13 šokiruojančių faktų apie Kiniją, apie kuriuos greičiausiai negirdėjote

Mums atrodo, kad apie Kiniją žinome beveik viską, tačiau iš tikrųjų taip nėra.

 Reuters/Scanpix nuotr. 
 Reuters/Scanpix nuotr. 
 Reuters/Scanpix nuotr. 
 Reuters/Scanpix nuotr. 
 Reuters/Scanpix nuotr. 
 Reuters/Scanpix nuotr. 
 Reuters/Scanpix nuotr. 
 Reuters/Scanpix nuotr. 
 Reuters/Scanpix nuotr. 
 Reuters/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 25, 2018, 1:19 PM, atnaujinta Mar 25, 2018, 9:11 PM

Šiandien mes norime jums papasakoti ne apie Didžiąją kinų sieną ar „AliExpress“, o apie mažai žinomus ir labai įdomius dalykus, kurie vyksta Konfucijaus tėvynėje, rašo Kazachstano portalas „nur.kz“.

1. Gyvenamieji urvai

Daugiau nei 30 milijonų kinų gyveno ir gyvena urvuose. Juose dažniausiai nėra absoliučiai jokių patogumų. Įdomu tai, kad urvai yra paveldimi iš kartos į kartą, parduodami už didelius pinigus (iki 15 mln. tengių – 297123 CNY arba 38186 Eur) arba yra nuomojami (apie 10 tūkst. tengių – 198 CNY arba 25,5 Eur). Kai kurie šaltiniai teigia, kad Kinijos vadovas  Xi Jinpingas jaunystėje taip pat gyveno panašioje vietoje.

2. Smogas

Didelių pramoninių Kinijos miestų gatvėmis negalima vaikščioti be kaukės – toks tirštas ir niekaip neišsisklaidantis ten būna smogas.

3. Masinės mirties bausmės

Kinijoje yra mobilieji furgonai mirties bausmėms vykdyti  kalėjimuose. Statistiniai duomenys, kiek mirties bausmių čia įvykdoma, yra įslaptinti, tačiau mirtimi šioje šalyje  baudžiama už narkotikus, korupciją, sutuoktinių neištikimybę ir daugelį kitų dalykų. Remiantis neoficialia informacija, kiekvienais metais įvykdoma tūkstančiai mirties bausmių.

4. Žąsinė policija ir karvelių paštas

Oficialiai Kinijos kariuomenėje tarnauja žąsys ir karveliai. Paukščiai patruliuoja tam tikroje teritorijoje ir lengvai pakeistų šiuolaikinę ryšio palaikymo sistemą, jei ryšys staiga nutrūktų.

5. Galimybė išsinuomoti pamergių 

Kinijoje galima pirkti paslaugą – išsinuomoti  pamergių. Kaina – nuo 30 dolerių (24,4 Eur) savaitei.

6. Gimstamumo reguliavimas

Norėdami turėti daugiau nei 2 vaikus šeimoje, kinai turi gauti leidimą ir sumokėti mokestį. Abortų skaičius per metus šalyje kelis kartus viršija viso Kazachstano gyventojų skaičių (Kazachstane gyvena virš 18 mln. žmonių. – Red.), o per visą laikotarpį, kai buvo įvestas apribojimas,  šis skaičius artėja prie 500 milijonų.

7. Šlapime virti kiaušiniai 

Populiarus delikatesas šalyje yra kiaušiniai, išvirti skaisčių berniukų šlapime.

8. Šunų išdažymas

Kinijoje yra madinga išdažyti šunis kačių šeimos plėšrūnų, zebrų ar pandų spalvomis, išpaišyti antakius ar ūsus.

9. Moterų teisės

Požiūris į moteris stipriai nukenčia dėl gimstamumo reguliavimo. Jei paaiškėja, kad nėščia moteris įsčiose nešioja mergaitę, dažniausiai daromas abortas. Merginos privalo saugoti nekaltybę iki santuokos, o jei nepavyksta – ryžtis slaptam mergystės plėvės chirurginiam atkūrimui. Tokia operacija gali kainuoti vidutiniškai 600–800 dolerių (488– 650 Eur).

10. Naujagimių patologijos

Dėl nuolat blogėjančios ekologinės padėties šalyje smarkiai didėja naujagimių patologijos atvejų. Statistikos duomenys rodo, kad kiekvieną minutę Kinijoje gimsta du vaikai, turintys įvairių apsigimimų ar nukrypimų nuo normos.

11. Geimerių reabilitacija

Žaidimų konsolės yra arba uždraustos, arba griežtai kontroliuojamos. Šalyje yra geimerių – žmonių, įnikusių į kompiuterinius žaidimus – reabilitacijos stovyklos, kuriose jie laikomi jėga, verčiami užsiimti fizine kultūra ir laikytis dienos režimo.

12.  Klastotės

Dauguma garsių pasaulinių prekių ženklų gamina savo produkciją Kinijos gamyklose. Nenuostabu, kad ten pagaminama ir daugiausia suklastotų gaminių. Valstybės kovos su gaminių klastojimu veiksmingumas yra abejotinas, ir tam yra priežastis ... Tiksliau – 250 milijardų „priežasčių“ metinių pajamų pavidalu.

13. Vietų kalėjime pardavimas

Remiantis neoficialia informacija, Kinijoje yra plačiai paplitusi praktika: pasamdyti asmenį, kuris atsėdės skirtą bausmės laiką kalėjime už tą, kuris pasirengęs dosniai už tai sumokėti.

Parengė Leonas Grybauskas

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.