Valdžios siekis mažinti biurokratinį aparatą išsigimsta

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai kuria gražius planus apie biurokratinio aparato optimizavimą. Vis dėl to mes, Vidaus reikalų ministerijos medicinos centras (VRM MC), besirūpinantis pareigūnų sveikata, jau pajutome, kaip sveikintinos idėjos iškreipiamos ir prie kokio absurdo priveda.

Situacija paprasta: kadangi reikia sumažinti darbuotojų skaičių, iš VRM nuleistas įsakymas Medicinos centro personalą apkarpyti 40 etatų
Situacija paprasta: kadangi reikia sumažinti darbuotojų skaičių, iš VRM nuleistas įsakymas Medicinos centro personalą apkarpyti 40 etatų
Daugiau nuotraukų (1)

Leonarda Bivainienė

Apr 10, 2017, 12:54 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 3:53 AM

Situacija paprasta: kadangi reikia sumažinti darbuotojų skaičių, iš VRM nuleistas įsakymas Medicinos centro personalą apkarpyti 40 etatų. Gal tai nebūtų baisu, jei iš tiesų būtų atleisti tie, kurie mažiausiai reikalingi. Ne staigmena – taip nebus.

Optimizavimas pagal hierarchiją, o ne naudą

„Viršūnėlės“ atleidimų tarp savų, be abejo, nenori. Nusitaikyta į žemesnes grandis, kitaip tariant, tuos, kurie realiai dirba su pacientais. Medicinos personalo darbo krūvis ir taip didelis, bet nuspręsta jų skaičių dar sumažinti. Pavyzdžiui, pasirinkta likviduoti VRM MC laboratoriją, t. y. tą padalinį, kurio specialistų darbas be galo svarbus viso Medicinos centro darbui! Ar tai logiška?

Jos funkcijas sugalvota perduoti privatiems paslaugų teikėjams. Jei jau ciniškai ignoruotume tai, kad virš dešimt patyrusių specialistų neteks darbo, bent pagalvokime apie pinigus – ankstesnioji VRM MC valdžia ne kartą perskaičiavo, kad ilgalaikėje perspektyvoje atsisakyti savos laboratorijos neapsimokėtų.

Jei vyks konkursas, aišku, laimės ta įmonė, kuri pasiūlys mažiausią kainą. Visgi nebūkime naivūs – verslui svarbiausia pelnas. Gal kainos iš tiesų kurį laiką bus patrauklesnės (kol ribos konkurso sąlygos), bet anksčiau ar vėliau jos išaugs. Tas tariamas optimizavimas rizikingas, o ypač dabar: VRM MC įsipareigojęs atlikti visos vidaus reikalų sistemos pareigūnų profilaktinę sveikatos patikrą. Prie įprasto krūvio prisidės virš 9 tūkst. žmonių, kuriems reikės atlikti platų spektrą tyrimų!

Kokybiškas ir operatyvus laboratorijos darbas taps dar svarbesnis, tad į tokias avantiūras leidžiamasi siaubingu metu! Kodėl apkarpomas ne koks nors ūkio skyrius? Ar šitaip atrodo tas valdžios išgirtasis optimizavimas, siekiant efektyvaus ir kokybiško valstybės sektoriaus darbo? Juk čia kalbame apie pareigūnų, dirbančių visuomenei be galo svarbų darbą, sveikatą.

Šiaip jau sveikintinas valdžios pasišovimas sumažinti išpūstą biurokratinį aparatą išsigimė. Nutiko taip, kad atleidžiami ne tie, kurie mažiausiai reikalingi, o žemesnių grandžių darbuotojai, atliekantys daugiausia realaus darbo. Kokioje kreivų veidrodžių karalystėje gyvename?

Kombinuojama, o ne optimizuojama

Kodėl nebetikime šia reforma? Kaip nuo netinkamai paskirtų vaistų, jau pajutome jos neigiamą šalutinį poveikį. Maždaug prieš metus nuspręsta panaikinti Sveikatos priežiūros tarnybą, grandį tarp VRM ir VRM Medicinos centro. Tuomet atsisakyta 4 etatų, bet, kadangi Tarnybos funkcijos perduotos Medicinos centrui, jų čia įsteigta kone dvigubai daugiau.

Nesakau, kad tai blogai (gal daugiau funkcijų priskirta), vis tik neaišku, kodėl apskritai reikėjo ją naikinti, jei rezultatas priešingas nei deklaruoti siekiai? Kam tos painiavos? Esą sutaupyta? Kreipėmės, kad atiduotų bent dalį lėšų, anksčiau skirtų Sveikatos priežiūros tarnybai, kurios darbą perėmėme. Žinoma, nieko negavome. Tiesa ta, kad VRM MC atlyginimai vidutiniškai 100 eurų mažesni nei kitose sostinės gydymo įstaigose. Jau vien dėl finansinių sąlygų išlaikyti ar pritraukti gerus specialistus tampa misija neįmanoma.

Nors atlyginimai – vis didėjanti problema, dar labiau nerimą kelia ir specialistus veja ciniškas požiūris Medicinos centre. Vadovaujama autoritariškai. Čia dar gali išgirsti kultinę frazę „jei kažkas nepatinka, išeik, į tavo vietą eilė laukia“.

Liūdna, kad nesuprantama, jog niekas nelaukia. Kvalifikuoto medicinos personalo trūksta, bet vietoj to, kas būtų sudarytos geros darbo sąlygos ir stengiamasi išlaikyti patyrusius žmones, viršininkai leidžia sau ignoruoti realybę. Turime „prarastąją medicinos specialistų kartą“, pasirinkusią karjerą užsienyje, bet VRM MC tebegajus toks trumparegiškas požiūris. Kol kas dar gebame teikti kokybiškas paslaugas, bet nežinia, ar ilgai tai truks. Vyresni specialistai išeis į pensiją, o, kas stos į jų vietą, nežinia.

Taigi, turime gražiai skambėjusią reformą su geru tikslu. Deja, jai „leidžiantis žemyn“, tikroji idėja apsitraukė migla ir greitai atsirado „lygesni tarp lygių“. Dėl to netenkame reikalingų specialistų, o ne popierius stumdančių administracijos darbuotojų.

Leonarda Bivainienė yra VRS respublikinės ligoninės darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.