Ekspertė Rūta Vainienė – apie pensijų reformą ir tris dalykus, kurie ją žlugdo

Pirmadienį Vyriausybė paviešino taip ilgai lauktas reformas, tarp kurių ir naujoji pensijų kaupimo tvarka. Anot valdininkų, II pensijų pakopa keisis kaip reikiant, nuo šiol pats kaupėjas į ją įnešti turės nebe 2, bet 4 proc., o asmuo, esantis iki 40 metų amžiaus į pensijos kaupimą bus įtrauktas automatiškai, tiesa, su galimybe pasakyti „ne“.

Ekspertė ir buvusi Laisvosios rinkos instituto prezidentė Rūta Vainienė įsitikinusi – tokios reformos – pensijų kaupimo žlugdymas, o tai lemia net trys dalykai.<br>V.Balkūno nuotr.
Ekspertė ir buvusi Laisvosios rinkos instituto prezidentė Rūta Vainienė įsitikinusi – tokios reformos – pensijų kaupimo žlugdymas, o tai lemia net trys dalykai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2018, 7:21 AM

Nors nuomonių visokių, ekspertė ir buvusi Laisvosios rinkos instituto prezidentė Rūta Vainienė įsitikinusi:tokios reformos yra pensijų kaupimo žlugdymas, o tai lemia net trys dalykai.

Pirmiausia, anot R.Vainienės, tai, kad žmonės, kurie gauna mažesnes pajamas, pinigus, anksčiau mokėtus „Sodrai“, dabar mielai pasiims į savo kišenę, užuot juos kaupę ateičiai.

„Asmenys, kurie kaupė tik 2 proc. „Sodrai“, arba 2+2+2, dabar galės rinktis, arba mokėti 4+2 arba išvis nedalyvauti.

Įsivaizduokite, ministrai sako, jog „Sodros“ įmoka mažėja 2 proc., o tie pinigai lieka žmogaus kišenėje, todėl žmonės gali prisidėti sau nebe 2 proc., o jau 4 proc.

Bet aš galvoju apie mažiausias pajamas gaunančius asmenis, pavyzdžiui, minimalią algą, arba 400-600 eurų. Pagalvokite, štai jiems dabar pasiūlo +2 proc. didesnę algą.

Klausimas, ar jis pats savo noru pasirinks dabar pasiimti tuos 2 proc. nuo algos, nes jo pajamos mažos, ar jis dės į pensijų fondą? Aš labai abejoju, kad žmogus rinksis dėti į pensijų fondą. Jis sakys: „Gerai, nereikia man to kaupimo“, – pamąstymais dalinosi ekonomistė.

R.Vainienės teigimu, tie žmonės, kurie gauna mažiausias pajamas, jie pasiims tuos 2 proc. ir, paprasčiausiai, ateičiai nekaups.

„2 proc. „Sodros“ pervedimas ir buvo vienintelė galimybė mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms dalyvauti kapitalo rinkoje, investuoti ir kaupti. Dabar, kai tie 2 proc. bus atiduodami jiems į kišenę, manau, kad kaupti liks tik didesnes pajamas gaunantys asmenys, kurie ir taip gali pasirūpinti savo senatve, nebūtinai per pensijų fondus.

Jie ir taip gali investuoti į akcijas, obligacijas, nekilnojamajį turtą. II pakopa labiausiai reikalinga buvo mažesnes pajamas gaunantiems asmenims“, – apgailestavo R.Vainienė.

Paklausta, ar žmonėms trūksta sąmoninigumo, kad ir toliau būtų kaupiama pensijai, ekonomistė pabrėžė, kad žmonėms labiausiai trūksta pinigų.

„Mažas pajamas gaunantiems žmonėms trūksta pinigų šiandien ir jeigu tu negali šiandien vaiko išleisti į mokyklą, jie tikrai rinksis geresnę šiandieną, o ne kas bus vėliau. Žmonėms trūksta pinigų, o tas pervedimas buvo garantas, kad jie kaupdavo juos ateičiai“, – teigė ji.

Antrasis dalykas, kodėl tokia reforma žlugdo pensijų kaupimą, tas, kad perpus buvo sumažintas kaupiamųjų fondų administravimo mokestis.

„Man iškart iškilo klausimas, kiek tada liks pensijų fondų valdytojų ir kokia bus konkurencija? Jokia. Jei mažėja besidraudžiančių, bekaupiančių, o fondų administravimo mokestis dar perpus sumažinamas, tai čia neapsimokantis verslas“, – dėstė R.Vainienė.

Trečias dalykas – perpus mažinama anuiteto suma.

„Tai reiškia, kad kaupi, kaupi, kaupi, ateina pensinis amžius ir tu privalai pirkti anuitetą, o visas pasaulis eina kita kryptimi, žmonės atsisako privalomo anuiteto.

Tai, ką sutaupei, tu gali daryti su ta suma ką nori: pirkti mašiną, keisti langus, tvarkyti dantis, atostogauti ir tu disponuoji visa suma, o kai tu perki anuitetą, jis, priklausomai nuo tikėtinos gyvenimo trukmės, bus mokamas dalimis. Jei gyvensi ilgiau – gal gausi daugiau, jei mažiau – gausi mažiau“,- naujas reformas komentavo ekspertė.

Jos teigimu, sudėjus visų trijų dalykų kombinaciją, ji sakė nežinanti, kas rinksis kaupti pensijai.

„Jei žmonės pasirinks nedalyvauti kaupime, jie nebemokės nei savo 2 proc., o dar gaus iš „Sodros“ 2 proc., tai palaukite, kiek jiems padidėjo pajamos? Tai jau pinigai“, – sakė ji ir pridūrė, kad gerai bent tiek, jog žmonės skatinami kaupti įtraukiant juos automatiškai.

„O jei nutiks taip, kad žmonės turės patys kreiptis dėl kaupimo, tai tų žmonių dar mažiau bus“, – teigė ekonomistė.

Kalbant apie kitus 2 proc., kuriuos pagal naująją tvarką prie kaupimo II pakopoje pridės valstybė, R.Vainienė įsitikinusi, kad tai tik pažadai, nes po kurio laiko, kai ateis krizė, valstybės planai staiga pasikeis.

Taip pat, jos manymu, bus apmokestinti tie, kurie užsiima individualia veikla. „To per pristatymą niekas neminėjo, bet kentės autorinius gaunantys asmenys, veikla pagal pažymą užsiimantys verslininkai, atlikėjai, sportininkai ir pagal verslo liudijimą dirbantys žmonės. Jiems visiems didėja mokesčių našta. Tai buvo nutylėta“, – sakė R.Vainienė.

Naujoji pensijų reforma numato, kad 2 proc. mažėja įmokos „Sodrai“, o kaupimas II pakopoje susidarys nebe iš 2+2+2, tačiau iš 4 proc., kuriuos įneš pats kaupiantysis ir 2 proc. iš valstybės biudžeto nuo vidutinio darbo užmokesčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.