Sovietų lyderio turtai stebina – kiek uždirbo Leonidas Brežnevas?

Iš pradžių SSRS Komunistų partijos Centro Komiteto (CK) generalinio sekretoriaus Leonido Brežnevo oficialus atlyginimas buvo 800 rublių. Perskaičiavus į dabartinius pinigus tai būtų apie 150 tūkst. rublių (2160 eurų).

Leonido Brežnevo oficialus atlyginimas buvo 800 rublių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Leonido Brežnevo oficialus atlyginimas buvo 800 rublių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2017, 1:08 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 6:54 AM

Ne taip jau ir daug užimant tokias aukštas pareigas. Tačiau ar toks jau kuklus buvo brangusis Leonidas Iljičius? – klausia portalas russian7.ru ir pabando atsakyti į šį klausimą.

Premijos, honorarai ir priedai

1973 metais Leonidas Iljičius Brežnevas paskyrė sau Lenino premiją – 25 tūkst. rublių. Milžiniški pinigai tiems laikams! Tačiau tai niekas, palyginti su pasakiškais generalinio sekretoriaus honorarais.

Dalykas tas, kad Brežnevas buvo laikomas tokių literatūrinių kūrinių kaip „Mažoji Žemė“, „Plėšiniai“ ir „Atgimimas“ autoriumi. Už juos iš viso jis gavo 180 tūkst. rublių honorarą ir priedo garsiąją Lenino premiją.

Knygų tiražai buvo didžiuliai – kiekviena išėjo daugiau kaip 15 milijonų tiražu. L. Brežnevo memuarai buvo įtraukti į mokyklų mokymo programas, todėl knygos buvo reguliariai leidžiamos pakartotinai.

Tad kiek iš viso pajamų gavo generalinis sekretorius iš trilogijos galima tik spėlioti.

Beje, 1974 metais L. Brežnevo darbo užmokestis padidėjo 500 rublių, o 1978 metais – dar 200 rublių. Visus gautus pinigus generalinis sekretorius atiduodavo žmonai. Būtent ji ir tvarkė šeimos biudžetą.

Brangūs pomėgiai

Leonidas Iljičius tiesiog dievino automobilius. Pasak įvairių šaltinių, L. Brežnevas turėjo nuo 50 iki 300 automobilių. Prisiklausę apie šią generalinio sekretoriaus aistrą, daugelis gerai žinomų ir aukštas pareigas einančių asmenybių laikas nuo laiko papildydavo jo kolekciją.

Pavyzdžiui, Italijos Komunistų partijos vadovas padovanojo L. Brežnevui automobilį „Maserati Quattroporte“, Vokietijos kancleris – „Mercedes-600“, o JAV prezidentas Richardas Nixonas – limuziną „Lincoln Continental“.

L.Brežnevui labai patiko ir medžioklė. Todėl nenuostabu, kad per visą gyvenimą jis surinko pavydėtiną medžioklinių ginklų kolekciją.

Nekilnojamasis turtas

CK generalinis sekretorius daugelį metų gyveno Kutuzovo prospekte stovinčiame name, kuris buvo skirtas specialiai žemiausiems valdžios atstovams. L. Brežnevo butas užėmė visą penktą aukštą ir susidėjo iš šešių kambarių, dviejų tualetų ir vonios kambarių. Iš viso – 185 kvadratiniai metrai.

1978 metais Granatnyj skersgatvyje asmeniškai L.Brežnevui ir kitiems aukšto rango darbuotojams buvo pastatytas devynių aukštų namas.

Jame generaliniam sekretoriui paskyrė 500 kvadratinių metrų butą. Tačiau Brežnevas taip ir liko Kutuzovo prospekte. Pagal vieną iš versijų, jis laikė naująjį būstą nepadoriai prabangiu.

Tuščios kišenės

Kaip ir daugelis anų laikų partijos lyderių, kartais L. Brežnevas neturėdavo kišenėje nė kapeikos. Ir kam, jei viską – nuo maitinimo tris kartus per dieną iki vasarnamio – duodavo valstybė.

Pasitaikydavo atvejų, kad pripratęs prie tokio gyvenimo, L.Brežnevas net pamiršdavo, kad reikia susimokėti.

Nusižiūrėjęs kokį suvenyrą eilinės kelionės metu jis tiesiog paimdavo jį ir išeidavo iš parduotuvės. Tokiais atvejais tekdavo pakratyti kišenę genseko apsaugos darbuotojams.

Parengė Leonas Grybauskas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.