

Pastarųjų dienų įvykiai, kai STT sulaikė valstybės įmonės Rietavo miškų urėdijos urėdą ir darbuotoją, tik patvirtino ne kartą privačių miškininkų išsakytus nuogąstavimus apie neskaidriai panaudojamas ir žvėriškai apmokestinamas lėšas.

A.Pivoriūnas.<br>Organizatorių nuotr.
A.Pivoriūnas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aidas Pivoriūnas

Nov 22, 2016, 11:58 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:11 AM

Kaip žinia, bendrą miško kelių priežiūrą ir taisymą visų nuosavybės formų miškuose organizuoja ir įgyvendina valstybės įmonės miškų urėdijos, kurioms pervedami pinigai, surinkti ir iš miško savininkų.

 Miško keliams prižiūrėti urėdijos, kaip kelių priežiūros operatoriai, gauna kasmetines dotacijas iš Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP)  – 2,3 mln. eurų, Bendrųjų miškų ūkio reikmių programos – 4 mln. eurų bei Kaimo plėtros programos – 200 tūkst. Eur kiekvienai urėdijai.

Iš pirminių duomenų aiškėja, kad Rietave buvo dirbama buvo „senais patikrintais metodais“ – darbų sąmatos išpučiamos, proteguojamos giminaičių ar gerų draugų įmonės, tačiau miško keliai nuo to tvirtesni netapo.

Privačių miškų savininkų asociacija (PMSA) jau anksčiau buvo prognozavusi, kad papildomas miško savininkų amokestinimas prives prie drumzlinos surenkamų lėšų panaudojimo praktikos. Ilgai laukti nereikėjo. Liūdniausia, kad bandoma sau į kišenę susikrauti sunkiai uždirbtus ir taip menkus privačių miškininkų pinigus.

Ragintume naująją valdžią nedelsiant keisti Miškų įstatymą ir atsisakyti socialiai neteisingo, ekonomiškai nepagrįsto, „baudžiamojo“ 5 proc. mokesčio.

Belieka priminti, kad papildomas 5 proc. mokestis už pagamintą ir parduotą apvaliąją medieną privačiame miške, įvestas nuo praėjusių metų. Jis įvestas asmenine socialdemokrato A.Salamakino iniciatyva.

Tokio mokesčio nebuvo ir nėra nei vienoje kitoje Europos Sąjungos šalyje, o per pirmą šių metų pusmetį iš privačių miško savininkų šio mokesčio buvo surinkta 1,3 mln eurų.

Be šio mokesčio privatūs miško savininkai moka privalomą 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.

Aidas Pivoriūnas yra Privačių miškų savininkų asociacijos vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.